Klik Klik..

Friday, June 29, 2012

Kashaf 1st Birthday Party (Siri 1:Preparation)


Wah.. dah lama giler tak berblogging rupanya template blogspot ni pon dh bertukar.. bagus pacik Google neh...semakin ada improvement...

Alhamdulillah... majlis hari jadi Kashaf dah selesai Ahad lalu.. 24hb Jun 2012.. actually birthday dia jatuh pada 18hb Jun (Isnin)..tp memandangkan ibu dia baru selesai final exam 14hb, so agak kesuntukan masa nk buat on 17hb.. So kami pon pilihla 24hb.. Kebetulan pulak anak Ieta si Hana pon sambut birthday yg ke-3 pada hari kejadian, bolehla Hana join celebrate potong kek together2 ngan Kashaf.. double celebration gitu..

our happy family.. :)
Huhuh.. actually planning birthday Kashaf ideanya dah start 2 bulan awal.. :p .. biasala ibu dia ni memang dipengaruhi sket dengan versi2 omputih sambut birthday anak diorang..sangat colorful n comel sbb ada tema.. at least ada kenangan untuk kita imbau balik bila diorg dah besar..ewahh.. tp aku excited untuk 1st birthday je.. :p sebab mcm special sket.. sebenarnya kalau nak ikut betol2 mmg makan bajet yg tinggi.. So, aku banyak google carik idea DIY yg boleh create the same fun event tp menggunakan bajet yg ekonomikal.. :) InsyaAllah ada rezeki nnt aku nak tunjuk kt blog ni gak DIY semua preparation event tu.. Oh ye, lupa nak inform birthday Kashaf ni aku buat tema ANGRY BIRD.. kartun kegemaran kanak2 n so far anak patong Angry Bird tu lah yg slalu digomol oleh Kashaf.. ;p.. plus, byk idea leh create dr angry bird ni..

So, memula skali kita enjoy gambar2 preparation dan dekorasi..hampir 90% adalah DIY.. :)

1. Party Hat Angry Bird
mampu buat 15 topi jek..huhuh..
Party Hat ni aku buat sendiri tapi idea tu dtg dr blogger omputih yg selebret buffday anak dia guna theme ni gaks.. versi asal topi tu guna bulu ayam hitam..tp sebab jumpa kaler merah jek, so belasah jek la..huhuhuh.. party hat nye template leh google diorg ada bg printable .pdf.. pastu muka si AB tu pon aku dpt dr ihsan blogger yg buat template.. :)..

2. Goodies Bag Angry Bird

sebelum diisikan goodies.. :)

ada 50 beg semuanya.. :)
Yang ni pon aku buat sendiri.. ada 5 kaler ikut jenis kertas warna (yang dh dibeli secara bundle) tu and muka AB tu pon cam ikut kaler gak..cuma yg beg kaler oren jek mcm tak ikut versi asal.. malas nak membazir beli kertas hitam lain..huhuhu.. part beg ni mmg amek masa sket..so kena buat sikit2 la.. memula lipat beg dulu..pastu print gambar AB dn tampal..huhuh.. yg ni buat sambil2 ngantok study.. :p


3. Goodies

anggaran kos keseluruhan goodies ni cuma rm1 sekepala.. :)
Okeh yang gooodies ni... meh sini aku habaq kat korang... adalah berbaloi2 kalo korang nak wat penjimatan, carik barang kat GM Plaza, Chow Kit..sgt berbaloi2 sbb diorg jual harga borong..so dpt murah giler compared to kedai biasa.. antara yg dimasukkan sbg goodies cam mini jigsaw puzzle, pemadam AB, badge AB, n bookmark AB.. :) pastu topup la jajan sikit.. yang jajan ni pulak, aku beli kat kedai borong kat area Sg. Tangkas.. memang sgt murah diorg jual gula2 n jajan semua.. makcik memborong sambil nangis terharu.. (T_T).. huhuuh..

owh disebabkan beli secara pukal.. aku ada jugak buat untuk kengkawan Kashaf n Hazmi kat taska.. tp simple sikitla packaging dia.. :P.. buat utk 20 org kengkawan diorg.. :)



4. Happy Birthday Banner

recycle abang Hazmi punya banner.. :)

Okeh yg ni memang sgt save bajet sebab aku kitar semula banner Hazmi masa 1st birthday dia dulu..hahaha.. cuma tukar bahagian nama Kashaf tu jek.. n tukar gambar.. tapi ada gak yang ngelat sebab banyak gak gambar Hazmi masa kecik dlm tu..inilah keuntungannya bila muka adik copy paste muka abang.. :p ... banner ni pada aku sgt member sentimental value sebab ala2 gallery.. makcik kan suka gambar2 ni.. :D

lepastu belon kat atas tu jgn tak caya aku tiup semua sorang2..hahahaha.. nak suwoh zam dia ada meeting lak malam tu..so bosan2 tiupla ..tak sangka dpt tiup 15 bijik.. kembang pipi makcik tak payah guna Botox okeh.. ada tips n trick nak ikat belon tu.. :) aku refer kat blog ni: dekorasi belon.. selamat mencuba!

5. Candy Buffet

Ok yang ni pon merupakan salah satu trend masa kini org slalu wat time birthday.. kat oversea mcm dah ala2 kewajipan dah, kat Malaysia ni baru nak start..actually aku tak berapa gemar sgt sbb menggalakkan budak makan candies (jajan) actually tak berapa elok utk kesihatan diorg kan..tp once in a while, bila pikir2 balik apa salahnya.. time buffday ni jek nak bg pong..huhuuh.. :p yang penting parents kena pandai control dan monitor.. :)

Owh ye.. aku survey2 kat google, ada je org yg offer candy buffet neh kalo korang nak sewa, tapi so far yg aku tengok rata2 sewa tak kurang rm180 ++..pesssss.. melampau sgt bajet tuh utk aku..huhuh.. tp diorg siap ada chocolate fountain la.. huhuh.. so aku decide la buat sendirik.. :) memang sangat2 boleh jimat banyak plus ko boleh recycle lagik next time bahan2 dia..huhuhuh..
borong candies di Sg. Tangkas, Bangi.. (^_^)
candy buffet corner

time ni tak siap isi lagi semua balang..huhuh..
6. Photobooth Corner

Okay yang ni dapat inspirasi dari blogger omputih juga.. tp diorg buat lagik comel kot..aku buat setakat yg termampu jek and memudahkan.. huhuhu..yang penting ada port untuk family n kengkawan tangkap gambar kenang-kenangan... saja buat corner ni sebab aku plan nak wat photobook utk buffday Kashaf so boleh masukkan gambar2 tetamu yg dtg.. :D

background guna selimut Angry Bird (rege RM10) je..jumpa kat Jalan TAR..huhuh

lantern-lantern yang digantung..huhuhu..

sempat buat props jugak as accesories.. huhu.. (ini adik2 master sy yg sgt sempoi)

7. Foodies Section Centerpiece

This is one of my favourite.. ini betol 100% idea sendiri punya..huhuhu.. actually tissue paper flower tu dah buat awal and tampal kat situ..pastu cam tatau nak hias camna.. alih2 teringat lak ada buat story card beli ngan Living Social voucher hari tu..so dapatlah idea macam ni.. (^_^).. i love it.. dah boleh wat konsep utk wedding dah..hahahahaha.. 

jenuh gak nam menampal tanak bagi terbang2 ditiup angin kipas.. :p


45 pieces story card bought from Living Social.. :)
8. Welcome Banner

Yang ni adalah deko paling last minute aku buat..uhuhu.. tujuan banner ni nak letak kt pagar so org yg dtg dpt la nampak umah yg nak dituju..tp tatau la berfungsi dgn baik ke tak..wahahah.. hepi jugak sebab outcome dia not bad la.. actually gambar poster ni tak besar sgt.. so aku adjust gambar tu guna photoshop and slice kepada 4 bahagian so dipecahkan kepada 4 gambar la..then aku print balik setiap satu guna A4 paper, pastu baru gabung dilekatkan ke atas satu manila card..woww..jadikla satu poster yg besar.. :D macik sgt suka..macik dh ada idea dh lepas ni mcm mana nak besarkan gambar lepas ni (ni kes bajet kedekut nk print luar la..) muhahaha..

saiz kad manila.. :)

dah siap gantung kat pagar..

9. Lain-lain dekorasi

Okeh makcik dah tak larat nak membebel satu-satu lagik so yang ni cam lain2 deko yang aku tambah sebagai penyeri.. huhuuhuhuh..

belon Angry Bird.. :)

Anak patong Angry Bird.. (terjumpa kat The Mall murah giler rm5 sebijik)

custom made mineral water.. :)

printable Lukisan special dari aunty Hazrina.. (T_T) nangis terharu lagik..huhuhuhu..


10. The most important thing ( Birthday Cake - Angry Bird)
Yezza... inilah yang paling2 penting dalam sesuatu majlis.. aku rasa cam puas hati giler dpt order 3D Angry Bird cake neh.. huhuuh.. hasil google'an yang sangat2 berjaya.. memula hampir nak give up order cake ni sebab jauh tukang buatnya kat Seksyen 18, Shah Alam.. Asben kata cam jauh nak amek.. tp aku cuba tgk2 kek org lain kat area Bangi, Cheras, Puchong ni.. hati aku tetap terkenang kat kek ni.. huhuhu.. owh by the way, ni dia blog tokey kek ni: Jasmeen Home Delight.. dah la murah.. (T_T) ..menangis terharu..hahahaha.. the best thing is adik aku merangkap pacik Kashaf sudi utk sponsor kek ni..yes yes macik sukoooo. hik hik..

Sangat comel.. macik sukooooo sgt.. (^_^)v

baju buffday boy ikut tema.. :D


Okaylah aku stop dulu... nanti gua sambung untuk Siri yang kedua upload gambar2 hari kejadian.. kalo rajin la..muhahaha.. ekcelli gambar dah upload kat fesbuk.. :).. Terima kasih kengkawan yang sudi dtg memeriahkan majlis Kashaf hari tu..

Kesimpulannya kat sini.. bak kat asben, Kashaf bertuah la mak dia all out prepare birthday party ni sebab tengah cuti belajar..kalo tengah keje, confirm nan hado..hahaha.. tapi seriyes sgt fun masa proses pembuatannya n bagi ko sentimental value.. :) dengan syarat, ko ada satu printer yang menggunakan modified ink yang sgt menjimatkan ..so anda bebas untuk mendesign dna print sesuka hati..huhuuh..

till next time..daaaa.. :D
(amek hang sekalik lama tak berblogging ha panjang betol post kali neh.. :p)


P/S: sesapa yang nak template berkaitan ngan Angry Bird punya theme birthday ni boleh tinggalkan e-mail kat ruangan komen ye.. nanti insyaAllah saya emailkan.. :)

-ibu Hazmi dan Kashaf- ;)

Monday, June 25, 2012

Big boss layan tv..



view full image
"big boss layan tv.. <3"
Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...