Klik Klik..

Thursday, August 30, 2012

Marhaban Raya bersama jiran tetangga..

Alhamdulillah...
Malam tadi dapat turut sama ngan jiran tetangga buat marhaban raya dari rumah ke rumah... aktiviti ni buat 4 malam berturut2 sebab banyak lorong..so malam tadi turn lorong umah kitorang.. ni consider first time la kitorang join sejak duduk kat Bangi neh.. taon lepas tak join sebab aku bersalin tgh bulan puasa... pastu anak kecik lagik..macam tak selesa pulak..huhuh..

Tapi ok sikitla taon neh..sebab diorang tukar strategi..mengambil kira pengalaman taon2 lepas kot..sebab taon lepas majlis abes lambat..dahla buat time hari biasa..so taon ni, setiap umah dah disetkan time 5 minit je..so tuan2 umah takyah nak jamu makanan berat2.. lepas abes round marhaban rumah baru berkumpul makan kat dewan serbaguna taman kat belakang... so aku standby kuih2 raya, kek lapis n air jekla.. huhuhu..

penat makcik berkemas umah..hik hik.. (situasi kekemasan ini memang jarang2 dpt dilihat :p)
caj bateri dulu..baju raya taon lepas.. :)
lepas solat Isyak, asben balik dari surau amek bebudak 2 org ni yg dah dicaj bateri pi ikut join marhaban.. tapi umah lorong aku tak berapa byk yg join..lebih kurang 6,7 rumah je kot.. huhuhuh...

Jenjiran dan bebudak dah sampai.. :)
dah nak start berselawat.. sempat posing lagi budak baju oren neh.. :p
bebudakla yg dok berkerumun dulu..siap2 amek port nak dok dekat2 ngan aku senang nak salam duit raya.. berdebar makcik..hahaha...
rapat-rapat.. huhuh..
sebahagian jek neh..mau dekat 50 orang jugak bebudak serbu kot..huhuh..
kekanak masing2 amek port nak dok dekat ngan tuan umah.. nak salam duit raya..huhuhu..
pergh... bila abes je orang2 dewasa berselawat abeh baca doa.. laju jek diorang kerumun aku nak salam duit raya.. asben kata bg je duit takyah bersampul2...mmg tak bersampul pong..confirm tak cukup.. huhuh.. 

Majlis Marhaban Raya Jiran Tetangga, D'8 Seksyen 8, Bangi
marhaban sampai pengsan... :p
ni lak Kashaf dah kena pos balik umah... pengsan tengah jalaan penat berselawat kot.. Hazmi lak pulun ikut ayah dia sampai abes... seronok la dia join menda2 camni..ramai jumpa kengkawan..

Alhamdulillah.. tapi aku tak sempat nak menyumbang makanan berat semalam..uhuhu..masa dok abeh mengemas umah je.. insyaAllah ada rezeki taon depan la aku buat.. malam ni last diorang round marhaban pastu ada wat jamuan raya skalik..ada kambing golek, ayam bakar you!!.. kata asben aku...jenjiran kat sini semua jenis 'gila' makan daging kambing..sama je dia pon 2x5..kena berebut la malam ni..wakakaka..

:) Kena rajin2 join aktiviti jiran tetangga neh..tapi aku cam segan sikit sebab kebanyakannya dah tua2 baya2 mak abah aku jek..tapi memang seronok sebenarnya.. huk huk.. apapon, kita enjoy!!! :D

Wednesday, August 29, 2012

Al-Kisah Hari Raya AidilFitri 1433H

Hari ni dah 11 Syawal.. kejap jer masa berlalu kan... harap tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat Hari Raya AidilFitri 1433H kat dalam blog ni...heheheh.. blog memang mandom sket time2 cuti raya..sebab balik kampung line Edge jek.. so takleh nk online sgt.. :p

Anyway, raya tahun ni kitorang round2 peta semenanjung.. nampak mcm raya sakan..tp sebenarnya raya sakan atas jalanraya jek..hahahaha..

15 Ogos 2012 (Rabu)
Shopping baju raya kat Jalan Tar.. taon ni langsung tak prepare baju raya dari awal.. warna tema pon decide last minute.. kebetulan ada sorang blogger ni dia jual baju melayu anak dia setahun yg dah tak muat..and baju tu pon takat pakai 3,4 kali je... 2 pasang dpt rm30..mana nak dpt rege camni kalo beli kat luar..huhu.. warna cantik2 lak tu..satu warna pink belacan lagi satu coklat grey.. sukaaa... kain sgt lawa.. so, berpunca dr baju Kashaf tu la kitorang decide tahun ni warna tema adalah Pink Belacan.. :p

Asal usul pemilihan warna tema.. :p
Gerak ke Jalan Tar lepas terawih.. gigih mencarik baju sama kaler..smpi kol 3 pagi la aku round jalan Tar tuh..hhuhu... dah nak dekat2 raya neh mmg banyak yg turunkan rege baju..tp rasanya kalo nk lagi best pegi time malam before raya kot.. akhirnya rezeki kitorang dpt gak kaler sedondon.. :p.. taraaaa..

16 Ogos 2012 (Khamis)
Balik kg, Hutan Melintang, Perak. (kampung husband).
Tahun ni raya kat kg hubby.. ni memang dah mengikut perjanjian sesi penggiliran..huhuh.. memandangkan tahun ni raya AidilFitri kat Perak, Raya Haji kat Kelantan.. begitulah sebaliknya bergilir2 lak tahun depan.. :p tapi raya kat Perak biasa2 aje..sbb takde sedara mara sgt kat sini.. besanya lepas solat raya, lepak2 kat umah je pastu gi jenjalan umah jiran2 kat depan je..huhuh..

19 Ogos 2012 (Ahad)
Selamat Hari Raya!! tahun ni 2 family je berkumpul kat kampung untuk pagi raya pertama.. family kami and family Zulkhir.. lagi 2 family adik2 husband beraya kat rumah mertua diorang.. si Din pulak balik sorang2 sebab wife ngan anak2 dia kena chicken pox so diorang beraya kt kg diorang je..huk huk..sian Din..

kaler raya 2012.. ramai lak pakai warna ni tahun 2012.. :p
Family belah husband.. tak cukup korum.. :p
anak manja ayah..melekat je.. pantang tinggal nangis.. :p
Sopannya anak ibu salam raya.. (^_^)v
Aisyah..kena paksa posing ngan Mak Ngah dia..hahah..
Anak buah terbaru.. Nur Alya Syakirah, 22 hari.. bam bam yg amat.. (^_^)
Hazmi main ngan kezen, Husna..

budak ni pantang nampak makanan..

Gambar dari kampung.. sob sob.. windu kat diorang..huhuh..
seb baik zaman dah canggih..so kitorang bertukar2 gambar raya adik2 beradik kat LINE app.. :D

Ma Abah kesayangan.. :)

Ma Abah and adik2 perempuan.. pergh ada Yunalis Sharmila di situ  (sakan ko lilit tudung dik oii)  .. :p

Ma Abah and adik2 lelaki.. :D
otw nak gi jalan raya umah jiran depan.. :D
Raya kat Perak ni, trademark makanan di pagi raya memang ketupat palas ngan rendang ayam..huhuh... pastu adik ipar lak family dia berniaga lemang..so dapatla merasa lemang jugak..suka2... memang menu wajib tiap2 tahun kat Perak ni.. 

20 Ogos 2012 (Isnin)
Raya kedua kitorang singgah beraya umah sedara kat Teluk Intan, pastu terus gerak ke Baling, Kedah.. agak jem jugak jalan.. kol 12tghari gerak dr Teluk Intan..kol 8mlm baru smpi Baling.. ni umah tok asben (belah mak dia)... kat sini baru consider kampung yang betul..sebab sedara mara semua berkumpul kat sini.. kitorang pergi satu family dulu dengan mak.. adik2 Zam yang lain menyusul lambat sikit keesokan harinya.. huhuh..tidur semalam je kat sini sebab esok tu nak bergerak ke Kelantan lak.. 

21 Ogos 2012 (Selasa)
Raya ketiga... jadik musafir lagi... gerak balik ke Kelantan ikut Grik..consider dah tak jauh mana sebab dah dekat sikit dari Baling tu.. tapi tak jauh mana pong jem teruk jugak..sumer org utara dok pakat balik Kelantan kot.. siap leh bertembung jumpa Dila, x-Intan tgh2 jalan lagik..hahaha.. kecik sungguh donia.. kol 3pm gerak dr Baling, kol 9pm baru sampai Kelantan.. bayangkan.. :p normla slalunya 4 jam dh bleh smpi..

Sampai2 kebetulan sedara-mara kat kg belah Abah berkumpul wat BBQ raya..wow wi pucuk dicita ulam mendatang..memang tgh ngidam Satay ngan BBQ tak sangka dpt lak malam tu.. (^_^)v.. tp ujan lebat lak malam tu..boley buat bbq tgh2 ujan lebat..huhuhu..

macam2 ada.. ikan, daging, ketam, ayam, jagung, hot dog... yum yum.
23 Ogos 2012 (Khamis)

Kenduri kawen Cik Ja.. ni lah sebabnya kitorang dapat balik beraya kat kelantan..huhuhu..maksu aku kawen.. alhamdulillah..kawen jugak akhirnya dia..kawen ngan org Gua Musang.. :p mekasih cik, kawen time raya..dapatla saya balik ke raya kat kampung sambil2..wahahaha.. Tahniah Cik Ja n Pak Su..

majlis akad nikah Cik Ja..
family and sedara-mara..
kami bertiga.. Hazmi tido kat rumah tok Ayah..huhuhu..
Majlis  bersanding Cik Ja..
24 Ogos 2012 (Jumaat)

Lepas solat Jumaat n makan tengahari..petang tu kitorang pon bergerak pulak ke Terengganu.. Asben ajak jenjalan raya umah sedara-mara dia kat sana lak.. huhuhu... saja round ikut jalan tu.. tak pernah berjalan raya kt belah2 sana lagik..singgah tido umah sedara kat Permaisuri, Terengganu.. ikutkan jaraknya 100km je..besala time raya neh mmg terbaik jemmnya.. kol 4pm bertolak..
Kashaf muka dah bosan..huhuh..

tersadai..penat bermusafir.. huhuhu..
kol 7.30pm baru smpi.. huhuhu.. best best...kat sini dapat rasa makanan raya Ganu lak.. Nasi dagang, Laksa Lemak, Laksam. yum yum...

25 Ogos 2012 (Sabtu)
Gerak balik ke Bangi semula... saja balik awal sehari sebab Ahad leh rest... tapi sempoi jek balik time ni..sebab siap singgah merata lagik..huhuhu... gerak kol 11pg.. singgah carik keropok lekor kat Batu Rakit.. terbaikk weh keropok dia..korang nak carik keropok lekor wajib gi sini.. kedai SukaRamai..memang ramai org dok tuju sana.. siap kedai tu ada dlm GPS lagik.. :p.. nantila kalo rajin aku wat entry khas untuk kepok lekor ni..huhuh..

macam makan isi ikan je kopok ni..huhuhu.. 


Pastu kitorang singgah lak nak tengok Masjid Kristal..ingatkan nak la jalan2 tgk taman tamadun Islam tu jugak..alih2 bebudak 2 org tu tido sakan dlm keta..tak smpi ati lak nak kejut..so singgah berenti solat je la.. huhuhu..kena round lagik la Ganu neh next time.. Dah lepas solat kat Masjid Kristal.. tapau nasik kukus Ayam kampung tengah jalan, pastu kitorang berenti makan kat Pantai Batu Buruk..huhuh.. rilek tak rileknya.. :p

Masjid Kristal..

lepak makan nasi kukus ayam kat Pantai Batu Buruk.. :p lupa amek gambar pantai..
Pastu kol 5pm tu baru la gerak nak balik ke Bangi..time ni mmg jem yang hamattt kat Jerteh..terbaik jemnya.. huhuhu.. kol 9pm baru sampai kat Cherating..singgah berenti makan malam dulu..kebetulan anak buah asben pon dtg lepak dinner sesama.. kol 11pm baru sambung perjalanan semula.. akhirnya kol 2.30pg sampai jugak ke rumah kami, Bangi... pergh...hectic sungguh.. tp seronokla... sekali setaon bolehla.. :p.. esok tu masing2 memengsankan diri.. escpecially driver la.. :p

Sekian saja cerita raya seminggu Syawal kami.. huhuhuh..
minggu seterusnya dan minggu2 akan datang kita citer pasal Raya kat KL/Selangor lak... dh banyak appointment ngan open house raya nih..

Taraaa... Raya-raya jugak.. Puasa sunat 6 Syawal jangan dilupakan.. huhuhu.. 
(pesanan untuk diri sendirik..)

Sapa nak datang raya kat umah sila2 la calling2..tengah dok berfikir2 lagik nak buat open house ke tidak..tgh carik masa yg sesuai..huhuhu..

Jhaaa.. sehingga berjumpa ke lain kali..
(Entry raya terpanjang abad ini..)


Sunday, August 12, 2012

Resepi Cornflakes Pedas Bermadu


Since ada rakan2 instagram yang bertanya.. jom kita share resepi cornflakes pedas2 manis ni..biasanya yg glemer cornflake madu kan..yang ni lain sikit rasa pedas2 tapi still ada rasa manis madu... memang layannn makan asek nak mengunyah je.. :)

Bahan2:


4-5 cawan cornflake
2-3 sb cili giling/kisar
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3-4 sb madu (dibancuh dgn sedikit air)
sedikit garam
1 sudu makan gula
2 sb mentega
2 sb minyak bijan (minyak masak pun boleh)
sedikit bijan bakar/ikan bilis/kacang yg dah digoreng (optional)

Cara2:


1. Panaskan minyak dan cairkan mentega.
2. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
3. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
4. Masukkan madu, garam dan gula. Kacau lagi hingga sebati.
5. Barulah dimasukkan cornflake tadi. Gaul2kan hingga rata.
6. Tutupkan api. Gaulkan pula dgn bijan bakar jika suka. (aku ganti bijan ngan ikan bilis)..sedap..yum yum.. Hidangkan.
7. Jika nak lebihkan rangup, bakar sekejap selama 6-7 minit di dlm oven.


Credit dekat tuan punya resepi ni.. :) dayangjack. TQ

Ngeh ngeh ngeh.. ini biskut raya pertama sy buat tahun ini.. :p biskut ke? muhahah..


Friday, August 10, 2012

Iklan Raya BERNAS 2012: Iklan Raya paling sedih (T_T)



Tonton sampai habis dan fikir-fikirkan...

sedihnya.... aku tak pernah tersentuh dan nangis beriya2 tengok iklan macam ni.. seawal minit pertama dah nangis berjurai-jurai..sangat sedih... menunjukkan masih ramai lagik insan2 kat luar sana yang kurang bernasib baik nak dibandingkan dengan kita... iklan Bernas ni betol2 berjaya tonjolkan maksud tersirat yang patut kita fahami..adoi, seriyes takleh berenti nangis..huhuh.. time2 raya macam ni lah kita patut agihkan sedikit rezeki kita untuk golongan2 kurang bernasib baik mcm ni.. sangat tersentuh dan insaf.. (T_T)

ya Allah, Kau permudahkanlah hidup anak2 yatim, anak2 yang kurang bernasib baik di luar sana..moga Ramadhan dan Syawal kali ini membawa kegembiraan dan rezeki yang lebih untuk mereka.. Amin..


Thursday, August 09, 2012

saya ada dapur baru!!

incik suami dengan baik hatinya belikan dapur baru kepada wife dia disebabkan isteri dia akhir2 ni rajin memasak.. huhuhu.. alamak, dah ada dapur baru xde alasan nak bermalas2an la lepas ni..

thanks awak.. (^_^) .. terharu.. heheh .. paling best sebab dia sendiri pasang dapur ni.. hebat kan hubby saya.. (sapa lagi nak puju kalau bukan bini sendiri.. :p)

alhamdulillah.. insyaAllah, saya akan memperbanyakkan lagi usaha2 memasak resepi2 baru.. ;p

yoshh!!

Monday, August 06, 2012

You made us proud as a Malaysian Datuk Lee Chong Wei..

Aku malas nak komen lebih2 pasal kekalahan DLCW malam tadi.. :( sedih mmg sedih.. sebab kekalahan dia sgt sipi.. itu yg dikatakan takde rezeki.. dia dah buat yg terbaik..

aku rasa dia x kisah pon pasal habuan yg bakal dia dpt kalo dia mng.. semangat kesukanan tu mengatasi segala2nya lebih drpd tu.. aku tau sebab aku memang berdarah 'sukan'.. eceh.. ada pulak pattern darah mcm tu..

sgt sedih tgk dia nangis masa amek pingat.. lagi sedih bila baca komen status fan club Lin Dan neh.. betapa org luar pon mengagumi dia.. jd warga Malaysia sekalian.. ambillah keputusan ini dgn positif.. jgnlah sebok nak mengutuk DLCW sbb x dpt aiskrim lah.. x dpt cuti lah.. huhuh.. aku agak emo sebab dua paper murahan hari ni wat tajuk paper murahan betol.. lebih pd tajuk terlepas habuan duit.. ko tau tak setidak2nya dia satu2nya yg bg pingat kt Malaysia skang.. huhuh.. emo tak emo tak..

DLCW.. saya bangga dengan anda.. jgn rasa bersalah okeh.. (T_T)..

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...