Klik Klik..

Saturday, January 12, 2013

JPA Car Treasure Hunt 2013


Salam..

Sangatlah letih hari ni... tapi nak share jugak keseronokan aktiviti yang aku join pagi tadi.. :D .. sangatla hepi bila last week kak As call tanya nak join treasure hunt under JPA ke tak.. huh, kalau ikutkan memang dah lama giler kot stop main treasure hunt.. last main pon masa tu rasanya belom kawen lagi.. asalnya game ni patot untuk staff2 JPA je.. tapi since dah open untuk orang luar skali.. so tu yang aku ngan arop (asben kak as) pon dapat join sama..huhuh.. actually ai masih staff JPA tau.. :P cuma tgh cuti belajar jek..huhu..

Car treasure hunt ni sangat2 best.. ala2 amazing race tapi challenge lebih kepada berbentuk minda..ada la task challenge gak tapi takla terlampau mencabar cam amazing race.. :D so group kami terdiri daripada 4 orang.. hasimi (driver), kak as (navigator), aku n arop lebih kepada fokus untuk pre-crack soklan2 treasure hunt.. sempatla snap gambar sket2 tapi gambar kitorang banyak dalam kamera kak as..huhuh.. layan je la mana yang ada..

Sebelum hari kejadian pagi tadi actually akan ada sesi taklimat dulu.. Akulah jadi wakil team sebab dah dkt ngan JPA..huhuh.. so, pergila dengar taklimat masa hari Khamis lepas.. biasala time ni organizer akan bg briefing pasal keselamatan jalanraya sket..pastu tips2 menjawab soalan, pastu pembahagian nombor team..

Sesi taklimat JPA Car Treasure Hunt 2013
sesi registration team + pilih saiz baju.. 
baju sponsor 1m4u (1 Malaysia For Youth).. :P

So, Car Treasure Hunt ni telah pon berjaya dijalankan pagi tadi.. :) Alhamdulillah consider berjalan lancar ..huhuh.. pukul 7.30am dah kena berkumpul kat lobby Blok C1, JPA.. Dah siap dapat beg goodies + breakfast sumer, kami pon dapat taklimat ringkas sket and then terus flag off la.. masa diorang bagi sampai kol 1.30ptg paling maksimum kena hantar jawapan..

peserta masing2 tekun dengar briefing car treasure hunt..

Terbaik gak organizer neh.. pagi2 dah perah otak kitorang kan.. biasanya mana2 car treasure hunt diorang akan bagi set soalan n kertas tulip (panduan jalan treasure hunt) siap.. tapi this time diorang bagi klu suruh kitorang crack kat mana nak amek set soalan neh sumer.. damsh.. macam tumpul lak otak aku nak memahamkan soalan mula2..huhu..seb baik Arop pikap sket..akhirnya kami berjaya crack jawapan ni tanpa amek klu dr organizer..kalo amek klu kena tolak markah wooo.. Paling best masa umum result tu dia kata dari 20 kereta yang masuk, 1 pon tak amek klu... hahahaa... terer jugak kami semua kan..:P

soklan asah otak pagi2.. :P

Klu dia bagi:

MAMAK
NOKIA 3310

pastu ada nombor:

73786726
428452   6258

Aku rasa team kitorang amek masa 5-10 min gak la.. huhuh..thanks to Arop..
cara nak solve soklan ni camni: 

MAMAK - menunjukkan restoran mamak
NOKIA 3310 - kena crack jawapan guna keypad henpon cam 3310.. (tapi smartphone pon ada sebenarnya.. nombor2 kat bawah ni refer pada abjad kat keypad henpon tuh la:

7(R) 3(E) 7(S) 8(T) 6(O) 7(R) 2(A) 6(N)
4(H) 2(A) 8(T) 4(I) 5(J) 2(A)   6(M) 2(A) 5(J) 8(U)

so dapatla: Restoran Hatija Maju.. google address dapatla alamat nya untuk dituju.. :D

best tak best tak..huhuhu..

dah sampai kat Restoran Hatija Maju, Jalan Diplomatik 3, Putrajaya

Sampai2 dah kena start Task Challenge 1:
"Pilih seorang ahli kumpulan dan kena makan makanan yang disediakan sampai habis untuk dapat set soalan seterusnya." 

Amek ko kena pulun 3 keping roti canai + 1 gelas teh tarik.. huhuhu.. seb baik Arop offer diri.. so takde masalah la untuk team kami.. tapi kesian sebab dia kata roti canai tu dah sejuk.. susah sket nak telan..huhuhu..

Telan jangan tak telan.. :D
Soklan2 treasure hunt ni terbahagi pada 4 jenis soalan:

1) Walk Hunt & Car Hunt = 25 soalan (75 markah)
2) Cabaran Tugasan = 3 soalan (15 markah)
3) Cabaran Harta Karun = 3 soalan (15 markah)
4) Soalan umum pasal JPA = 10 soalan (10 markah)

kalau rajin nanti aku ulas detail soklan2 ni satu persatu..huhuh.. (kalau rajin).. :P

time ni kitorang dapat cabaran tugasan anyam ketupat... hahaha haram sorang tak reti..terpaksa mintak tolong akak kedai ni anyamkan.. :P
Dipendekkan cerita, kami berjaya selesaikan semua soalan dalam pukul 11.30am.. dah siap beli barang treasure semua.. tu beras tu salah satu harta karun la..huhuh..semua barang2 ni diorang akan dermakan pada badan kebajikan.. oklah tu bertreasure hunt sambil beramal..

bergambar satu group sebelum submit jawapan kat final checkpoint.. :D Group 12 okeh.. sesuai la dengan date 12 Januari 2013.. 
antara hadiah-hadiah untuk JPA Car Tresure Hunt 2013.. :P top 3 dapat cash tu..sob sob.. team yg dapat 4-13 dapat hamper.. pastu kat depan2 tu hadiah lucky draw..huhu..
time ni organizer tengah umumkan jawapan2 sebenar soklan..
pergh kak as bertuah kali ni dapat lucky draw SHAVER.. ekekek.. 
Taraaa.... keputusannya kami dapat no.5 je.. sob sob.. walaupon sebenarnya kami target dapat top 3 jugak la.. takpela, rezeki banyak tu je..huhu..

Actually aku macam musykil sket sebab bila aku kira2 markah..macam kitorang dapat 104 total markah.. team yang dapat Johan tu markah diorang 103.. tapi tatau kenapa masa announce diorang kata markah kitorang 96 je.. sebab kitorang memang score part walk/car hunt..yang kantoi adala kat part cabaran tugasan n harta karun tu... tapi cam seganla pulak nak argue kan kot2 diorang salah kira ke hapa.. ralat pulak aku tak gi tanya..huhuh.. takpelah.. anggapla takde rezeki..sebab kitorang pon ada wat silly mistake gak..banyak buang markah kat part soklan treasure.. mungkin jugak aku yang salah kira ke.. (tapi tetap rasa musykil) :P agagaga....takpelah, lesson learned untuk next time kalo join treasure hunt lagi..huhuh..

Anyway, sangat seronok.. dah rasa balik ketagihan join treasure hunt.. best wehhh.. sangat menguji minda.. nanti aku post pasal soklan2 treasure hunt and macam mana jawapan dia.. ;)

Owh ya.. terima kasih kepada encik suami kerana tolong jagakan anak sepanjang kami bertreasure hunt.. hehehe.. weekend takde orang nak jaga anak, kalo tak leh dia join sama..

Till then.. happy weekend everibodehhhh.. 

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...