Klik Klik..

Monday, February 25, 2013

Trip Langkawi: [8] Island Hopping (Day 2)


Bersambung kisah hari kedua di Langkawi.. hari kedua ni misi utama kami sudah semestinya Island Hopping.. :) sebenarnya sebelum pergi Langkawi ni dalam dilema samaada nak pilih Island Hopping ke atau Mangrove Tour.. dua2 pon best tapi kalau setakat pergi 3 hari 2 malam aku rasa tak sempat nak masukkan dedua tu dalam tentatif.. jadinya setelah mengambil kira dari segi bilangan orang, bajet dan sebagainya.. kami pilih Island Hopping.. Mangrove Tour tu nantilah bila2 ada rezeki bawak ma abah gi Langkawi nanti.. yang tu rileks sket..yang Island Hopping ni macam mencabar sket aktivitinya..mencabarlah sangat kan..hahaha..

Island Hopping ni ada 2 trip.. sesi pagi (9pg-12tgh) dan sesi petang (2ptg-6ptg).. Kami amek sesi pagi sebab cuaca biasanya elok cerah and tak panas sangat kalau pagi2.. Kalau nak murah pakej island hopping ni..cari la kat area2 Pantai Cenang tu.. sebab orang kata kalau amek kat area jeti Kuah ke hapa cam mahal sket.. price boleh dapat dewasa rm25 seorang..kanak2 biasanya rm20.. kalau lebih dari tu consider mahal la.. Since asben ada kawan kat Langkawi ni so dia bagi kami contact person untuk Island Hopping.. jadinya kami dapatla price murah sket untuk kanak2..rm16 je.. :)  

Total perbelanjaan kami untuk island hopping:

2x dewasa = rm25
1x kanak2 = rm16
1x toddler = FREE

Total = rm66

** Since ramai yang tanya pasal contact number untuk island hoping ni so aku letak kat sini la yer :)

1) En. Fadzil Ramli (013-6669980) - island hopping, mangrove tour

Isi perut dulu kasi kenyang.. semestinya nasi lemak daun pisang :D
Time kami pergi ni kebetulan air surut jadi port biasa untuk amek penumpang tu kena tukar.. lepas tu aku tataulah apa masalahnya bot kami tu cam delay sket.... padahal dah tunggu kol 9pg lagi kot.. tak silap kol 10pg baru dapat naik.. satu bot leh naik around 10-15 orang kot.. ikut agen manala korang amek kan.. nanti kat sini diorang akan bagi sticker tampal kat baju untuk membezakan korang naik bot agen mana.. kitorang naik bot Pak Harun kot kalo tak silap.. 

ramai jugak dok menunggu nak naik boat..
main-main pasir dulu amek feel.. schedule delay sejam sebab air surut.. huk3..
akhirnya.. kol 10pg baru dapat naik boat..
Trip Island Hopping ni ada 3 perhentian nak dituju..

1. Pulau Beras Basah
- Kat sini pantainya pasir putih and air pon cantik kehijau-hijauan so boleh mandi.. biasanya diorang bagi sejam nak lepak2 mandi2 kat sini.

2. Pulau Singa Besar (Eagle Feeding)
- Kat sini driver boat biasanya stop kejap je kat tengah2 pulau tu..sini port burung2 helang dok mencari akan.. memang bleh tengok burung helang dari dekat la huhuhu.. dulu kalau tak silap leh bagi makan kat burung helang..tapi skang diorang dah tak buat dah..tak pasti lak napa.. lepak dalam 10-15 minit je kat sini..

3. Tasik Dayang Bunting
- Kat sini pon boleh bermandi-manda.. ada kolam2 kecik and untuk kanak2 pon ada skali.. kalau yang pandai berenang tu leh terjun dalam tasik betolla..yang tak pandai berenang tu silalah mandi kat kawasan kolam yang dah dibuat tu je ye..huhuhu... tapi kat sini nak ke tasik tu kena memanjat bukit sket.. agak jauh gak la tapi berbaloi..cuma macam tak sesuai untuk warga tua sebab penat sket.. :P ..biasanya sini pon diorang bagi lepak sejam lebih..

Time kami pergi ni memang destinasinya ikut turutan macam kat atas tu.. depends jugakla kadang2 ada trip yang pergi ke Tasik Dayang Bunting dulu..tapi overallnya memang akan cover 3 tempat kat atas tu.. :) 

dah sampai destinasi pertama - Pulau Beras Basah
bertebaranlah manusia di muka pasir ini.. :P
bergambar kenangan satu famili di papan tanda Pulau Beras Basah..
Kat Pulau Beras Basah ni memang kena hati2 sebab geng2 monyet/kera sangatla banyak.. and diorang macam dah aim yang kalau ada plastik maksudnya dalam tu ada makanan.. jadinya kalo korang nak datang sini make sure sorok makanan dalam beg pastu jangan la tunjuk plastik2 kasi terdedah.. memang diorang dengan rakusnya akan datang merampas..huhuh.. time kitorang pergi ni memang dah kena dah sorang tu abes kena rampas nasi lemak diorang.. (*_*).. 

monyet ni berjaya mengepow nasi lemak..huhu makan besar. :P
ibu and Kashaf.. :D
Kashaf yang sangat enjoyyy main pasir.. :D
bercanda di pasiran pantai.. kemain ko.. :P
cantikkkk airnya kaler kehijau-hijauan..
orang yang paling excited bila jumpa pantai.. :P
ayah menunjukkan skill depan anak.. :P
time ni cuaca dah panas terik sikit..lepak2 bawah pokok pula.. :)
siap ada port buaian gantung nak berehat.. 
lagi satu papan tanda untuk port bergambar.. :D
masa untuk ke destinasi seterusnya..setelah 2 jam tersadai di pulau beras basah..huk huk..
apa yang depa dok kerumun tu?? cuba teka..
tu dia...sekumpulan ikan... (*_*) banyaknya.... kalau pancing confirm dapat ni.kekeke..
menunggu dan menunggu..lambat pulak sampai boat kitorang time neh..
hazmi dok merenung ke arah pulau lagik.. tak puas main air la tu.. :P
melayan perasaan ditiup angin.. :D
akhirnya.. boat sampai...  bertukar penumpang pulak..

banyak sangat gambar so kita stop dulu.. bersambung lagik nanti gambar2 kat Tasik Dayang Bunting lak... :P

Jha neh~


Entri seterusnya: Tasik Dayang Bunting

13 comments:

Zura Lee said...

sekarang ni cantik2 design baju renang muslimah kan...mcm2 pilihan... berkenan plk kt bj sato tuh.. hihihhi

~SaTo OrEo~ said...

hehehe.. tu la kita pon tak sangka pilih design bunga2 tuh..wakakaka.. sila2 beli.. consider murah gak baju yang kita beli ni.. rm120 kalo tak silap.. tapi seluar dia style legging tak berapa nak muslimah sangat.. -_-

Anonymous said...

bleh bagi num contat person utk island hopping tu x??? sepanjang sy survey sume rm35 sorg.. tq

Anonymous said...

I am considering visting Langkawi. May I know which service provider you used? So that I can book with them.

Nice Photos that you posted.

Thanks.

Anonymous said...

salam , tumpang lalu . nnti klu ke langkawi langkawi . nak mangrove tour di KILIM GEOFOREST PARK boleh contact sy , 0134298299 (siti nor hidayah) . rm200/boat utk 2jam. rm350/boat utk 4 jam . satu boat buleh muat 10org max . tq :)

Anonymous said...

assalamualaikum, kamu telefon nombor yg mana satu eh? encik fadzil ke encik harun untuk island hopping?

~SaTo OrEo~ said...

wslm anon,
boleh call pakcik harun untuk island hopping :) ..

Has Liana said...

$alam sesiapa nak ke Langkawi saya ada homestay btul2 tgh pekah kuah.. 3blik full aircond pantry n ruang tamu.. semalam rm250 2 mlm ke atas hanyalah rm220 sahaja.. selain itu saya juga mnyediakan mangrove tour 2 jam dgn hrga rm170 sahaja !!! island tour keta sewa pn ada hubungi sy na 0134569984 ana..

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

noranis wardah said...

assalam sis nak tanya kalau tak keberatan..nak minta no pakej island hoping yg murah tu..yang boleh dpt rm 25 utk adult..sebab sy pun nak bercuti kat langkawi mnggu ni..hihi

~SaTo OrEo~ said...

salam noranis,

boleh call no en.fadzil (013-6669980) ada dlm post saya tu ye. :)

astri septiyana said...

Salam kenal,

Ikut hopping island nya dr mana? Dr pantai cenang atau dr kuah?

Terima kasih

~SaTo OrEo~ said...

salam kenal astri.. say ikut island hopping dari pantai cenang.. :)

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...