Klik Klik..

Wednesday, May 22, 2013

Sato Masuk Kelas Jahitan Baju Kurung.. wah!! :P

Salam..

bz.takde mood.. tu lah citer aku sepanjang bulan ni..huhu.. :p anyway, nak stori-mori pasal kisah bulan April hari tu.. :P sebulan peram citer..agagaga.. aku gi kelas menjahit baju kurung ngan kengkawan.. hahaha.. tak sangka juga pi kelas menjahit tuh.. :P sebenarnya minat menjahit tu ada jugakla..mesin jahit pon ada kat rumah..tapi takat buat jahit langsir lurus gitu jek..  jadi, bila dah ada member ajak pi belajar menjahit baju kurung..apa salahnya kita cuba kan. kena pelbagaikan skill... :) so aku pon join lah Hazie belajar dgn kak Siti.. actualy kak Siti ni satu opis ngan Hazie..opis lama aku gak la..so mmg kenal la..dia pon mmg baru nk mula buka kelas menjahit ni.. :) aku ajak lg sorang junior si Nedy..hehehe jdnya kami bertiga lah ahli murid perintis pada hari itu.. :P

Kitorang amek pakej kelas menjahit baju kurung biasa je memula neh.. belajar yg basic2 dulu okeh..walaupon dalam hati membuak2 nak belajar pasal jahit blaus/baju kurung moden..heheh.. kak Siti ada offer banyak pakej.. jahit langsir, baju melayu, baju kurung fesyen, blaus.. semua pon boleh.. utk pakej ni kitorang belajar satu hari suntuk start from 9am - 6pm.. caj dalam rm130 la untuk satu student.. :) not bad la kan.. yang bestnya termasuk makan 2x okeh..hehehe..belajar kat rumah kak CT ni je.. best best..

environment rumah kak CT.. cantikkkkk.. (^_^)
hari tu kena bawak kain pasang 4m la untuk di"ujikaji".. :p barang2 jahitan lain cikgu dah sediakan..hehe..
mula-mula kami belajar ukur badan dulu.. lepas tu baru tanda2 kan kat bahagian kain and then barula start sesi potong-memotong.. 

sesi potong-memotong kain pon bermula..
nampak tak kegigihan aku memotong kain kat situ..huhuhu.. :P *kredit pics (nedy)
ok ni gambaran bahagian untuk kain baju kurung yang telah siap dipotong..
ni la ruang tempat kami belajar tu.. :)  ada 2 mesin jahit kat luar..
ada tambahan 2 lagi mesin jahit kat dalam bilik + 2 mesin jahit tepi..
ni view beranda dari tempat belajar tadi.. :P tenang sungguh..
huhuhu... lepas siap belajar mengukur saiz badan untuk buat baju kurung + siap potong kain.. kak CT suruh kami break jap sambil minum2.. (T_T) besttttnyaaa dah siap2 ada makan lagik..hehehe.. 

cucur keledek + sayur tu mmg sedap weh seriyessss.. (^_^) *kredit pics (nedy)
amboi Hazie, tuang air dengan penuh perasaan gembira..hahaha..
dah berenti setengah jam dok minum pagi, kami pon sambung kelas balik.. kali ni start potong bahagian untuk baju pulak.. 

yang ni ukuran untuk pesak baju
ni plak step  untuk buat leher baju kurung.. lekatkan dulu pola bulat leher yang dah sedia ada.. baru digunting atas kain baju tuh..
taraa..dah siap gunting bulat leher..
pola leher baju yang dah siap dipotong.. lepas ni kena jahit cantumkan pada bahagian kain badan lak..
part untuk jahit baju ni ambil masa jugak sebab kitorang masing2 sangat amatur kan..so buat tu sangatlah berhati2..hahaha.. dah tengahari cikgu suruh stop lunch pulak.. (^_^) best betol bila tiba part makan..

tengokla makanan yang disediakan.. (T_T) baik sungguh kak CT neh..siap ada daging kambing panggang weh.. gagaga..
dah selesai makan and rest kejap untuk solat Zuhur.. kitorang pon sambung kelas balik... pastu kalut sketla sebab kitorang macam dah terlambat dari time planning..hahaha.. dengan ada yang silap jahit la... benang asik tercabut la.. macam2 hal cikgu nak kena layan.. :P

muka yang kehabisan separuh bateri..masih meneruskan usaha menjahit baju.. :P
gambar ni kak CT tengah tunjuk cara jahit zip kat kain..
patotnya kelas kitorang tu abes kol 6pm kan.. tp kol 6pm tuh dok sibuk kalut jahit part baju lagik..kain pon tak siap mana.. huhuhu.. last2 kelas mmg terlajak sampai kol 9pm gak la..sian cikgu.. gigih lak tu ajar kitorang..memang dia target kalo bleh kitorang siapkan jugak baju tu.. :P aku masa tu mmg dah rasa nak give-up jek..hahaha.. sakit segala pinggang bagai.. :P tu pon malam tu husband kak CT dah siapkan makan malam.. laksa penang okeh.. (T_T) segan jee..hehehe.. tapi akhirnya berbaloi jugakla kelas menjahit tu.. 

taraaaaaaa....
dah jadik baju.. (^_^) tak sangkaaa okeh jahitanku sekemas ini okeh.. :P
student batch pertama bergambar kenangan ngan cikgu CT.. :P (muka masing2 tahan penat)..haha..

ni lah baju kurung buatan tangan sendiri..kekeke.. tapi time ni tinggal nak jahit untuk bahagian kaki baju jekla..
yeay! dah boleh jahit baju sendiri lepas ni.. tapi still kena practise kot..pastu aku berani guna kain cotton je..hahaha..kain licin tuh tunggu la bila dah confident nanti.. :P lepas ni kitorang plan nak amek kelas untuk jahit baju melayu lak.. tapi nanti2 la bila tesis aku dah selesai :P..

p/s: sapa berminat nak belajar menjahit ngan kak CT ni boleh tinggalkan e-mel kat bahagian comment, ataupun e-mel direct ke sato17@gmail.com.. nnt aku bg no phone dia.. seriyes mmg berbaloi la.. sebab banyak tips n trick kak CT ni ajar.. :) ..kalo kak CT tanya tau dari mana leh inform dari blog Leen :P.. 

till then.. jha neh~

13 comments:

Zura Lee said...

kelas menjahit a.k.a kelas melantak la gitu.. byk betol lauk lunch dia...

Aida Aziz said...

kat mana kelas kak ct ni? mcm aku yg langsung takde basic menjahit...mau 2 hari 2 malam baru siap...huhuhu

M1ss F0r3st said...

lin, aku pun dah update gak. hehehe.
http://along25.blogspot.com/2013/06/belajar-menjahit.html

dlm tu ada blog kak siti skali ;)

~SaTo OrEo~ said...

aida,

kelas menjahit kak siti ni kat rumah dia area teras jernang.. leh tgk pakej menjahit kat sini: http://sitimuslimjahit.blogspot.com/?view=magazine

:)

Mohd Nazir Ahmad Badri said...

Kak ct tue amik tak student lelaki?

liana said...

camne nk apply utk kelas tu? farrahlianna@yahoo.com

~SaTo OrEo~ said...

salam Nazir,
maaf buat masa ni kak CT tak offer untuk student lelaki.. :)

~SaTo OrEo~ said...

hazie,
lupa nk ckp thanks for update info.. ;) aku hebahkan kt sini juga ye..

~SaTo OrEo~ said...

liana,

boleh tgk pakej kelas menjahit kat sini ye:

http://sitimuslimjahit.blogspot.com/?view=magazine

boleh emel kak ct utk maklumat lanjut:
siti@jaring.my :) tq

Sholihah said...

bole dptkn info kak ct tak.. berminat nak masuk kelas ni.. kat blog kak ct takde mention emel or notel.. ^^

Sholihah said...

emel yg siti@jaring.my tu mcm tak bereply je.. heheh ^^

Sholihah said...

eh lupe. ni emel sy. puterisholihah@yahoo.com ^^

Anonymous said...

salam. boleh bg contact no kak siti x?..email sy: nsyazana87@hotmail.com

tq so much

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...