Klik Klik..

Monday, July 30, 2012

Dari Dapur Sato - Menu iftar day 7

Air Lemon Laici

Mee Goreng Mamak

Onde-Onde Melaka

Menu Iftar Day 7

Sunday, July 29, 2012

Dari Dapur Sato - Menu iftar day 5


Menu:
Nasi Mentega
Ayam Percik
Sayur Kacang Buncis Goreng
Agar-Agar Santan Pandan
Air Lemon Laici

Menu Iftar Day 5

Ayam percik sedang dipanggang :)
Panggang ayam ni atas dapur je.. terbaik guna pemanggang ni.. berbaloi-baloi beli kat Rantau Panjang masa balik kampung ari tu.. :)

Ayam panggang disaluti kuah percik
Kuah percik aku ni incik asben kata macam termanis sikit..hahaha.. besala minah kelate.. sebenarnya takleh nak bajet sgt sebab takleh nak rasa time bulan posa neh.. :p.. nantila bila2 aku wat lagi skalik aku kasik resepi yang betol sukatannya.. :) time buat nih pakai hentam keromo jek cari resepi google pastu campur ngan resepi ma..

Sayur Kacang Buncis Goreng

Nasi Mentega
Sedap jugak nasi mentega ni.. saja buat nasi mentega ni bagi ada rasa sket.. lagik sedap kalo dimakan ngan ayam masak merah.. takpon buat nasi ayam pon terbaik.. pastu guna beras Basmathi lak tuh.. makan sambil nangis terharu (T_T)..huhuh.. tapi kalo letak kismis lagik kebaboom kot.. aku tak letak sebab takde stok kat dapur..huhuh..

Resepi Nasi Mentega
* Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
- 3 pot beras basmathi (cuci dan tos)
- air (sama banyak dengan beras)
- 2 sudu besar mentega - aku guna buttercup 
- 3 ulas bawang putih - hiris 
- 5 ulas bawang merah - hiris 
- 2 inci halia - mayang 
- 1 cawan susu cair/sejat
- 2 helai daun pandan - disimpul 
- secubit garam

Cara2:
Panaskan butter dekat kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi. Tutup api.

- Masukkan bahan goreng tadi ke dalam beras yang dah ditos dan dikacau seketika. Masukkan air, susu, daun pandan, dan garam. Tanak seperti memasak nasi biasa. 

- Bila nasi dah masak, gembur-gemburkan nasi dengan menggunakan senduk. 

- Boleh hias nasi dengan bawang goreng, kismis, gajus, dan sebagainya. Aku tak letak pong sebab takde bahan..huhuhu..


Air Lemon Laici sebelum letak ais
Okeh air lemon laici ni korang wajib buat.. terbaik giler rasa dia.. (T_T) nangis lagik.. air laici tu memang kita dah tahu kemanisan dia camne kan..pastu bayangkan pulak dicampur dengan hirisan lemon yg masam2 manis..pergh.. terasa fresh bila minum... start addicted masa adik ipar beli kata bazaar masa kat kampung ari tu.. (^_^)v makcikk sukooo..

Agar-Agar Santan Pandan
Agar-agar santan aku nih macam terlebih air sikit..sebab pi campur sekalik air tapisan pandan tuh..so sukatan air mcm dah lari sikit..uhuhuh.. tp memang sedap bila dimakan tambah2 lagi baru kuar daripada fridge..

Resepi Agar-Agar Santan Pandan

Bahan2:
- 10g serbuk agar-agar (aku beli 20g nyer agar2 so potong dua)
- 1 cawan gula (aku kurangkan manis sket letak 3/4 cawan je)
- 1100 ml air 
- 1 cawan santan kelapa
- 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
- secubit garam
- 1 helai daun pandan
- tapisan air pandan (make sure kurangkan sikit jumlah air kat atas tadi kalo air tapisan ni banyak)
- pewarna hijai untuk mencantikkan warna agar-agar

Cara2:
- Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
- Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
- Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul - dan berbintil2.
- Tuang kedalam loyang atau acuan.
- Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong. kalau ada acuan berbentuk bajet comel leh letak dlm tu.. :)

Saturday, July 28, 2012

Dari Dapur Sato - Menu iftar day 4

Menu: Ayam Masak Lemak Cili Api & Daging + Cendawan Masak Black Pepper

Hari berpuasa ke-4 masih mood memasak.. huhuh.. memandangkan ada 5 bijik kelapa bawak balik dari kampung.. so macam teringin nak makan ayam masak lemak cili api.. pastu, cendawan sayur buat masak semalam tu ada lagi separuh..so kasi campur je ngan daging wat masak black pepper.. yum yum.. gabungan yang sangat menyelerakan.. ewahhh.. (aku memang minat lauk2 berunsur pedas ni..huhuhu)

menu iftar day 4

Ayam Masak Lemak Cili Api
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api

Bahan2:
- ayam setengah ekor (potong la kecik2)
- bawang putih (2,3 ulas) *
- serai (1 batang)
- cili api (3,4 biji bergantung pada kepedasan yang korang suka) *
- santan (setengah biji).. (kalau parut sendiri eloknya korang asingkan santan pekat dan santan cair)
- air 1 cawan
- kunyit hidup 2 cm (kalau takde, guna serbuk kunyit pon boleh 3 sudu kecik) *
- garam secukup rasa
- separuh stok kiub ayam utk kesedapan rasa kalau minat :p
- daun kunyit (kasik bau wangi kaw-kaw)

Cara2:
- tumbuk bawang putih, kunyit dan cili api bagi hancur.

- lepas tu masukkan minyak 1 sudu besar dan tumis bahan2 yang dah ditumbuk tadi.. tumis kejap je pastu masukkan santan cair.

- masukkan pula ayam yang dah dipotong tadi, gaulkan sebati dengan bahan tumis.. agak2 nampak isi ayam macam dah masak sikit, baru masukkan santan pekat, kiub ayam, daun kunyit, dan serai. pastu masukkan garam secukup rasa.. air tu tambah la kalau2 kuah tu mcm pekat sgt..

- agak2 dah mendidih dan isi ayam dah masak.. boleh tutup api dan hidangkan.. :)


Daging + Cendawan Masak Black Pepper
Resepi Daging + Cendawan Masak Black Pepper

Bahan2:

Bahan A:
- Daging batang pinang (lembut sikit pastu takyah rebus dulu, kalo daging biasa kena rebus dulu bagi empuk)
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap pekat
- serbuk lada hitam
- sedikit garam

Bahan B:
- Cendawan
- lobak
- lada benggala
- bawang putih 2 ulas (ditumbuk)
- bawang merah 2 ulas (ditumbuk)
- cili api 2 biji
- air setengah @ 1 cawan
- bancuhan tepung jagung (1 sudu besar + 2 sudu besar air)
- kicap pekat
- sos tiram
- lada hitam 2 sudu besar (ditumbuk)

Cara2:
- Perapkan dulu bahan A untuk setengah jam.

- Bila daging dah siap perap, boleh panaskan minyak dalam kuali. tumis bahan2 B yang telah ditumbuk iaitu bawang putih, bawang merah, lada hitam..

- agak2 dah wangi sikit boleh masukkan daging yang dah diperap pastu kasi goreng sampai air daging tu  dah abes kuar dan kering sikit.

- bila air daging dah kering, masukkan air, sos tiram dan kicap pekat secukup rasa.. pastu leh masukkan bahan2 sampingan lobak, lada benggala, cendawan.

- agak2 air dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung.kacau sampai kuah nampak pekat, leh tutup api dan hidangkan..

* susunan cara2 tu trerpulang la pada korang mana yang selesa..aku pon kengkadang pakai tibai jek masuk mana dulu..huhuh.. :p memasak ikut hati dan kasih sayang.. insyaAllah sedap.. :p Alhamdulillah, incik suami makan dengan begitu berselera sekali.. ;)

Dari Dapur Sato - Menu iftar day 3

Menu: Tauhu Telur Masak Sos Tiram & Ikan Pari Masak Asam Pedas.

Alhamdulillah.. hari ketiga berpuasa, masak sendiri sebab 1st n 2nd day balik berpuasa di kampung asben..  Tahun ni memang plan nak cuba kurangkan beli juadah kat bazaar..tataula berjaya setakat mana..huhu..:) ..MIL bekalkan macam2 bawak balik ke Bangi.. kelapa, segala serai, pandan, daun kesum, bunga kantan.. pendek kata dah jimat banyak jugakla part2 bahan2 asas masakan tuh..huhuh.. bolehla bertahan 2 minggu.

Since ada tauhu telur yang dah berkurun beli tapi dok simpan dalam peti tu, so digunapakai untuk masak sayur.. pastu kak As pon ada bagi pes Asam Pedas (thanks kak As).. :) tinggal tambah air je pastu campak2 bahan2 lain + ikan..huhuh..



Ikan Pari Masak Asam Pedas
Ikan asam pedas ni tak pakai resepi sebab ngelat guna pes asam pedas tu.. huhuuh. tinggal tambah air lepas tu masukkan je ikan pari, dah lama sikit masukkan pula bahan2 sampingan (daun kesum, bunga kantan, sayur bendi, garam sikit).. dah siap.. :p manyak senang..

Tauhu Telur Masak Sos Tiram
Resepi Tauhu Telur Masak Sos Tiram

Bahan2:
- 2 paket tauhu telur
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 kiub stok ayam (Knorr) + 2 cawan air
- 1 biji telur
- 3 ulas bawang putih dicincang
- sayur2 tambahan (cendawan, lobak, kubis bunga)
- 1 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan 2 sudu besar air (untuk pekatkan kuah)

Cara2:
- Kalau nak bagi cantik tauhu tu masa goreng..rendam dulu dengan air panas dalam 10 minit.. pastu potong pendek2.. goreng sehingga kuning2 keemasan..ketepikan..

- Masukkan minyak masak 2 sudu besar, goreng bawang putih yang hingga sedikit garing, pastu terus masukkan kiub stok ayam ngan 2 cawan air tadi..

- Bila air dah didih, masukkan sos tiram ngan kicap pekat, kacau2 pastu masukkan telur dan kacau laju.
Agak2 dah nampak berketul2 sket, masukkan sayur2 tambahan, dan kacau lagik..

- lepas tu baru masukkan tauhu telur tadi n bancuhan tepung jagung nak pekatkan kuah.. Bilak uah dah nampak pekat.. dah boleh tutup api dan hidangkan. :p

Friday, July 27, 2012

Alhamdulillah.. rezeki Ramadhan.. :)

Syukur alhamdulillah.. sekarang boleh fokus tesis dengan senang hati sebab part coursework dah settle..

speechless kejap tgk Pointer.. 9 tahun yang lepas saya kecewa yang teramat sebab perlukan .02 pointer je lagi utk dpt first class degree.. dari 4 orang yg ditarget utk dpt first class, i'm the one yg satu2 x lepas target. tatau nak gambarkan kesedihan mcmn masa tu.. ;(.. tapi Allah berikan saya hikmah yang lagi besar.. insyaAllah kalau ada rezeki next year boleh grad dgn pointer ni.. sebab tesis cuma akan state Lulus atau Gagal tanpa affect pointer.. (T_T)

terima kasih Allah..
i'm blessed.. :)

dan sudah semestinya suami dan anak2 saya pemberi sokongan moral yang paling kuat untuk saya.. thanks awak, sebab sangat sporting bg saya cuti memasak sebulan utk study.. jaga anak2 x bg kacau saya masa pulun study.. appreciate it a lot.. :)

i'm a happy lady..
alhamdulillah..
(^_^)

Monday, July 23, 2012

Salam Ramadhan 1433H

gambar ihsan dari Google diubahsuai sikit oleh Sato Oreo.. :p

Alhamdulillah.. berkesempatan untuk melalui Ramadhan lagi.. moga2 kita berjaya merebut sebanyak mungkin ganjaran di bulan yang mulia ini.. sangat bersyukur sebab tahun ni dapat berpuasa dalam situasi menjadi surirumah sepenuh masa (cuti semester 3 bulan).. :) di kala orang lain bersesak2 dengan jem, hendak pulang dari pejabat.. saya perlu respek untuk ibu2 yang bekerja dan masih sempat pulang ke rumah untuk masak makanan berbuka instead of beli juadah di bazaar Ramadhan.. kalau saya dulu, memang balik dari keje laju jek singgah bazar sebab memang dah habis tenaga nak memasak plus sampai pon dah lambat..

So, untuk tahun ni, harapan saya adalah supaya saya lebih mampu untuk memasak juadah berbuka di rumah.. memandangkan tak kerja.. takde alasan okeh.. :p tapi sekali-sekala kena jenguk jugakla bazar tu..nak carik ayam golek ka..nasi bukhara ka..huhuuh..

checklist utama saya di bulan puasa ni:

1. kurangkan 'miss' solat tarawih.. (dah 3 tahun x berkesempatan utk solat tarawih berjemaah di surau sebab ada anak kecik..tapi tu bukan alasan sebab kita boleh sembahyang individu..) so harapan saya supaya dapat kurangkan bilangan hari 'miss' bertarawih tu..so salah satu cara saya solat Isyak sebelum tidur pastu terus sambung buat solat tarawih n solat witir.. at least time tu anak dah tidur or asben dah balik dari surau tengok2kan diorang..

2. berusaha untuk khatam Al-Quran.. yang ni saya perlu kerja kerasa sedikit sebab selalunya kalau baca Quran pon time Maghrib n Isyak..pastu baca pon selalunya 1 @ 2 muka surat jek. insyaAllah, kena kerja keras sikit..

3. memasak juadah untuk berbuka.. saya harap saya mampu dan larat untuk memasak juadah berbuka hari2.. kena rajin google tengok2 resepi yang menarik..uhuhu.. alhamdulillah, setakat hari ni masih berjaya.. baru 3 hari.. :p

4. bersedekah.. bersedekah sebanyak mungkin setakat mana yang termampu.. InsyaAllah.. Owh, saya ada like 'Telekung Project' group kat FB..sangat kagum dengan usaha individu2 yang banyak berkerja keras buat amal2 kebajikan.. (T_T) terasa kerdil diri ini.. mereka ini dah berikan ruang untuk kita bersedekah dan turut sama terlibat dalam amal jariah..insyaAllah, ingin memberi sumbangan sedikit sebanyak mana yang boleh..

yang lain2 checklist pon banyak jugak cuma memang 4 ni yang saya nak fokuskan lebih... amin.. tak sabar nak berbuka puasa dengan kengkawan hujung minggu ni..kami dah plan nak buat potluck.. :) sukerr...

Salam Ramadhan untuk semua.. :)




Saturday, July 14, 2012

Gubahan hantaran pertunangan adik.. :)

Inilah dia yang membuatkan saya tidur lewat malam sejak 2 minggu lepas.. huhuhu..5 dulang jek pon.. tapi sebab first time nak gubah hantaran tunang memang sakit kepala jugakla.. huhuhu.. time aku tunang n kawen dulu macik yg tolong gubah.. bila tengok hasilnya, bolehla.. not bad jugak.. (support diri sendiri wakaka)..byk yg boleh diperbaiki lagik tapi tak larat dah den.. :p.. skang kena pk macam mana nk pastikan gubahan hantaran ni selamat smpi ke Pahang esok.. huhuhu..

semoga majlis esok berjalan lancar.. amin!!
diy hantaran
5 dulang hantaran belah lelaki
hantaran sirih junjung
gubahan hantaran sirih junjung berbuah

hantaran coklat
gubahan hantaran coklat
gubahan hantaran telekung
gubahan hantaran kek kain telekung

gubahan cincin tunang
gubahan hantaran cincin pertunangan

gubahan hantaran cupcake
gubahan hantaran cupcakes :)

Friday, July 13, 2012

Nasi Ayam Semua House..

yeah, favourite nasi ayam kalau ke Semua House, jalan TAR...sejak student lagik.. huhuhu.. jemput makan tghari semua!!

Thursday, July 12, 2012

Nak masak mee bandung jadi mee rebus.. :p


Salam diari;

Hari ni nak cerita pasal masak-masak.. :) Dua hari lepas incik suami balik dari opis terus tunjuk paket perencah Mee Bandung Sernan.. "Boleh la awak try masak ni, saya beli dari budak opis..huhuh" .. Adus.. mee bandung memang sedap..tapi memang tak pernah buat.. tapi memandangkan dah ada perencah..  aku rasa sedikit confident la sebab rasa dah tentu ada tinggal nak tambah2 barang2 sikit je..huhuhu.. Maka malam tadi, aku pon memasakla mee bandung ni buat kali pertama.. :D memang sedap weh..(ewah puji diri lak..) sebenarnya nak puji perencah mee bandung SERNAN tu memang sedap.. huhuhu..

perencah mee bandung sernan

So macam biasa aku mintak bantuan pacik Google dulu untuk carik resepi yang sesuai..walaupon kat belakang perencah tu ada step tp aku tak follow pong..huhu.. banyak cara jugak diorg masak mee bandung ni.. tapi aku berkenan resepi MyLittleDapur2 (terima kasih banyak2 share resepi :)) nih.. tapi ni sebenarnya resepi mee rebus.. so aku bantai je ikut resepi ni tp guna perencah mee bandung..wakaka.. sabor jekla.. resepinya seperti berikut:

Resepi Mee Rebus Haji Wahid

Bahan utama
- mee kuning
- 1 peket rempah mee rebus HJ SERNAN
(aku tukar guna perencah MEE BANDUNG SERNAN secara tak sengaja :p)
- 2 1/2 cawan air rebusan daging serta sedikit daging yg dipotong kecil2
(guna daging batang pinang lembut sikit)
- aku tambah lauk2 tambahan seerti udang, sotong, fishball


Bahan untuk dikisar
- 3 biji kentang-kupas dan potong kecil
- 3 ulas bwg merah & 2 ulas bawang putih
- 1 sudu besar taucu
- 3 keping biskut lemak/biskut marie

Bahan-bahan sampingan
- taugeh
- limau kasturi-belah dua
- bawang goreng
- daun bawang-hiris nipis
- tauhu goreng (aku guna tauhu kering)
- lada hijau-hiris halus
- kopok tepung

Cara-caranya:
1.Panaskan air rebusan daging/tulang
2.Masukkan pes mee rebus Hj Sernan serta bahan kisar tadi.
(harap maklum aku guna perencah mee bandung)
3.Masak kuah hingga pekat.Tambah garam dan gula.
4.Dalam mangkuk lain sediakan mee kuning yg telah dicelur kemudian letak hiasan sampingan & curahkan kuah mee rebus.

taraa.. kuah dah siap.. :)

bahan kosmetik pelengkap mee rebus..

suci murni sebelum dicurahkan kuah..

setelah dicurahkan kuah..siap untuk dimakan..yum yum..
mee rebus bandung saya..hahahaha.. :P
Sebenarnya ada citer kelakar pasal resepi neh... sampai ke sudah aku tak perasan sebenarnya aku terambik resepi mee rebus nak buat mee bandung ni.. sampaila time aku nak taip blog nak share resepi neh..hahahaha.. (T_T) perlukah saya menangis? wekekeke.. adeh kelakar.. tapi seb baik rasanya memang menjadik dan sedap. terima kasih kepada perencah sernan.. :p patotla malam tadi makan macam pelik2 sikit.. sebab asben tanya.. "macam ni yer mee bandung.. saya tak biasa sgt makan.." aku pong menten "ntah..ye la kot..tapi yang ni saya rasa macam mee rebus sikitla resepi dia.." wakakakaka.. adoiyai..memang resepi mee rebus cik kak oi.. :P

Kesimpulannya.. kalo anda nak buat mee rebus tapi takde perencah, guna prencah mee bandung pon boley..hahahaha.. maafkan saya orang2 Johor.. :p nanti saya cuba jaya lagik.. 

Sekian sahaja cerita dapur saya kali ini.. (^_^)v..

Saturday, July 07, 2012

Mini Gathering 4 Sekawan - Melaka.. :)

Yeay.. hari ni insyaAllah kami akan gerak ke Melaka kejap lagi.. ada wat mini gathering jenjalan cari makan kat Melaka.. dah book hotel ada promosi voucher livingSocial.. asalnya plan dari bulan April.. tp asek tertangguh sebab ada je halangan yg x dpt nak dielakkan.. huhuh..

Ni pon alhamdulillah dpt jugak jumpa tarikhnya.. cun pulak date tu.. 7/7/12.. :p.. so target jenjalan cari makan ni nak aim masakan asam pedas and ikan bakar alai.. huhuh.. tp sedih sketla sebab asalnya 5 family.. cuma omei x dpt join sebab ada kenduri family belah asben.. so, rezeki family kakak Don la dpt join ganti amek voucher tu.. huhuh..

semoga weekend getaway kami ni berjalan lancar dan dipermudahkan segala urusan.. Amin, ya Allah.. :)

Tuesday, July 03, 2012

Crispy Pizza Beef..

yumss.. ada jugak pizza stail crispy.. first time nak try ni mcm menarik je..

gerai kat dlm metro point Kajang.. ada byk jenis from rm2.90-rm5.90.. yg aku order neh rm5.90.. lapar weh.. huhuh..
Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...