Klik Klik..

Sunday, September 30, 2012

Trip Kuching, Sarawak (Day 1): Kopi O Corner - Taman Sahabat (Friendship Park) - TopSpot FoodCourt


Lepas check-in dekat Lime Tree Hotel.. kami solat jamak Zuhur-Asar siap2.. lepas tu dalam pukul 2.30pm baru keluar balik nak lunch.. sebenarnya dah target nak pergi makan kat RJ AYyam Penyet Kopitiam sebab bila google ramai suggest makan kat situ.. tp sampai2 tutup lak kedai tu..tak sure memang tutup sebab cuti ke atau bukak lambat.. kecewa.. uhuhu.. lepas tu kitorang pon makan jekla kat kedai sebelah tu..kedai ni antara yang dipromote jugak.. Kopi O Corner.. orang kata Mee Kolok + Roti Daging Mayonis dia sedap..

makanan sedap kuching
Roti Daging Mayonis dekat Kopi O Corner ni terbaik!!! :P nyum nyum ades teringin lak lagi..
Bebudak ni pakat tido berjemaah lak time nak makan..so si Kashaf tido dalam stroller.. si Hazmi tido tersadai atas 2 kerusi..ahaha.. kira mak bapak makan dengan tenang jugak la time ni.. :p Overall, ok la.. mee kolok dah abes.. :( tak dapat nak cuba..uhuhu.. aku order set nasi ikan talapia bakar (ramai suggest).. zam order mee goreng mamak.. pastu kitorang order skalik Roti Daging Mayonis yang disebut2 tuh.. :p ... ikan talapia bakar tu pada aku biasa jek..sebab sos ikan tuh cam manis sikit aku tak berapa nak masuk..uhuhu.. tapi roti daging mayonis dia memang terbaik meletopss.. :P tengok jela hiasan sos mayonis dia..huhuhu..sebenarnya mcm roti canai berinti daging yang telah diinovasikan je.. tapi memang sedap ahh.. rege tak silap rm7.50 kot..saiz dia besar jugak.. (recommended) toing toing !!

Dah kenyang mengisi perut.. plan asal nak pergi Muzium Kuching..tapi mengenangkan dah pukul 4pm.. pastu muzium tu lak tutup kol 5pm..so tak jadi pergi situla.. aku ajak Zam pergi Taman Sahabat Kuching atau glemer jugak dipanggil Friendship Park.. nama panjang dia China-Malaysia Friendship Park.. huhuhuh.. tempat ni aku discover secara tak sengaja masa google carik tempat2 best kat Kuching.. tempat ni mcm tak glemer sangat..tapi seriyes weh.. patot masuk list wajib utk jalan2 kat Kuching ni..huhuh..lawa sangat tempat dia... ala2 macam kat China betol lah..

friendship park kuching
Hujannnnnn... (T_T)... tak dapat nak bergambar kat area pintu gerbang nih..uhuk..
Tapi elok2 je kami sampai kat tempat tuh... langit mendung gelap betul lepas tu hujan pulakk... (T_T)...

friendship park kuching
gigih bukak tingkap keta nak snap gambar jugak... time ni hujan gerimis lagik..
Husband parking keta kat tepi taman tuh sementara nak tunggu hujan reda..lagipon kitorang macam dah mati kutu nak switch ke plan lain..uhuhuh.. pastu asben kata ujan mcm dah nak reda..tunggula kejap tgk camna... alhamdulillah.. dalam 15 min kemudian hujan dah reda.. (^_^)v.. dapatla kitorang round2 taman tu...tapi dapat round half je dekat area tasik...uhuhu..sebab langit still mendung takut hujan balik.. :p ... tak dapat jugak bergambar kat pintu gerbang Cina tuh.. :p takpola takde rezeki..hehehe..

friendship park kuching
ni view dari pintu masuk belakang.. :)
friendship park kuching
Tasik biru... lawa warna air ni... rupa2nya memang ada pekerja diupah untuk tabur air nila kot nak bagi air tu bertukar warna..huhuhu.. (fakta benar, sebab time kami pergi tu ada org tengah tabur air biru..:P)
friendship park kuching
Posing sementara hujan berenti sekejap.. :D
friendship park kuching
Tugu Laksamana Cheng Ho..
friendship park kuching
tugu ni sangat besar.....
friendship park kuching
nice breathtaking view at Friendship Park, Kuching..

tempat duduk pon berukir binatang2 yang glamer di China.. ehehe.. nampak tak Hazmi tgh meeting ngan diorang.. :p
Lepak kat taman tu adala dalam 40 minit jugak.. kat situ memang orang slalu pergi untuk joging2.. aku pon suka kalo tempat joging cantik macam tu..hehehe.. pastu start hujan balik.. kami pon bergegas balik ke hotel semula..  Pastu dah lepas Maghrib kami keluar balik untuk dinner.. kali ni pergi ke tempat makan yang memang ngetop jugak kat sana..port ni memang glemer untuk makan seafood kat Kuching.. nama tempat ni TopSpot Foodcourt.. kat atas bangunan parking kereta.. memang happening.. kedai dia mostly kepunyaan org cina..tp ramai pekerja muslim gak..cuma korang kena teliti kedai mana yang ada sijil halal.. aku rasa ada dalam 3,4 kedai jugak la..kami makan dekat kedai no.25..

seafood kuching
makan seafood dekat Topspot Foodcourt, Kuching
Menu malam tu kami amek, ikan siakap masak steam, butter prawn, sayur midin masak belacan, sotong goreng tepung.. overall, pada aku bolehla..biasa2 aja.. sedap lagi seafood kat Alai, Melaka kot.. :p uuhuhu.. tapi sayur midin tu sedap sebab mcm sayur pucuk paku.. pastu butter prawn dia pon sedap gak tp bila dah makan banyak sangat rasa muak sebab manis sikit.. harga memang consider murah.. kitorang makan malam tu kena around rm55 je..okla kot.. :)

Lepas tu terus balik hotel semula.. nak round2 waterfront pon sebab hujan balik malam tu..so, round2 bandar dalam kereta jekla..uhuhu.. habisla cerita hari pertama di Kuching.. :)

sambung lagi nanti!!

ENTRI BERKAITAN TRIP KUCHING:

Trip Kuching, Sarawak (Day 1): Dari Bangi ke LCCT Air Asia 
Trip Kuching, Sarawak (Day 1): Air Asia & Kereta Sewa Kuching
Trip Kuching, Sarawak (Day 1): Lime Tree Hotel, Kuching
Trip Kuching, Sarawak (Day 1): Kopi O Corner - Taman Sahabat - Topspot Foodcourt
Trip Kuching, Sarawak (Day 2): Sarawak Cultural Village
Trip Kuching, Sarawak (Day 2): Cat Museum (Muzium Kucing)
Trip Kuching, Sarawak (Day 2): Kek Lapis Dayang Salhah + Fort Margherita + Pasar Malam Satok


2 comments:

Zura Lee said...

hahaahah, blh plk tabur nila nak suh air tasik kaler biru... maybe sbb air tasik kan bertakung, biasanye kaler hijau keruh.. bile dh tabur nila tu nmpk biru cm air laut le gamaknye...

~SaTo OrEo~ said...

Zura,

hahaha kelakar kan.. :D jujur je mamat tu jawab.. tapi memang lagi cantikla tasik tu bila air kaler biru..nampak cam unsur mistik gitu..ekekek.. :D

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...