Klik Klik..

Sunday, August 12, 2012

Resepi Cornflakes Pedas Bermadu


Since ada rakan2 instagram yang bertanya.. jom kita share resepi cornflakes pedas2 manis ni..biasanya yg glemer cornflake madu kan..yang ni lain sikit rasa pedas2 tapi still ada rasa manis madu... memang layannn makan asek nak mengunyah je.. :)

Bahan2:


4-5 cawan cornflake
2-3 sb cili giling/kisar
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3-4 sb madu (dibancuh dgn sedikit air)
sedikit garam
1 sudu makan gula
2 sb mentega
2 sb minyak bijan (minyak masak pun boleh)
sedikit bijan bakar/ikan bilis/kacang yg dah digoreng (optional)

Cara2:


1. Panaskan minyak dan cairkan mentega.
2. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
3. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
4. Masukkan madu, garam dan gula. Kacau lagi hingga sebati.
5. Barulah dimasukkan cornflake tadi. Gaul2kan hingga rata.
6. Tutupkan api. Gaulkan pula dgn bijan bakar jika suka. (aku ganti bijan ngan ikan bilis)..sedap..yum yum.. Hidangkan.
7. Jika nak lebihkan rangup, bakar sekejap selama 6-7 minit di dlm oven.


Credit dekat tuan punya resepi ni.. :) dayangjack. TQ

Ngeh ngeh ngeh.. ini biskut raya pertama sy buat tahun ini.. :p biskut ke? muhahah..


1 comment:

Resipi Ummi said...

Minta laluan admin:
Nikmati hot cornflakes/cornflake pedas resipi ummi, lawati blog kami di www.resipiummi.blogspot.com. Terima kasih.

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...