Klik Klik..

Wednesday, May 29, 2013

Wordless Wednesday: Happy birthday sweet heart! (^_^)


3 mini cakes membentuk angka 7.. wah, awak sudah meningkat usia huk huk..:p

Happy birthday dear,
I love u.. :)

~Wifey~

Wednesday, May 22, 2013

Sato Masuk Kelas Jahitan Baju Kurung.. wah!! :P

Salam..

bz.takde mood.. tu lah citer aku sepanjang bulan ni..huhu.. :p anyway, nak stori-mori pasal kisah bulan April hari tu.. :P sebulan peram citer..agagaga.. aku gi kelas menjahit baju kurung ngan kengkawan.. hahaha.. tak sangka juga pi kelas menjahit tuh.. :P sebenarnya minat menjahit tu ada jugakla..mesin jahit pon ada kat rumah..tapi takat buat jahit langsir lurus gitu jek..  jadi, bila dah ada member ajak pi belajar menjahit baju kurung..apa salahnya kita cuba kan. kena pelbagaikan skill... :) so aku pon join lah Hazie belajar dgn kak Siti.. actualy kak Siti ni satu opis ngan Hazie..opis lama aku gak la..so mmg kenal la..dia pon mmg baru nk mula buka kelas menjahit ni.. :) aku ajak lg sorang junior si Nedy..hehehe jdnya kami bertiga lah ahli murid perintis pada hari itu.. :P

Kitorang amek pakej kelas menjahit baju kurung biasa je memula neh.. belajar yg basic2 dulu okeh..walaupon dalam hati membuak2 nak belajar pasal jahit blaus/baju kurung moden..heheh.. kak Siti ada offer banyak pakej.. jahit langsir, baju melayu, baju kurung fesyen, blaus.. semua pon boleh.. utk pakej ni kitorang belajar satu hari suntuk start from 9am - 6pm.. caj dalam rm130 la untuk satu student.. :) not bad la kan.. yang bestnya termasuk makan 2x okeh..hehehe..belajar kat rumah kak CT ni je.. best best..

environment rumah kak CT.. cantikkkkk.. (^_^)
hari tu kena bawak kain pasang 4m la untuk di"ujikaji".. :p barang2 jahitan lain cikgu dah sediakan..hehe..
mula-mula kami belajar ukur badan dulu.. lepas tu baru tanda2 kan kat bahagian kain and then barula start sesi potong-memotong.. 

sesi potong-memotong kain pon bermula..
nampak tak kegigihan aku memotong kain kat situ..huhuhu.. :P *kredit pics (nedy)
ok ni gambaran bahagian untuk kain baju kurung yang telah siap dipotong..
ni la ruang tempat kami belajar tu.. :)  ada 2 mesin jahit kat luar..
ada tambahan 2 lagi mesin jahit kat dalam bilik + 2 mesin jahit tepi..
ni view beranda dari tempat belajar tadi.. :P tenang sungguh..
huhuhu... lepas siap belajar mengukur saiz badan untuk buat baju kurung + siap potong kain.. kak CT suruh kami break jap sambil minum2.. (T_T) besttttnyaaa dah siap2 ada makan lagik..hehehe.. 

cucur keledek + sayur tu mmg sedap weh seriyessss.. (^_^) *kredit pics (nedy)
amboi Hazie, tuang air dengan penuh perasaan gembira..hahaha..
dah berenti setengah jam dok minum pagi, kami pon sambung kelas balik.. kali ni start potong bahagian untuk baju pulak.. 

yang ni ukuran untuk pesak baju
ni plak step  untuk buat leher baju kurung.. lekatkan dulu pola bulat leher yang dah sedia ada.. baru digunting atas kain baju tuh..
taraa..dah siap gunting bulat leher..
pola leher baju yang dah siap dipotong.. lepas ni kena jahit cantumkan pada bahagian kain badan lak..
part untuk jahit baju ni ambil masa jugak sebab kitorang masing2 sangat amatur kan..so buat tu sangatlah berhati2..hahaha.. dah tengahari cikgu suruh stop lunch pulak.. (^_^) best betol bila tiba part makan..

tengokla makanan yang disediakan.. (T_T) baik sungguh kak CT neh..siap ada daging kambing panggang weh.. gagaga..
dah selesai makan and rest kejap untuk solat Zuhur.. kitorang pon sambung kelas balik... pastu kalut sketla sebab kitorang macam dah terlambat dari time planning..hahaha.. dengan ada yang silap jahit la... benang asik tercabut la.. macam2 hal cikgu nak kena layan.. :P

muka yang kehabisan separuh bateri..masih meneruskan usaha menjahit baju.. :P
gambar ni kak CT tengah tunjuk cara jahit zip kat kain..
patotnya kelas kitorang tu abes kol 6pm kan.. tp kol 6pm tuh dok sibuk kalut jahit part baju lagik..kain pon tak siap mana.. huhuhu.. last2 kelas mmg terlajak sampai kol 9pm gak la..sian cikgu.. gigih lak tu ajar kitorang..memang dia target kalo bleh kitorang siapkan jugak baju tu.. :P aku masa tu mmg dah rasa nak give-up jek..hahaha.. sakit segala pinggang bagai.. :P tu pon malam tu husband kak CT dah siapkan makan malam.. laksa penang okeh.. (T_T) segan jee..hehehe.. tapi akhirnya berbaloi jugakla kelas menjahit tu.. 

taraaaaaaa....
dah jadik baju.. (^_^) tak sangkaaa okeh jahitanku sekemas ini okeh.. :P
student batch pertama bergambar kenangan ngan cikgu CT.. :P (muka masing2 tahan penat)..haha..

ni lah baju kurung buatan tangan sendiri..kekeke.. tapi time ni tinggal nak jahit untuk bahagian kaki baju jekla..
yeay! dah boleh jahit baju sendiri lepas ni.. tapi still kena practise kot..pastu aku berani guna kain cotton je..hahaha..kain licin tuh tunggu la bila dah confident nanti.. :P lepas ni kitorang plan nak amek kelas untuk jahit baju melayu lak.. tapi nanti2 la bila tesis aku dah selesai :P..

p/s: sapa berminat nak belajar menjahit ngan kak CT ni boleh tinggalkan e-mel kat bahagian comment, ataupun e-mel direct ke sato17@gmail.com.. nnt aku bg no phone dia.. seriyes mmg berbaloi la.. sebab banyak tips n trick kak CT ni ajar.. :) ..kalo kak CT tanya tau dari mana leh inform dari blog Leen :P.. 

till then.. jha neh~

Monday, May 13, 2013

Assignment rekacipta tadika Hazmi (^_^)


Bismillah..

agak keserabutan seminggu dua ni..banyak kerja terbengkalai nak disettlekan.. so cerita pasal cuti2 Padang-Bukittinggi pon tak sempat nak share lagik.. but somehow.. nak share story pasal assignment Hazmi kat tadika dia.. ni assignment projek sains untuk bulan April.. setiap bulan biasanya ada projek sains tp selalunya diorang buat dengan cikgu je.. tapi yang bulan April ni agak mencabar sket sebab parents kena involve sama..hahaha.. kalah assigment master den okeh.. :P

ni assignment dia.. topik pasal animal.. :p
part paling mencabar part nak reka lagu haiwan tuh..huhuh.. sabor jekla :P

Actually assignment ni cikgu bagi masa 2 minggu nak siapkan.. aku cam blur apa nak bg Hazmi buat ni kan..sebab dia pon still tak cukup 4 taon so takleh nak bagi yg complicated sangat..huhuh.. dah seminggu berlalu pon aku takde idea lagik.. :p alih2 patutnya hari Jumaat dateline nak hantar assignment tu.. pagi rabu pergi antar Hazmi dah ada student lain yang dah submit projek diorg..alamak semangatnya parents diorang ni..berdebar macik..hahaha..

haiwan kesukaan adik ni, zirafah.. tampal2 guna kertas warna..
yang ni lak kucing guna teknik tampalan suratkhabar.. :)

ok yang ni agak mantop juga bukan 3D dah ..jd konsep 4D dah..ekeke.. mak budak ni memang classmate aku kat UKM buat master.. lg stress tgk... agagaga..

takleh jadi neh..so ari tu jugak aku gigih pi carik bahan nak buat assignment Hazmi.. :P berdasarkan idea2 yg  aku kumpul dari pacik Google.. so targetnya biar simple dan mudah untuk Hazmi asalkan siap..hahaha.. jadi, apa haiwan kesukaan Hazmi? hahahah..  

taraaaaaaaa.....

seekor AYAM.. :P

hantam sajalah labu.. yg tu aku rasa paling mudah nak buat..agaga..

untuk badan ayam tu, aku guna pinggan polisterin besar.. pastu kepala dia guna penutup bekas kfc utk kentang putar.. :P kaki ayam tuh seb baik ada lebihan garpu birthday party ari tuh..so leh guna utk jd kaki ayam la..kes kes kes.. kepak ayam lak aku tekap tapak tangan hazmi atas kertas..pastu gunting la ikut acuan.. :D
tugas hazmi menampal semua bahan2..huhu..
mata ayam tuh guna sponge foam huruf mainan diorg.. terpaksa korbankan satu huruf hahaha.. si kashaf pon join menyebok gak..
tampal dan tampal lagik..
pastu anak ayam tu kami gunakan daun kering kaler kuning.. penat meround kat tasik Cempaka carik daun...hahaha.. Hazmi tinggal touch-up mata n kaki anak ayam..
taraaa...dah siap ayam saya.. simple jek.. :P
dah dapat marker.. (*_*) dia kerjakan projek kreatif lain lak..
tengokla semua pon abes diconteng jadi muka..huhu.. 
dah puas menconteng dia menyusun pulak..agagaga.. takpelah nak..asalkan tak conteng dinding.. huhuhu..
time si Hazmi ni tengah sebok ngan projek kreatif menconteng dia..aku dok sebok print lagu rekaan ayam tu pulak.. kes3.. 

inilah hasil finalnya... :P agagaga.. 
ok part ni jangan gelak..penat aku reka tau.. :P hahahahahaa..

Lagu rekaan: Ayam Kok Kok Kok
Irama: Katak si Katak Lompat

Ibu ayam berwarna putih
(kok kok kok)

Anak ayam berwarna kuning
(chick chick chick)

Ibu ayam cari anaknya
lepas main pulang ke reban.. :)

antara hasil2 anak2 di Tadika Kristal Kreatif.. :) nampak tak Hazmi punya?..ngeh3x
lagik hasil yang disiapkan..bermacam jenis haiwan..
ok yang ni paling aku saspek la..kagum betol.. memang super kreatif la mak budak ni..hahaha..kalo jual pon laku agaknya.. :p

yang bestnya.. 2 minggu lepas ni..cikgu bagi Hazmi hadiah.. katanya sebab ayam rekaan Hazmi tu salah satu daripada 6 rekacipta terbaik...hahaha... adoi.. (T_T) terharu mak dengar..siap amek gambar ibu ngan anak lagi sambil pegang hadiah.. :P..semua budak pon dapat saguhati tapi yang top 6 tu hadiahnya besar sikit la..hehehe..

muka hepi dapat hadiah..

bekas letak pen berbunyi.. :P kalo pasang bateri ada bunyi2 tau.. huhu..

kira okla jugakkan dpt assignment macam ni sekali sekala.. :P tujuannya merapatkan hubungan parents dgn anak sebenarnya.. :P

k lah.. till next time..
~jha neh~

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...