Klik Klik..

Wednesday, December 04, 2013

Preview Pass Big Bad Wolf Book Sale 2013!! (^_^)


Alhamdulillah...

Berjaya dapatkan lagi preview pass Big Bad Wolf Book Sale (BBWB) lagi tahun ni, menjadikan rekod 3 tahun berturut-turut dapat preview pass ni..hihihi.. sapa yang suka pergi BBWB tu taulah tahap ketagihan dapat preview pass tu macam mana kan.. :) seronokkkk sangat sebab dapat pergi sale tu awal sehari dari orang lain... jadi peratus kau untuk dapat buku yang best2 tu sangat tinggi lah... escpecially buku bebudak kan... seriyesss mmg akan cepat habis... so hari pertama tu kalau dapat kena grab terus..

Preview Sale adalah esok!!! (*_*)... saspen saspen.. berdebar nak tengok koleksi buku2 baru yg diorang jual tahun ni..huhu.. nanti ada rezeki aku hapdet lagi pasal BBWB ni... ;)

Preview Pass Big Bad Wolf Book Sale 2013

boleh bawak kawan..heheh.. sapa nak teman saya? member last minit x dpt join..
Sesapa nak amek mood camne kemeriahan sale buku kat Big Bad Wolf Book Sale ni boleh refer posting2 aku yang lepas.. :D

Posting lepas berkaitan BBWB:

1. Preview Pass Big Bad Wolf Book Sale 2012 

2. Review Big Bad Wolf Book Sale 2012

3. Hasil Tangkapan Big Bad Wolf Book Sale 2012

4. Review Big Bad Wolf Book Sale 2011

Monday, December 02, 2013

New workplace! :)


Bismillah..
02.12.2013

Alhamdulillah.. hari ni first day report duty kat opis baru.. semoga segala urusan dipermudahkan.. walaupun tak dapat jadi doktor, dapat kerja ngan doktor-doktor pon ok jugak kan? eh? hehehe..

all the best Sato!!

sumber gambar: flickr (tq owner) :)

Monday, November 25, 2013

Promosi AirAsia Free Seats untuk Travel 2014 kembali lagi!




Aku rasa time aku tengah menaip kat blog skang ni portal AirAsia confirm still 'jem' ngan orang2 yang mencuba dengan gigihnya untuk booking tiket.. huhuh.. Kalau terer bab tips n trick nak booking tiket time promo AirAsia neh mmg boleh dapat tiket murah.. seriyes..huhuhu..tapi kena cepat dan penuh persediaan la sebab sekelip mata je orang lain akan grab..

(T_T) aku pon gatal je tangan nak book.. tapi planning taon depan kena betol..huk huk.. anyway, aku dah jumpa beberapa date yang menarik dengan tiket yang murah untuk destinasi cam Bandung, Korea, Bejing.. tapi tahan je lah dulu.. dah banyak komitmen 2014 ni.. 

Anyway, antara tips n trick yang korang leh guna untuk tujuan mem'booking' neh kalo ikut stail yang selalu aku guna camni:

1. sebelum kol 12am tu ko dah login siap2 page AirAsia tuh..login la awal setengah jam ke..huhuh.. faktor kelajuan internet pon memainkan peranan juga.. so far, Unifi menjalankan tugas dengan baik.. eh! :D

2. make sure dah siap kaji cuti untuk tahun nak travel tu siap2..contohnya kalau 2014, ko dah belek dah bila date2 cuti umum/cuti sekolah.. pastu dah ada list option date yang ko nak travel.. ini sesuai untuk orang yang bekerja makan gaji + ada anak yang sekolah la.. kalo jenis bujang dan kerja takde masalah nak apply cuti bila2 so korang untung di situ.. :P.. tapi biasanya susah nak jumpa tiket murah time peak season.. ko kena pilih time yang takde cuti umum/sekolah baru senang nak dapat tiket murah..

3. AirAsia nyer tips kata guna IE9 atau Firefox lebih laju compare ngan platform lain.. yang ni aku dah test guna FireFox..pergh, agak memberansangkan juga tahap kelajuan nak menembusi talian tuh..huhu..

4. Make sure info pasal profil penumpang ni ko dah key in siap2 dalam sistem so nanti senang.. 

So far yang penting pada aku itu jek la.. huhu..lagik best kalo ko ada Big Card..so ko dapat special awal sehari nak booking date.. tapi tengok jugakla.. macam yang aku tengok semalam.kebanyakan yg 0 points diorang offer pon cuma lokasi dalam Malaysia dan negara2 jiran cam Indon/Thailand jek..huhuh..

Oklah..selamat merancang percutian.. :P aku try gode2 dpt seat gi Bandung return utk 4 orang (rm358), pastu Beijing & Seoul return 4 orang rege sama (rm2118)...hmm menarik.. poket je yg tak berapa menarik..huhuhu.. takpelah..bagilah orang lain melancong dulu.. (ayat sedapkan hati)..

Oklah.. nanti merapu lagi.. 
jha neh..

Friday, November 15, 2013

Sneak Preview: Cuti-Cuti Legoland-USS :)


Salam blogku yang bersawang.. tahukah kamu saya rindu sama kamu? (T_T) huk3.. penyakit M itu semakin menular ke dalam diri ini.. :P maafkan daku blog.. berikan aku sedikit masa lagik.. agagagaga.. (weng)..

anyway ni kisah throwback awal bulan November ni.. alhamdulillah.. kami dapat jugak merealisasikan cuti-cuti riang ria ke Selatan nun..huhuh.. best lah trip kali ni sebab berunsurkan 'fun' + 'kanak2 ribena' sket.. :P Macam penat jugak pergi theme park 2 hari berturut-turut tapi sangat best lah..cuma ralat sket sebab pergi time cuti umum dan hujung minggu jadi faham2 lah crowded dia camne... rasa macam nak repeat lagi jek..huhuhu.. oklah.. masih belum ada berkesempatan nak share details percutian kali ni and tips n trick pergi bercuti kat theme park ni.. tenunglah dulu 1%  dari jumlah gambar yang ada  sebagai teaser..huk huk huk.. :P 

Hotel Mutiara, Johor Bahru.. best!
jalan2 kat Country Garden, Danga Bay





Keesokannya.. L.E.G.O.L.A.N.D

happy maa dpt pegang tiket Legoland..






Lego Kingdom

naik bot di kala senja... 
Keesokannya lagi.. U.S.S - Universal Studio Singapore...

orang kata tak sah kalo tak posing depan globe ni huhu..
madagascarrrr!!! "i like to move it move it"

Shrek 4D..best!!
Jurassic Park


transformers..sangat best!!
 
zone mummy the revenge...

kengkawan elmo :p





sehari suntuk sampai ke malam lah.. :p
souvenir buat kenangan..tak mampu beli banyak2.. mahal (T_T)

Alhamdulillah..anak2la paling seronok..sampai si Kashaf tu bangun mengigau sebut legoland ngan Lion Madagascar... sampai ke hari ni mesti akan terkeluar perkataan Legoland ngan binatang Madagascar kat USS tu kat mulut diorang.. punyalah happy nya.. huk huk.. tetiba rasa jatuh cinta kat tempat2 percutian berunsurkan theme park... (*_*) tidakkkkk.. agagaga..

oklah.. nnt saya hapdet lagi banyak gambar2 lagik ye..tapi tataulah bila tu.. :P

have nice day semua!
p/s: mood tgh berdebar tunggu surat posting tempat kerja baru.. ayayayaii..

Monday, October 21, 2013

Rindunya kat blog.. (T_T)

I miss blogging... (T_T)

last ari tu citer pasal raya... citer pasal cuti2 Padang-Bukittinggi pon aku tak mampu abeskan lagi.. padahal trip ni bulan April hari tu kot..huhuhu.. siap sempat pergi bercuti kat Medan lak hujung September baru-baru ni.. (T_T) pon tak mampu nak share cerita dalam blog ni gak.. beratur panjang je gambar2 tu tunggu nak diupload.. huhu.. takpela..meh aku bagi sneak preview sket..hik hik.. :p (sempat lagi tuh..)






actually sekarang dah masuk fasa genting.. lebih kurang 20 hari jek lagi aku dah nak masuk kejer balik.. 11/11/13 okeh.. kenmain cantik tarikh tu.. (T_T) .. bermakna akan tamatla fasa aku sebagai student dan surirumah sepenuh masa.. sob sob..sedihh.. pastu yang lagi penting dalam masa sebulan ni la aku kena pulun abes-abesan siapkan penulisan tesis ni.. ya Allah... boleh tahan mencabar gak writing process ni.. (T_T) ditambah dengan SV ku yang mementingkan kualiti penulisan tesis.. memang standard full research dah bukan coursework dah ni.. hihihi..

takpelah..ambil sebagai cabaran... semoga dapat siapkan tesis ni cepat.. aminnn..

yoshh!!

Friday, August 16, 2013

Marathon Raya 1 Syawal 1434H


Assalamualaikum..

Masih cuti-cuti raya kah kengkawan? atau sudah masuk ke alam realiti semula.. hehehe.. Alhamdulillah, kami pon dah selamat pulang ke Bangi semula setelah hampir 2 minggu berkampung kat Kelate.. :) ada cerita di sebalik cuti yang lama tu.. tapi tu nanti kita story.. nak stori mori pasal 1 Syawal dulu.. :)

Raya Aidilfitri kali ni sederhana aja...sederhana dari segi persiapan family kitorang la.. tahun ni kali pertama Anep tak dapat balik raya sekali.. adik aku yang ketiga.. kesian dia kena kijer di hari raya.. raya ke-5 baru leh balik..tak sempat nk jumpa..huhuh.. pastu abah aku pon kena kejer di pagi raya... jadinya ralat sikit sebab pagi tu kami tak dapat buat sesi2 salam raya + bergambar satu family besar cam biasa buat tiap2 tahun..huhu.. plan nak buat petang tu lepas abah balik kijer tapi memang tak terbuat la sebab masing2 dah flat.. hahaha.. kenapa flat... sebab marathon raya umah sedara banyak giler.. (*_*) sesi pagi sampai ke tengahari tu dah 8 buah rumah.. sambung sesi petang skali ngan abah lagik 3 rumah.. amek ko 11 buah rumah kitorang maraton raya untuk 1 Syawal tuh... hahaha.. memang pengsan melepek pastu..

owh ye, menu utama kitorang 1 Syawal ni pon simple je.. ma buat menu favourite Nasi Hujan Panas ngan Ayam Masak Merah n Acar Timun... pastu ada dessert Tapai Nasi.. simple sebab kali ni tak sempat wat open house..huhuh..

Oklah bebel banyak pon tak guna jom kita layan gambar raya 1 Syawal yang banyak ni.. (^_^) ..mekasih la pada hubby aku yg rajin snap gambar.. sedara-mara mmg panggil dia otai photographer kt kampung ni..hahaha..walau pon gambar tak berapa nak profesional tp harapkan kamera tuh besar nampak pro la kan.. :P jadila..agagaga..

hazmi dah siap posing kat port nak salam2 raya.. :)
ini budak tak habis2 ngan tablet dia.. -_-

posing adik-beradik.. :P
family portrait di pagi raya.. seb baik sempat snap gak..huhu..
baju raya kitorang recycle balik je baju masa kenduri kawen adik aku Mat Yie hari tu..hahaha.. lagipon baru pakai sekali jek and kaler dia memang aku suka.. :D yang penting jimat duit.. :P

posing semanis kurma mesti ada.. (^_^)

Kashaf melutut standby nak salam raya ngan abang ke? :P

memandangkan sesi salam raya ditangguhkan, jom lah kita makan kuih raya dulu..huhuh..

Since ma suggest tunggu abah balik nak salam2 raya, jadinya ma ajak kitorang round raya umah sedara-mara kat kawasan berdekatan dulu.. kat kampung kitorang kat Tumpat ni memang rata2nya sedara-mara belah abah.. :) abah dua beradik je ngan kakak dia (Mak Teh).. since arwah ayah + mak abah meninggal sejak kecik lagi, memang kitorang menompang kasih ngan atuk2+nenek2 sedara jeklah.. huhu..

1. Rumah Ayah Li (panggilan mesra Daddy) + Mak Yah

Ni umah sepupu abah... anak2 dia tu kira dua pupu ngan aku la.. meriah jugak anak2 dia semua balik termasuklah kezen aku si Wani yang sebaya tu.. :)

menu utama: nasi impit kuah kacang, rendang ayam, puding triffle

generasi zaman skang takleh lekang ngan gadget.. -_-

mula menyerang meja makanan..huhuh..

Ayah Li ngan cucu paling muda.. :D
dedua pon nak meriba atas ayah..
tiga hero encem saya :)

2. Rumah Pak Long Ta

Ni pon umah sepupu abah jugaa... Pak Long ni abang long pada Mak Yah (rumah 1) kat atas..huhuhu.. rumah sebelah-sebelah je.. 

menu utama: lontong, satay, kek hari jadi, sekuk2

tu dia siap ada papan menu lagi kat luar rumah.. hehehe.. sekuk2 (biskut raya) comel je!! (^_^)

sumbat lagikk... kenmain semangat aku menyuap kan..hahaha kantoi..

sesi tazkirah oleh Pak Long.. :D actually pak long citer pasal kenangan dia wat Haji taon lepas.. :) seronoknya..

3. Rumah Mok Su Nor + Pak Su Na

Yang ni pon sepupu abah.. Pak Su Na ni adik bongsu kepada Pak Long n Mak Yah tadi.. :P pon sebelah menyebelah gak umah.. huhu..

menu utama: nasi lemak, nasi dagang, popia ayam spesel

ma kalo jumpa ngan mak su nor ni memang gege (meriah)..ada jer ceritanya.. :P

lepak2 dulu perut sendat.. hehe.. ngan adik ipar.. first time beraya ngan kitorang (^_^)

ok dah start balik proses memenuhkan perut.. huhu.. aku memang takkan tolak bab makan.. nak jaga hati tuan rumah sebenarnya.. eceh.. hahaha..

pengantin baru dah surrender.. :P 
4. Rumah Tok Da Daud

Ni rumah ayah sedara abah.. :) yang dok atas katil tu lah atok sedara aku.. uzur orang tua.. time ni perut memang dah surrender abes.. mampu teguk air je.. (T_T) huhuhu..

muka Piepi tahan sebu perut hahahaha.. :P

borak-borak pasal anak.. Pakcik Zu (baju pink) tuh citer pasal anak dia nak pi belajar obersea raya ketiga..huhuh..

5. Rumah Mek Cek Wan


Ni lak umah mak sedara abah.. singgah jap alang2 dah sebelah menyebelah ngan rumah keempat tadi.. huhu.. bagus betul orang dulu-dulu kan buat rumah sebelah-menyebelah ngan adik beradik je.. :)

menu utama: nasi impit + rendang ayam, ketupat palas, tapai nasi

melayan si Kashaf dok berkejar2an atas umah.. (T_T)

:D dah sooh perut time ni..hehehehe..

6. Rumah Kak Chik


masih dalam area yang sama ngan rumah no. 4 + 5.. :P kak chik ni sepupu abah.. masa aku bertunang n kahwin dulu dia yang tolong buatkan hantaran..kreatif sangat Kak Chik ni..hehe..

sambung borang balik ngan family Pakcik Zue (kaler pink) kat sini..huhuh..

Kak Chik tengah sebok memantau makanan untuk tetamu.. :D aku tak ingat dah menu kat sini apa..huhuh..
tengokla si Hazmi tu..mengintai gadget orang lagik..huhuhuh..

7. Rumah Ayah Wa + Mok Hah


Ayah Wa ni pon sepupu abah.. adik-beradik ngan umah no. (1 + 2 + 3) kat atas tu.. :D yang ni memang lepak agak lama..sebab Mak Hah wat mee kari special..huhuh.. lagipon kitorang adik-beradik memang rapat gak ngan ngan kezen yang ni.. :)

menu utama: mee kari special + cupcakes + agar2 telur pandan

ma dok tolong Mok Hah hidang makanan..huhuh..

lepak2 with kezen (dua pupu) Kak Tie n Tila..

ngan kezen paling rapat Tila :)

hahaha apa saja yang kelakar sangat tu..kenmain.. -_-

yeahh.. makan lagi... (*_*)!

Tila n anak daranya.. :)

8. Rumah Makcik Zakiah

Makcik Zakiah ni pon sepupu abah juga.. ibu tunggal.. pon baru terima menantu sulung baru2 ni.. :) time ni borak2 sambil minum air je sebab perut dah tak mampu nak terima apa2.. :p

borak jangan tak borak..
habis kat umah Makcik Zakiah tu kitorang pon balik ke rumah semula... gilos penat maraton.. balik2 rehat + solat Zuhur.. tunggu abah balik kol 4pm.. nnt lepas Asar nak balik ke kampung belah Ma pulak kat Pasir Mas.. pengsan sumer orang...sampai nak wat salam2 raya pon dah tak terbuat dah.. aduss..

bersambung lak maraton sesi petang.. :P

9. Rumah Nenek kat Meranti

Agak lewat jugak kol 6.15pm baru smpi kat rumah nenek kitorang..hujan lebat lak time kitorang sampai tu... :) kitorang panggil Mek..huhuh.. panggilan glemer kat kelate neh.. :p tu pon nyaris Mek nak merajuk ingat kitorang tak datang dah..biasanya datang pagi2..huhuhu.. :p lambat sket mek tunggu abah balik kije..aku tukar uniform dah kat sini.. tema hijau pink lak.. yang lain masih setia ngan baju cekelat.. :P

Menu utama: Lemang + Rendang Ayam, Roti Jala (dah habis kuah (T_T) melepas)

senyuman paling bergaya dari Sharmila (adik bongsu aku) hak hak.. 

tengok baby baru Abang Azizi (3 bulan)
pengantin baru  tema kaler purple.. 

borak-borak + habiskan kuih dalam balang..huhuhu..

dia buat mainan lak kuih raya tu..Jemi Jemi.. -_-

makan-makan kek lapis sarawak.. :)

:)

apa yang abah dok pikir tu..huhu.. sian abah, mata dah tak nampak sebelah sebab katarak.. :(

posing ngan Auntie Hanis.. :)

itu dia nenek saya... :D nak sama je muka ngan Ma..

10. Rumah Tok Ngah Abas

Tok Ngah Abas ni ayah sedara Ma.. adik-beradik ngan arwah atuk aku Che' Lah.. memang kitorang paling rapat ngan family Tok Ngah Abas ni sebab dia yang jaga ma aku masa kecik2.. arwah atuk n nenek bercerai masing2 kawin lain masa ma sekolah rendah.. (",)

hahaha comel kan sepupu aku yang muda neh dah macam nak menari zapin dah.. :D yang kat tengah tu Uncle Amin..

Tok Ngah Abas gelak orang nak snap gambar dia.. :P

posing yang hampir tak bermaya kepenatan..hahaha..

bebudak ni masih cargas.. sebok main..

Kitorang rehat lama kat sini..solat Maghrib + makan malam ramai2.. :) seronok je.. siap Kak Nik hidang colek buah kundang lagik..adus kecur air liur teringat..

lepak santai lepas makan malam..

11. Rumah Mek kat Bakong

Ni pit stop yang last skali..huhuh.. kol 9.30pm baru sampai..orang dah nak siap2 tido kot..sabar je.. :p ni la rumah arwah atuk aku yang meninggal awal tahun baru ni.. ada nenek tiri (Mek) ngan anak2 dia..tapi kitorang memang rapat gak.. so rumah ni memang wajib singgah walaupon atuk dah takde..

ada baby kecik comel.. (^_^)
Alhamdulillah..selesai maraton raya 1 Syawal... seronok juga ziarah sedara-mara ni kan..time2 raya ni je la baru nak jumpa.. amek ko 11 buah rumah sekali maraton..huhuhuh.. pecah rekod betol.. :)

oklah bersambung lagi kisah raya di lain masa.. huhuhu..

p/s: eh, baru perasan gambar hubby langsung takde dalam siri kali ni..cian photographer..huhuh... sorry la awak.. kita pon lupa nak snap2 guna phone masa ni..gambar yg ada tu sekeping dua jek dr phone.. :P..

~jha neh~


Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...