Klik Klik..

Thursday, July 12, 2012

Nak masak mee bandung jadi mee rebus.. :p


Salam diari;

Hari ni nak cerita pasal masak-masak.. :) Dua hari lepas incik suami balik dari opis terus tunjuk paket perencah Mee Bandung Sernan.. "Boleh la awak try masak ni, saya beli dari budak opis..huhuh" .. Adus.. mee bandung memang sedap..tapi memang tak pernah buat.. tapi memandangkan dah ada perencah..  aku rasa sedikit confident la sebab rasa dah tentu ada tinggal nak tambah2 barang2 sikit je..huhuhu.. Maka malam tadi, aku pon memasakla mee bandung ni buat kali pertama.. :D memang sedap weh..(ewah puji diri lak..) sebenarnya nak puji perencah mee bandung SERNAN tu memang sedap.. huhuhu..

perencah mee bandung sernan

So macam biasa aku mintak bantuan pacik Google dulu untuk carik resepi yang sesuai..walaupon kat belakang perencah tu ada step tp aku tak follow pong..huhu.. banyak cara jugak diorg masak mee bandung ni.. tapi aku berkenan resepi MyLittleDapur2 (terima kasih banyak2 share resepi :)) nih.. tapi ni sebenarnya resepi mee rebus.. so aku bantai je ikut resepi ni tp guna perencah mee bandung..wakaka.. sabor jekla.. resepinya seperti berikut:

Resepi Mee Rebus Haji Wahid

Bahan utama
- mee kuning
- 1 peket rempah mee rebus HJ SERNAN
(aku tukar guna perencah MEE BANDUNG SERNAN secara tak sengaja :p)
- 2 1/2 cawan air rebusan daging serta sedikit daging yg dipotong kecil2
(guna daging batang pinang lembut sikit)
- aku tambah lauk2 tambahan seerti udang, sotong, fishball


Bahan untuk dikisar
- 3 biji kentang-kupas dan potong kecil
- 3 ulas bwg merah & 2 ulas bawang putih
- 1 sudu besar taucu
- 3 keping biskut lemak/biskut marie

Bahan-bahan sampingan
- taugeh
- limau kasturi-belah dua
- bawang goreng
- daun bawang-hiris nipis
- tauhu goreng (aku guna tauhu kering)
- lada hijau-hiris halus
- kopok tepung

Cara-caranya:
1.Panaskan air rebusan daging/tulang
2.Masukkan pes mee rebus Hj Sernan serta bahan kisar tadi.
(harap maklum aku guna perencah mee bandung)
3.Masak kuah hingga pekat.Tambah garam dan gula.
4.Dalam mangkuk lain sediakan mee kuning yg telah dicelur kemudian letak hiasan sampingan & curahkan kuah mee rebus.

taraa.. kuah dah siap.. :)

bahan kosmetik pelengkap mee rebus..

suci murni sebelum dicurahkan kuah..

setelah dicurahkan kuah..siap untuk dimakan..yum yum..
mee rebus bandung saya..hahahaha.. :P
Sebenarnya ada citer kelakar pasal resepi neh... sampai ke sudah aku tak perasan sebenarnya aku terambik resepi mee rebus nak buat mee bandung ni.. sampaila time aku nak taip blog nak share resepi neh..hahahaha.. (T_T) perlukah saya menangis? wekekeke.. adeh kelakar.. tapi seb baik rasanya memang menjadik dan sedap. terima kasih kepada perencah sernan.. :p patotla malam tadi makan macam pelik2 sikit.. sebab asben tanya.. "macam ni yer mee bandung.. saya tak biasa sgt makan.." aku pong menten "ntah..ye la kot..tapi yang ni saya rasa macam mee rebus sikitla resepi dia.." wakakakaka.. adoiyai..memang resepi mee rebus cik kak oi.. :P

Kesimpulannya.. kalo anda nak buat mee rebus tapi takde perencah, guna prencah mee bandung pon boley..hahahaha.. maafkan saya orang2 Johor.. :p nanti saya cuba jaya lagik.. 

Sekian sahaja cerita dapur saya kali ini.. (^_^)v..

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...