Klik Klik..

Wednesday, February 20, 2013

Trip Langkawi: [5] Oriental Village Langkawi (Day 1)


Selesai check-in kat Perdana Beach Resort and siap solat semua.. kami pon memulakan misi pertama iaitu menghala ke kereta kabel Langkawi... lokasi nak naik cable car ni ada kat Oriental Village.. jadi arah tujunya sama sahaja.. kira macam 2 in 1 lah.. :) tapi kali ni kita citer pasal Oriental Village dulu.. :P sebab banyak gambar so yang cable car tu aku citer next post.. uhuk.. kitorang gerak dalam kol 4.00ptg.. cuaca mendung semacam macam ada gaya2 nak hujan je.. saspen gak sebab biasanya diorang akan stop operasi cable car tu kalau cuaca tak berapa elok..

jalan menghala ke Oriental Village.. dari hotel tak jauh pon around 8-10km je..
dah sampai... bergambar di pintu utama Oriental Village ni adalah satu kemestian..:P

Sangat bestlah sebab time ni orang tak ramai sangat.. plus still hari bekerja kalau kat Langkawi ni.. agaknya kalau time cuti sekolah mahu nak jalan pon berlaga bahu.. :P banyak gakla aktiviti leh buat kat sini selain nak naik cable car tu kan.. 

1. ada kereta kuda

siap ada kereta kuda nak round2.. kalo tak silap sekepala rm5 kot atau 1 kereta rm15.. tapi kejap sgt around 5 minit kot..

2. ada tasik kalau nak joging2.. hahahaha..

ada tasik besar...cantik je pemandangan.. :)
ini bukti menunjukkan kami dah sampai Oriental Village..kekeke.. mak borek anak rintik..
(-_-)
kawasannya agak luas juga jadi marilah kita semak peta dulu..

Dulu masa datang sempat pergi taman arnab.. tapi time ni macam tak jumpa lak taman arnab tuh..pi mana tah.. :( frust sungguh.. ke kitorang yang tatau nak carik..huhuh.. 

3. ada gajah..

boleh naik gajah kalo nak..tapi bayarannya agak mahal juga..untuk 15 minit dah rm80 sekepala.. jadinya pendamkanlah sahaja niat tu ye Jebat.. :P 

3. ada harimau tipu dan harimau tak tipu.. :P

ada satu cafe Bolaven kat dalam ni.. bertemakan konsep tiger.. kalau tak silap sambil minum2 tu leh tengok harimau realnya yang kena kurung dalam sangkar.. tapi kitorang tak masuk pon.. bergambar kat harimau tipu je kat luar cafe tu.. 

memandangkan tak mampu bayar naik gajah..kita naik harimau jela..free jer.. :P

5. ada Taman Naminara - kawasan berkonsepkan Nami Island, Korea

okay yang ini saya suka sebab saya berangan nak pergi Korea..tapi sampai sekarang belum berkeupayaan nak pergi sana.. jadi kita posing2 kat sini pon dah kira ok..amek feel okeh.. hahaha..

Naminara Garden berkonsepkan perkampungan korea.. terbaikkk!!
cantik sungguh landskap dia..terasa berada di Nami Island sungguh..ewah.. ini semua poyo!
haruslah tidak melepaskan peluang bergambar ngan hero-heroin Winter Sonata kan.. :p
ya ya.. ini Hazmi..hobinya berposing dan berlagak seperti model cilik nak kuar kat iklan tv.. :D
ini budak tak heran nak bergambar.. yang dia pentingkan nak kira batu ada baper banyak.. (*_*)

6. ada jambatan-jambatan untuk diseberangi..huhuh..
jambatan merah uols.. penat meround satu kawasan ni haih..budak2 ni bukan main suka..
jambatan gantung pon ada..boleh tahan gayat jugak bila jambatan ni bergoyang.. dahla lubang tali kat tepi tuh besar2.. risau jek Hazmi terlolos masuk dalam tasik.. (~_~).. boleh seberang nak pergi tempat Fish Feeding..
gelak cover walaupon dalam hati ada gayat..kekeke..
7. ada port untuk Fish Feeding..

okay yang ni kalau bawak anak-anak mesti diorang suka.. bagi pengalaman kasi ikan makan.. huhuhu.. murah je pon makanan ikan tu diorang pack2.. rm1 je sepaket..itu pon jenuh nak bagi abes..sebab mula2 cam berjimat la bg sikit2..last2 tabur banyak terus hahahaha... Hazmi n Kashaf sangat enjoy.. (^_^).. ikan2 tu pon macam tak cukup makan je..melompat2 nak sambar makanan..

kawasannya kecik je..mujur tak ramai orang time ni..spend masa lama sket..
sampai melopong mulut Kashaf tengok respon ikan..huhuh..seb baik diorang tak amek telan makanan ikan tuh ke mulut sendiri.. :P
penat berjalan..kita lepak2 minum air dulu.. :D
terasa comel pula diri ini dalam gambar ni.. ahaks!.. sila kasi can kat tuan punya blog ini..

8. ada playground untuk anak2 bersuka ria menghiburkan hati.. :P

sakan sungguh haih budak hero dua orang nih... :)
Hazmi muka dah kepenatan.. :D

9. ada restoran2 dan kedai2 makan untuk mengisi perut..

kedai makan dalam Oriental Village ni tak silap aku ada 3,4 buah jugak kot.. salah satunya restoran makanan arab dalam gambar kat bawah ni.. pastu kedai seafood pon ada juga kalau tak silap.. tapi dari segi harga tak pasti..mungkin mahal sket lah sebab kawasan ni memang tarikan untuk pelancong2 especially pelancong luar kan.. jadi, kalau anda ingin berjimat, silalah beli siap2 air mineral + roti sebelum datang ke sini.. huk3..
restoran arab...
10. ada 6D Cinemotion juga,, woww!!

ok yang ni aku rasa baru jugak wujud kot..sebab dulu time aku pergi takde lagik.. CineMotion ni betul2 sebelah tempat entrance nak naik cable car.. harga tiket kalau tak silap dewasa (rm30), kanak2 6 tahun ke atas (rm20).. tapi jangan lupa tunjuk MyKad rasanya ada diskaun lagi..

tak masuk pon... next time lah kalau ada rezeki lagik nak pi Langkawi..huhuhu..

11. Gerai2 souvenir pon banyak juga...

kat area Oriental Village tu banyak gakla kedai jual souvenir cam baju, mainan kanak2, topi bagai.. cuma part fridge magnet tu tak berapa nak jumpa.. ye la ai kan pengumpul FM tegar.. jadi kalau rasa2 nak beli fridge magnet kena pi kedai souvenir kat area cable car tuh..kat situ souvenir ngan fridge magnet dia not bad jugakla designnya.. :)

bye-bye Oriental Village... ada rezeki kami datang lagi.. (^_^)v
rasanya ada lagi yang aku tak cover kot dalam Oriental Village ni.. tapi nanti korang explore lah kalau pergi sana yer.. pastu, sebenarnya gambar2 kat atas tu ada yang kitorang snap before n after naik cable car.. tapi aku rangkumkan skali la dalam satu post senang.. nanti bersambung kisah naik cable car pula... ;) owh ye.. Oriental Village ini adalah wajib masuk dalam tentatif kalau pergi Langkawi ye.. kalau tanak naik cable car pon takpe..round2 kat sini pon menarik juga.. :D

jha neh~


Entri seterusnya: Kereta Kabel Langkawi


No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...