Klik Klik..

Tuesday, April 30, 2013

Sneak Preview: Cuti-Cuti Padang-Bukittinggi, Indonesia


Cuti-Cuti Padang-Bukittinggi, Indonesia
28-30 April 2013

Alhamdulillah.. lebih kurang jam 4 petang tadi selamat sampai ke KL semula.. :) balik dari short trip ke Padang-Bukittinggi, Indonesia.. sangat2 best tapi memenatkan juga sebab pendek je masa 3H2M..pastu banngkrupt pon sama sebab masuk ke lubuk jualan kain pasang sulam + telekung sulam murah2 neh huhuhu.. (T_T).. memang banyak cerita + gambar2 yang ingin dikongsi.. :) insyaAllah ada rezeki dan kerajinan nanti aku share pasal cuti2 Padang-Bukittinggi ni..huk huk.. excited la juga sebab ni first time bercuti menggunakan passport..wekeke, jadila walaupon dekat je kan.. :P sementara tu meh layankan gambar2 intro dari instagram ngeh3.. 

Pusat Dokumentasi & Kebudayaan Minangkabau

baju tradisional Minangkabau :p
view Bukittinggi dari bilik Hotel Grand Rocky :)
Jam Besar Gadang, Bukittinggi di waktu malam :)
kain pasang sulaman di Pasar Atas.. rambang mata weiii!!

panorama view Danau Maninjau dari Puncak Lawang

breathtaking view.. Subhanallah.. :)

pemandangan Danau Maninjau dari Kelok 37.. terbaik!

jualan kerepek aneka perisa di Pekan Matur :)
Nasi Padang..banyak sangat lauknya huhu.. (*_*)

rindu sudah sama Bukittinggi.. :)
~jha neh~


Thursday, April 25, 2013

JJCM: @Grills Bangi - Pilihan Western Food yang Best!

Salam.. Aku discover akhir2 ni sejak The Grato masuk dalam episod Jalan-Jalan Cari Makan memang ramai betol orang dok masuk blog aku ni nak tgk review pasal kedai ni.. tapi memang sedap pon..plus sangat berbaloi dengan harganya yang murahla untuk kategori western food kan.. :) So hari ni aku nak share lagik satu tempat makan best untuk western food di Bangi.. yang ni memang betol2 champion la so far.. :P pada aku la kan.. sebab Tony Romas takde lagi kat Bangi.. so aku leh kategorikan kedai @Grills ni ala2 Tony Romas versi Bangi la..huhuh.. tapi harga dia pon memang ala2 Tony Romas la weh..quite pricey sikit tapi berbaloi la dengan rasa dan dekorasi makanannya.. terbaik... :D

Jom layan gambar2 makanan dia.. aku gabungkan je gambar2 sebab dah 2 kali pergi.. :P semua menu yang kami pilih memang sedap especially pasta carbonara dia memang wajib order setiap kali datang..huhuh..

@grills.. unik nama kedainya.. :)
muka budak2 hepi dapat makan western food.. hahaha..
antara senarai menu yang disediakan..
italian/mexican/western food sumer ada :P
menu untuk minuman.. blur pulak gambarnya..uhuk..
ini set untuk anak2.. Junior Mac n Cheese (rm7)  (T_T) sedappppppppp...
asben order appetizer.. Nachos Bolognese (rm13) ..sedap gak.. :D
ni asben punya Lamb Chop (rm33) yummehhhh!!

menu paling champion :P kesukaan saya.. Pasta Alla Carbonara (rm17) .. (^_^) takleh tahan tgk telur kuning cair kat tengah tuh.. memang pasta carbonara paling sedap penah aku rasa..hik hik...

yang kat bawah ni lak menu yang kitorang order masa first time pergi dulu.. :)

masa ni teringin nak makan @grills Beef Ribs (rm32) .. ok la portion banyak tapi takleh lawan kesedapan beef ribs Tony Romas.. sos dia ni manis sket aku tak gemar sgt..huhuh..
yang ni husband punya order masa first time datang.. kemain kan deko dia..dah macam burung aku tengok.. terbaik hehehe.. Tenderloin Steak (rm39)
tengokla budak ni mac n cheese tu dia sorang abehkan... (*_*)

So far sangat puas hati la ngan makanan dia.. :) cuma harga tu mahai sket so takleh pi slalu..bangkrupt makcik..kekekee.. kalo nak celebrate something kami pi la sini.. :P tapi memang puas hatila ngan rasa dia.. pasta carbonara dia yang buat aku jatuh cinta tu.. hehe..

Restoran ni satu deret dengan restoran Abdullah Chan..area Seksyen 9 Bangi.. dekat je ngan PKNS Bangi tu.. sapa yang teringin nak pi ni alamat dia:

@grills Bangi
No. 50, Jalan Medan Pusat 2C,
Persiaran Bangi, Bandar Baru Bangi,
43650 Selangor, Malaysia

03-8922 1805



oklah..lapar lak citer pasal makanan..:P
~jha neh~

Wednesday, April 24, 2013

Resepi Cranberry Cheese Layered Cream Crackers


Salam..

nak share resepi dessert yang super gorgeous ni since ada kengkawan yang berminat nak tau gak.. tapi seriyes cakap memang dessert ni sangat sedapppppppp.. tak sepadan dengan resepinya yang simple.. (T_T).. terima kasihla pada owner yang reka cipta resepi ni..huhuh.. 


Bahan-bahan:

- 250g Cream Cheese (aku guna brand Tatura)
- 75gm Butter
- 1/2 cawan gula halus

- 1 pek Cream Cracker (anggaran dalam 30-40 keping)
- 2 cawan susu segar - untuk rendam biskut
- setengah cawan nestum/oat (aku guna 1 paket nestum/oat segera)
- sedikit serbuk koko/milo
- susu pekat atau sos karamel

*kredit to: khairulabdullah.com untuk resepi :)

Cara membuatnya:

1. Masukkan cream cheese, butter, dan gula. Pukul sehingga sebati.

2. Rendam biskut cream cracker tadi dalam susu tapi jangan sampai lembik. Susun biskut tersebut dalam loyang.

lapisan biskut cream crackers..

3. Sapukan rata sebatian cream cheese tadi atas lapisan biskut.tak perlu tebal sangat.

4. Kemudian ambil satu sudu susu pekat buat corak jalur atas lapisan cream cheese tadi. 

5. Taburkan cranberry/kismis ikut suka nak berapa banyak..huhu..

lapisan yang dah disapu dengan cream cheese, susu pekat, dan cranberry...

6. Taburkan  nestum/oat dan serbuk milo sedikit ke atas lapisan tadi.

lapisan yang dah ditabur serbuk nestum/oat dan serbuk milo..

7. Ulang langkah 2-6 sehingga habis bahan2.. :P lagi banyak lapis lagi cantik.. penghabisan tu letaklah cream cheese tu bagi tebal sikit.. (^_^)

dah siap untuk disejukkan dalam fridge..
8. Masukkan dalam peti sejuk.

9. Hidang setelah dessert ni nampak keras..hidang masa sejuk lagi sedap.. yums!!

sedappppp sangat.. makan sambil menangis terharu.. (T_T) ..kekeke..

Selamat mencuba kengkawan.... memang wajib masuk list hidangan di hari raya neh.. hehehe..
Jha neh..

Wednesday, April 17, 2013

Trip Langkawi: [12] Dataran Lang (Day 2)



Dataran Lang ni memang dah dekat sangat dengan Taman Lagenda.. so kami plan jalan kaki je sebab nak round kejap je lagipon dah senja.. sebenarnya masing2 macam dah kehabisan bateri.. tapi dah alang-alang singgah je la.. nak tunjuk kat bebudak neh burung helang gergasi..huhuh.. :p lagipon kalau pi siang panas..pergi time malam ni sejuk sikit....

cantik sangat sebab tepi pelabuhan so view dia sangat menarik..

pemandangan di waktu senja... cantik..
tenang jek tengok panorama neh.. :) kena menapak sket la dari Taman Lagenda nak ke Dataran Lang tu..huhu..
hahaha tengoklah aksi photographer amatur neh.. :P
ibu & adik Kashaf.. :) 
ibu & abang Hazmi.. :)
stop lepak jap..penat weh menapak..huhuh..
dari sudut lain lak.. best time neh angin kuat..
hazmi feeling-feeling tengah terbang cam burung..haha..
trademark Pulau Langkawi.. :D
dah start dah photographer tuh.. :P
"ayah suruh kita duk sinilah.." :P
Lang gergasi dari pandangan tepi.. cuba bayangkan kalau ni bukan replika (*_*) mau bertempiaran lari..huhu..
Dataran Lang di waktu malam..
hehehe tak nampak full perkataan Langkawi.. :P KAW pon KAW lah..
malam-malam pon ramai orang..

jom terbang..
ok dah abes lawatan.. nak pi makan pulak.. lapar.. :P

Huhuhu.. maka abeslah sesi lawatan kami kat tempat2 menarik kat Langkawi untuk hari kedua neh.. pack betol 2nd day punya aktiviti.. pasni fokus pasal bab soping menyoping pinggan mangkuk n cekelat laks.. :P .. bersambung lagi..

jha neh..




Monday, April 15, 2013

Trip Langkawi: [11] Taman Lagenda (Day 2)


Entri sebelumnya: Laman Padi Langkawi

Sambungan dari entri sebelum ni.. penat berkejar-kejaran kat sawah padi.. kami pon bergerak menghala ke pekan Kuah.. perjalanan ambil masa 20-30 minit juga dari Chenang.. target utamanya nak kelebek pinggan kat HIG tapi sebelum tu singgah melawat tapak jap kat Taman Lagenda & Dataran Lang.. Taman Lagenda ni memang aku tak pernah pergi.. ramai cakap lawa tempatnya.. port orang Langkawi dok berjoging.. smart jugak la tempatnya.. :)

banyak pokok tiruan warna-warni.. kalau malam mesti cantik ni..
incik asben macam biasa bz mengasah skill fotografinya.. :P
ini sangat smart.. peta Langkawi gergasi ditampal dekat batu gergasi.. :P
Hazmi pelik awat ayah dia tangkap gambar lubang hidung dia..hahaha..
marilah kita posing beramai-ramai.. :D
kami cuba memposingkan diri sambil selindung2 bagi nampak kepala je.. Hazmi sedikit salah konsep di situ..kekeke..
cubaan Kashaf lebih tersasar... ibu suruh keluarkan kepala dia pi sondol kepala kat batu tuh..hahahaha.. (^_^)v lawak..
posing sakit gigi namanya.. :D

tapi sayang sketla sebab time ni nak dekat kol 7pm dah.. taman dia takleh masuk sebab tutup kol 7pm.. mesti lagik lawa environment dalam taman tu..tengokla gambar kat bawah tu..pokok-pokok dia rendang  tersusun lurus je..jadinya kami berlegar-legar kat luar dataran taman tuh je.. (T_T)


posing kat laluan taman ni pon jadilaa.. :P pakcik kat belakang tu baru balik dari joging..hehehe..
hahahaha.. Hazmi memang cemerlang bab imitate pose neh.. :P ..Kashaf kat belakang kekonfiusan..
penat weh jom duduk sat..
memaksa diri untuk senyum.. lol! :P
Kashaf dah hampir kehabisan bateri time ni.. sakan dok berlari kat sawah sebelum tu.. huhuhu..
dah nak senja..marilah kita beransur..
bye-bye Taman Lagenda.. peace from Hazmi.. ;)

bersambung ke episod seterusnya.. :P

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...