Klik Klik..

Tuesday, January 15, 2013

Sorotan 2012: Our Trips & Vacations


Sorotan 2012 lagik.. huhuh.. kali ni nak wat summary pasal trip percutian dan jalan-jalan kami sekeluarga sepanjang 2012.. Ok, aku sangat sangat sangat suka travel + pergi vacation.. but in the same time kami cuba masukkan unsur2 percutian bajet.. huhu.. yela rakyat marhaen cam kami ni kena berjimat cermat sket.. tapi tu tak menghalang kita untuk pergi bercuti okeh.huhuh... ada gak yang tanya, senang ke nak handle bawak anak2 kecik pergi bercuti ni.. Pada aku, in sha Allah.. tu bukan salah satu halangan.. cuma kita kena consider banyak faktor lah.. so biasanya aku memang akan kumpul info sebanyak mungkin 2,3 bulan sebelum nak travel jauh at least kita boleh plan dan berharap percutian berjalan dengan lancar.. :)

Cuma angan2 aku untuk bercuti ke obersea belum tercapai lagik... passport pon tak buat lagik..huhuh.. tapi dun worry..ada rezeki tahun 2013 ni in sha Allah kami akan ke Padang, Indonesia.. pergi yang dekat2 dulu sudah..huhuh.. :P.. trip percutian dan jalan2 kami pada 2012 adalah seperti di bawah (ayat tesis ko..hahaha):

1. Jalan-Jalan Colmar Tropicale Bukit Tinggi, Pahang
(24 Dec 2011)

- ok yang ni sebenarnya hujung tahun 2011.. tapi tak kira masuk gak bawah 2012 sebab dah nak masuk tahun 2012..hahaha.. lagipon ni jalan2 kami satu family adik-beradik n ma abah so sangatlah meninggalkan memori manis.. :)

colmar tropicale
apa yang hepi sangat tu tatau la.. :P ..time ni Mat Yie tak dpt join..
posing famili adalah wajib.. :P ..hazmi baru elok dari chicken pox..

2. Short Trip Strawberry Park Resort, Cameron
(10-11 Feb 2012)

- ok yang Strawberry Park Resort ni kami beli guna voucher Milk a Deal (Living Social) online.. time tu package around rm240 kot.. consider ok la sebab bilik dia baru renovate and sangat cantik plus dapat free breakfast for 2.. :) kalo tak normal price bilik around rm400-rm600 kot.. kebetulan cuti raya Cina..balik dari Kelate nak ke KL, kami ikut jalan Gua Musang-Cameron..so tidolah semalam kat sini.. :)

gambar bilik Strawberry Park Resort, Cameron.. lawaaaa!!
jalan-jalan makan aiskrim strobeli.. :D kecik lagi Kashaf time ni..huk2..

3. Short Trip Palace of Golden Horses, Mines
(10-11 Mac 2012)

- yang ni kami dapat free stay 1 night sebab pi dengar news update pasal Hotel POGH.. ye la kitorang kan ahli kelab Palace Vacation under POGH ni.. so kalo diorang panggil suruh dengar pasal news update tu pergi je la sebab memang akan dapat free stay kat hotel..huhuh.. pergi bulan 3 sebab voucher valid 2 months je.. :P dekat ngan umah jek pon..

bilik hotel ni pon baru renovate gak...modern sket dah design dia..classic..
mandi pool dekat POGH.. :)

4. Short Trip Palace of Golden Horses, Mines
(26-27 Mei 2012)

- eh Palace of Golden Horse lagik.. takde tempat lain ke..huhuh.. actually ni saja kami nak celebrate our 5th anniversary (26 Mei)... takde plan nak gi memana pon..pastu teringat leh kami ada balance 1 hari yang boleh guna untuk stay kat POGH so amat sesuailah untuk kami stay kat sini.. plus hotel ni ada bagi gak voucher free dinner + breakfast for 2.. :D alhamdulillah.. Allah murahkan rezeki untuk kami selebret anniversary tanpa keluarkan ongkos yang lebih.. This time bilik sangat2 besar.. dapat Minister's Suite..huhu.. memang heaven lah... siap ada ruang tamu besar lengkap ngan meja opis..huhu.. kalo nak book guna duit sendiri nan hado la kan..

Minister's Suite kat palace of Golden Horses.. terbaikkkk!!
seperti biasa family pose mesti ada..
Ok Hazmi..comel sangat pose tu... -_- ..huhuh..

5. Short Trip Lost World of Tambun, Perak
(1-2 Jul 2012)

- ok Lost World of Tambun ni memang korang wajib pi cuba..huhuhu.. aku suka sangat tempat ni.. rasa macam nak pergi lagi bawak ma abah sama kalo ada rezeki.. actually yang ni aku beli masa promo kat Matta Fair awal taon lepas.. tapi aku rasa promo ni korang leh dapat kat voucher Groupon/Mydeal online jek skang..huhuh lebih kurang je regenya.. aku beli rm245 kalau tak silap.. dapat 1 night stay + 2 tiket water theme park + 2 tiket night hotspring & spa + breakfast for 2.. yang lain semua best kebabooom kecuali breakfast dia jek mmg paling hampeh.. huhuh.. tapi serious kalau ada peluang masukla yang night spa dia tu..sangat la best n exotic tempatnya.. sesuai ke tak perkataan tu aku tak sure..huhu.. cuma kami check in cam lambat sket so cam rugi x dpt explore semua tempat dia cam mini zoo, pastu ada trail ke air terjun..rugi rugi..kena repeat next time.. :P

posing2 depan pintu Lost World of Tambun..
Hazmi dan Kashaf enjoy mandi pool as usual.. love this pic..
ni kat area hotspring & spa...cantikkkkkkkkkkkk sangat..air dia pon memang 'HOT'..

6. Short Trip Hang Tuah World Heritage, Melaka
(7-8 Jul 2012)

- Trip yang ni sangat best sebab plan ramai2 ngan kawan.. asalnya nak pergi masa bulan April.. alih2 tertangguh-tangguh sampailah ke Julai sebabnya nak mencari tarikh yang semua orang boleh tu agak mencabar juga.. huhuh.. alhamdulillah..sangat happening.. :) next time nak buat lagi..

bilik hotel dia.. yang ni dapat best sebab diorang upgrade ke executive from free.. standard room punya biasa je..

makan seafood di Alai, Melaka.. terbaik!!!

7. Short Trip Besut, Terengganu
(24-25 Ogos 2012)

- jalan-jalan kat Ganu ni sebenarnya masa on the way balik raya dari kelantan..singgah tido kat umah sedara asben kat Besut, Terengganu... Pastu sempat la singgah kat tempat kopok lekor yang sedap giler tak terkata.. huhu.. pastu singgah Masjid Kristal.. ingat nak round2 gak dalam Taman Tamadun Islam Terengganu.. tapi bebudak ni tido lak.. so, kami kensel lah.. in sha Allah ada rezeki next time la plan proper cuti-cuti ganu.. :D

Kopok lekor losong terbaikkkkk!!
Singgah solat Zuhur di Masjid Kristal, Terengganu..

8. Trip Kuching, Sarawak
(24-26 Sep 2012)

- trip kuching ni malas nak explain lebih sebab dah membebel 7-8 post kot sebelum ni.beli masa promo Air Asia so dapat 4 seat return ticket rm175 je..pastu campur rm45 utk baggage.. :D .huhuhu.. leh refer kat posting ni kalau nak tau details..




9. Jalan-Jalan Aquaria KLCC
(3 Nov 2012)

- Kisah jalan-jalan ke Aquaria KLCC ni pon dah citer detail kat posting lepas.Tiket beli masa kat Matta Fair.. dapat rm28 sorang... leh refer kat sini:

REVIEW: JALAN-JALAN KE AQUARIA KLCC


10. Short Trip Gold Coast Morib, Selangor
(16-17 Dec 2012)

-ok yang ni pon malas nak citer lebih sebab dah membebel gak 3-4 posting kat post2 sebelum ni..huhuh.ulang tayang gambar yang sama je..:P. details ada kat sini:


family pose.. :)
water theme park Gold Coast Morib.. best jugak..
Alhamdulillah.. Allah permudahkan urusan perjalanan cuti-cuti kami.. in sha Allah tahun 2013 ni nak travel banyak tempat gak.. :)

JANUARI - Pulau Langkawi
APRIL - Padang, Indonesia
SEPTEMBER - Medan, Indonesia (baru book tiket tadi..huhu)

kat atas ni yang dah berjaya book tiket guna Promo Air Asia.. :) yang kat dalam negara tgklah nanti..ada rezeki lebih kita jalan2 ok.. pastu bulan November dah plan ngan adik2 nak gi Legoland & USS, Spore.. Amin.. harap2 jadik..marilah kita menabung dari sekarang.. :P

Citer pasal bab jalan2 ni memang takkan abeh... huhuhu.. cuti tu cuti jugak.. tesis pon kena pulun sama.. (T_T) .. 

jha neh..

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...