Klik Klik..

Thursday, August 30, 2012

Marhaban Raya bersama jiran tetangga..

Alhamdulillah...
Malam tadi dapat turut sama ngan jiran tetangga buat marhaban raya dari rumah ke rumah... aktiviti ni buat 4 malam berturut2 sebab banyak lorong..so malam tadi turn lorong umah kitorang.. ni consider first time la kitorang join sejak duduk kat Bangi neh.. taon lepas tak join sebab aku bersalin tgh bulan puasa... pastu anak kecik lagik..macam tak selesa pulak..huhuh..

Tapi ok sikitla taon neh..sebab diorang tukar strategi..mengambil kira pengalaman taon2 lepas kot..sebab taon lepas majlis abes lambat..dahla buat time hari biasa..so taon ni, setiap umah dah disetkan time 5 minit je..so tuan2 umah takyah nak jamu makanan berat2.. lepas abes round marhaban rumah baru berkumpul makan kat dewan serbaguna taman kat belakang... so aku standby kuih2 raya, kek lapis n air jekla.. huhuhu..

penat makcik berkemas umah..hik hik.. (situasi kekemasan ini memang jarang2 dpt dilihat :p)
caj bateri dulu..baju raya taon lepas.. :)
lepas solat Isyak, asben balik dari surau amek bebudak 2 org ni yg dah dicaj bateri pi ikut join marhaban.. tapi umah lorong aku tak berapa byk yg join..lebih kurang 6,7 rumah je kot.. huhuhuh...

Jenjiran dan bebudak dah sampai.. :)
dah nak start berselawat.. sempat posing lagi budak baju oren neh.. :p
bebudakla yg dok berkerumun dulu..siap2 amek port nak dok dekat2 ngan aku senang nak salam duit raya.. berdebar makcik..hahaha...
rapat-rapat.. huhuh..
sebahagian jek neh..mau dekat 50 orang jugak bebudak serbu kot..huhuh..
kekanak masing2 amek port nak dok dekat ngan tuan umah.. nak salam duit raya..huhuhu..
pergh... bila abes je orang2 dewasa berselawat abeh baca doa.. laju jek diorang kerumun aku nak salam duit raya.. asben kata bg je duit takyah bersampul2...mmg tak bersampul pong..confirm tak cukup.. huhuh.. 

Majlis Marhaban Raya Jiran Tetangga, D'8 Seksyen 8, Bangi
marhaban sampai pengsan... :p
ni lak Kashaf dah kena pos balik umah... pengsan tengah jalaan penat berselawat kot.. Hazmi lak pulun ikut ayah dia sampai abes... seronok la dia join menda2 camni..ramai jumpa kengkawan..

Alhamdulillah.. tapi aku tak sempat nak menyumbang makanan berat semalam..uhuhu..masa dok abeh mengemas umah je.. insyaAllah ada rezeki taon depan la aku buat.. malam ni last diorang round marhaban pastu ada wat jamuan raya skalik..ada kambing golek, ayam bakar you!!.. kata asben aku...jenjiran kat sini semua jenis 'gila' makan daging kambing..sama je dia pon 2x5..kena berebut la malam ni..wakakaka..

:) Kena rajin2 join aktiviti jiran tetangga neh..tapi aku cam segan sikit sebab kebanyakannya dah tua2 baya2 mak abah aku jek..tapi memang seronok sebenarnya.. huk huk.. apapon, kita enjoy!!! :D

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...