Klik Klik..

Thursday, October 04, 2012

Trip Kuching, Sarawak (Day 2): Sarawak Cultural Village

Bersambung balik cerita bercuti di Kuching untuk hari yang kedua.. :) Destinasi utama kami pada hari kedua ni adalah Sarawak Cultural Village ataupun dalam bahasa melayunya dipanggil Kampung Budaya Sarawak.. :) Ini merupakan tempat wajib dilawati kalau anda first time datang Kuching.. ni kali kedua aku la.. dulu pernah pergi time2 bujang dengan kengkawan.kali ni pergi nak bawak asben :D..

Kalau dari Kuching nak ke Kg. Budaya Sarawak ni amek masa lebih kurang 45 minit la.. sebab kedudukannya agak jauh di area Santubong nun.. lepas tu sepanjang perjalanan jangan harapla korang nak jumpa papan tanda Kg Budaya Sarawak ni.. tak macam kat KL atau negeri2 lain kalo tempat pelancongan yang famous diorang akan letak papan tanda khas kaler ijau kan... kat sini takde.. part tu aku ralat sikit la..aku rasa kementerian pelancongan negeri sarawak patot amek tindakan menda2 camni.. uhuhu.. papan tanda tu penting sebab tak semua orang guna GPS nak pergi carik sesuatu tempat tuh.. :p yang ada pon banyak signase utk ke Damai Beach Resort je.. Asben kata maybe sebab diorang bayar utk papan tanda ni kot..huhuhu..

Oh ye.. nak masuk SCV ni berbayar.. agak mahal jugakla kalo ikutkan rege tiketnya.. dewasa RM60.. yang kanak2 aku tak igt lak sebab bebudak ni free lagik..uhuhu... tapi kalo student macam aku nih, boleh gunakan kelebihan kad matriks korang tu untuk dapatkan rege student..murah weh...rm15 jek.. uhuhu.. tapi kena tunjukkan kad matrik la..aku dpt tiket murah utk aku jekla.. nak claim utk asben sama tak lepas.. :p

kampung budaya sarawak
destinasi permulaan menuju ke Rumah Bidayuh.. :)

jambatan buluh menghala ke Rumah Bidayuh.. 
kat dalam rumah Baruk.. pakcik ni sporting nak bergambar..bercerita pasal ubat2an yang dia jual..

kat Rumah Iban pula.. seronok budak ni main gamelan..eh? :p

Rumah Orang Ulu... Hazmi excited main buluh ketuk2 tu..

kat Rumah Penan.. asben menunjukkan kehebatan menyumpit.. semua bersorak bila sumpitan dia kena tin minuman..ahaha..

macam2 rumah ada.. Rumah Melayu, Cina.. penat sehh round..
Jam 11.30pg kitorang pon dah tak larat nak round dah tengah2 hari panas tu jadi kitorang pon bergegas la ke Theater untuk tengok persembahan kebudayaan.. show ni memang diorang buat 2x sehari.. kalau tak silap pukul 11.30pg satu pastu petang lak kol 4pm. memang wajib tengok persembahan ni sebab diorang tunjuk setiap kaum punya budaya dan tarian.. persembahan pon cam lawak2 jugak..enjoy... yang penting ada air-cond okeh... :p

Penuh time kitorang masuk tu..ramai gak pelancong luar... uhuhu.. yang paling best part last skali diorang berjoget ramai2 pastu ajak penonton semua berjoget sama.. si Kashaf memang dah awal2 berjoget kat bawah excited tengok penari2 tu.. pastu aku suruh asben naik pentas bawak bebudak ni join joget ramai2.. ahahaha. sangat sporting okeh... Hazmi pon bukan main.. :p kagum2.. mak nya pemalu jd tolong tangkap gambar dari bawah pentas je..wekekeke..

persembahan kebudayaan..best best!!
bergambar satu keluarga kat pintu utama SCV.. sian Hazmi tak masuk gambar..ahaha.. 
Dah abes tu kitorang round kejap Damai Sentral berhadapan dengan Kg. Budaya Sarawak neh.. ada macam dataran Lang kat Langkawi tu tapi yang ni burung kenyalang kot.. so kami pon gigih gak berposing tengah2 panas terik tuh..ahaha.. pastu singgah bangunan Damai Sentral tu tukar pampers bebudak ni.. okla tempat dia tapi sebab still baru kedai tak berapa nak meriah..

Dataran Kenyalang di Damai Sentral..suka ati aku je bg nama dataran tuh..ahaha.. :p

Plan asalnya nak stay sampai petang nak main2 tepi Pantai Damai tu..dekat area situ gak..tapi cam lambat la pulak nak melepak sana lagipon cuaca still panas terik..so kitorang pon plan balik ke Kuching semula, lunch kat sana pastu ke Muzium Kuching lak.. :)

4 comments:

Ita said...

best kan g sn.. ms aku gi sana damai sentral tu cm xde je lagik..cm cun gak tmpt nyer.. aku check in damai beach tu..sj kasik ira n hana main pantai..dpt le discount msk SCV tue..tp x semurah ko lar..15 hengget jerk..keke

~SaTo OrEo~ said...

ita,
damai sentral tu memang cun.. aku asalnya nak stay jugak kat damai beach resort tu semalam.. tapi mcm jauh sgt dari bandar..uhuhu.. tak sempat nak main pantai kat situ.. :p

Zura Lee said...

sarawak culture village tu boleh pegi main terjah je ker..? ada sesetgh culture village kena g dengan ejen jer...

~SaTo OrEo~ said...

zura,

boleh je terjah sendiri.. :) memang open to public.. yang pakai agen tu sebab diorg malas nak drive sendiri kot..senang beli by package..

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...