Klik Klik..

Sunday, June 30, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [4]: Rumah Makan Puncak Kiambang

POSTING SEBELUMNYA: Breakfast di Rumah Makan Laman Ombak

Dah selesai mengisi perut, kami pon teruskan perjalanan.. ikutkan dari Padang nak ke Bukittinggi lebih kurang 90km.. so, boleh sampai lebih kurang 1 jam setengah kalau tak berhenti mana-mana kan.. huhuh.. tapi sangatlah banyak tempat persinggahan otw nak ke Bukittinggi ni yang kita boleh cuci mata.. :) 

Kat Padang ni agak panas sikit compared to Bukittinggi.. lebih seronok berjalan kat Bukittinggi sebab cuacanya sejuk.. ala2 Bukit Tinggi kat Pahang.. :D takde highway okeh dari Padang ke Bukittinggi.. jalanraya nya ok la muat2 dua kereta nak lalu bertentangan.. Pak Amroe kata kat sini penduduknya ramai golongan yang berpendapatan sederhana je.. 


Dalam 20km dari Rumah Makan Lamun Ombak tadi kami pon stop kejap kat satu lagi port untuk orang lepak2 makan.. namanya RM Puncak Kiambang.. asalnya aku plan macam nak breakfast kat sini sebab bila google orang kata view kat sana lawa... so konon nak breakfast sambil feeling layan view lah kan :P.. tapi Pak Amroe kata cam amek masa sket takot kitorang pengsan tengah jalan..haha.. lagipon kalo ikut keselesaan, mmg RM Lamun Ombak lagik selesa..option untuk menu pagi pon tak banyak sangat kat sini..lebih pada untuk time lunch kot..

Siap ada signboard besar okeh.. hehehe..


Papan iklan besar kenmain.. "merokok dapat menyebabkan kanker".. huhu..pelik benor ejaan kanser nya..


Unik kan nama dia.. Puncak Kiambang... mungkin sebab kedai ni kedudukan dia kat puncak sket kot..kiambang tu tak sempat nak kaji huhuhu.. :P 

Siap ada port lepak cendawan lagi kat luar kedai ni..:)..


Time ni takde orang sangat gak kat kedai ni.. agaknya hari Ahad ni semua orang dok lepak kat umah je kot.. :P .. Pak Amroe sporting giler siap bitau kat tokey kedai kitorang ni org luar dtg nak tangkap2 gambar je kejap..hehehe.. selamba jek kitorang kan.. orang gi situ patotnya orderla barang segelas dua air.. :P

Posing..posing apa lagik..hehehe..


Smart gak port makan duduk dia.. memanjang gitu..tapi cam ngilu gak nak duduk sebab ko leh nampak pemandangan sawah padi sayup2 kat bawah tu.. ngilu sebab pagar kedai tu tak tinggi sangat..hahaha.. seb baik tak breakfast kat sini.. tak dapat bayang bebudak 2 orang tu berlari2an :P.. pastu aku rasa kedai ni cam panas sket.. kalo dia letak kipas should be ok.. ;)


wah Jemi.. tak gayat ke tengok bawah tu? *_*


Subhanallah.. memang saujana mata memandang lah... terbaik sangat view dia.. (^_^) neh baru intro okeh.. tunggu bila korang tengok pemandangan Danau Maninjau lak nanti..tak sangka sungguh aku Padang-Bukittinggi neh banyak tempat2 yang lawa pemandangannya..


Kat sini memang menanam padi antara punca pendapatan utama diorang kot.. cantik kan! memang harus masuk dalam list Puncak Kiambang ni kalo jenjalan kat Padang-Bukittinggi.. ;)


Singgah sekejap je dalam 10 minit..pastu kitorang teruskan perjalanan balik... pasni Pak Amroe kata nak singgah kat air terjun tepi jalan yang tak kurang famous gak.. ;)

bersambung di lain hari..

~jha neh~

Saturday, June 29, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [3]: Rumah Makan Lamun Ombak


POSTING SEBELUMNYA: Flight Air Asia KUL-PDG

Bersambung dari posting sebelumnya.. since Pak Amroe pon dah pick up kami, dia suggest kitorang breakfast dulu kat RM Lamun Ombak..sebab kedai ni tak jauh sangat pon dari airport and memang port glemer untuk pelancong2 singgah makan sebelum gerak ke Bukittinggi.. Dalam 10 minit dari airport dah sampai..kejap jek..heheh.. tapi masa kami sampai tu cam tak ramai orang sangat..maybe sebab weekend ramai yang suka lepak2 kat umah kot.. besar kedai makan ni.. oh yer, kat Indon neh kalau restoran/kedai makan biasanya banner diorang akan tulis Rumah Makan xxx tak pon shortform RM xxx.. huhu..jadi senangla kalo korang nampak je banner Rumah Makan maksudnya boleh pi cari makananla kat kedai tu :P..

bangunan Rumah Makan Lamun Ombak dari jalan raya..besar seyhh..
tengok ni teringat lak filem Ombak Rindu kekkeke..
posing dulu depan kedai..semangat semangat.. :P
luas kedai ni... time ni memang tak ramai pelanggan..
tiba2 aku ternampak sesuatu.. huhuh..
ada port untuk makan bersila.. yeahh..haruslah kitorang tukar tempat kan..hehehe..reasonnya senang budak2 ni nak berlari2an ke hapa..  cantik kawasannya..
enchek suami terchenta :p
ibu ni asek tangkap gambar je...huhuhu..
peace yo!! .. untung korang ye kecik2 dah pi Indon.. :P
Jom kita tengok menu dia.. Opps, lupa nak stori..lagi satu aku perasan.. kat sini, eventho supir tu datang skali ngan kita biasanya diorang takkan duduk makan skali..padahal kitorang dah ajak gak..heheh..tataula segan ke atau prosedur ke..tapi aku rasa memang stail diorang camtu kot.. Pak Amroe tu akan lepak kat port lain la.. dia kata takpe je sebab duit makan minum dia pon dah termasuk skali dalam servis tuh..

ni menu untuk air.. ingat nak order Jus Alpukat yang glemer itu..tapi pagi2 sangat cam tak masuk link lak.. :P order Es Teh Manis jek..kekeke..  comel jek tengok bahasa diorang neh..

menu makanan lupa nak snap..segan sebab waiter ada kat sebelah :P..

neh akunyer order.. nasi goreng spesial kot..tak ingat :P
asben lak order mee goreng.. 
budak2 ni share jek makanan ngan kitorang.. rasanya biasa-biasa ajer... sedap lagi orang kita goreng kalo bab2 makan bergoreng camni.. ;) tapi yang aku perasan mesti ada letak kerepek binjai tuh..huhu.. makcik sukoo..

dok seronok main straw..si abang ni susah sket nak makan.. -_-
adik Kashaf ni memang kuat makan..so takyah risau..hehehe..
pantang nampak kamera peace memanjang :P
view kat luar pondok...sejuk je mata memandang..ewahh..
takdak orang.. kitorang je yang bermaharajalela kat situ..huhuh..
ada partition kecik2 untuk group2 kecil..omeyyy...
Dah habis breakfast kitorang pon siap2 nak gerak.. baru nak masuk dalam kereta tetiba bunyi cam meriah semacam ada budak wat pancaragam.. huhuh.. Pak Amroe kata rupa2nya ada perarakan budak yang khatam Al-Quran.. memang adat diorang budak yang khatam akan diarak satu kampung siap ada pancaragam follow.. pergh..betul2 meriah.. memang bagi semangat kat budak2 nak khatam Quran awal neh..huhuh..  

budak yang diarak duduk atas lori kecik ada speaker neh.. :D
tu dia siap ada group pancaragam..meriah!!
comel jekk... dengan pakaian seragamnya.. suka tengok!
Seronok dok layan perarakan tu sekejap..masa untuk teruskan perjalanan..huhu.. lepas ni kitorang singgah kejap kat Puncak Kiambang.. best tak nama dia? hehe.. nanti aku sambung citer episod akan datang :P..

~Jha neh~



POSTING SETERUSNYA: Menikmati Pemandangan di Puncak Kiambang

Friday, June 28, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [2]: Flight AirAsia KL-Padang


Salam.. :) .. start stori-mori pasal cuti-cuti Padang-Bukittinggi.. seperti yang aku dah inform pada posting lepas.. kami travel guna flight AirAsia KUL - PDG .. :) sekejap je perjalanannya lebih kurang 50 min.. flight departure kol [7.50am - 8.00am] .. nampak cam 10 minit jek perjalanannya hahaha tapi actually lebih kurang sejam la cuma masa tak berubah sangat sebab kat Padang masa diorang lewat sejam dari kita kat Malaysia.. 

Kalut sikitla flight pagi2 buta ni sebab nak kena standby ada kat airport awal kan.. tak tenang aku tido malam tu.. siap2 kemas barang pon kol 1 pagi kot..pastu paksa diri tidur huhu sebab kol 4 pagi nak kena siap2 bangun dah.. biasala nak uruskan bebudak ni lagi pepagi buta so memang amek masa.. seb baikla Bangi nak ke LCCT tu tak jauh sangat, ko. 5.30pg baru gerak dr umah..kitorang sampai around kol 6.15 pagi kot.. tu pon tak cukup nafas nak pi scan barang lagik pastu nak gilir2 solat Subuh.. asben cam biasa pi parking kat SCAF murah sket rate parkingnya.. total caj parking selama 3 hari 2 malam tuh around rm45.. cuma nak menapak ke airport la jauh sket.. 

pengajarannya.. kalo flight korang kol 7.30 pagi ke, make sure paling lewat kol 5.30 pagi dah ada kat airport okeh..huhuh.. itupon seb baik ok sebab takde check in luggage..kalo ada mau kena datang awal 2 jam.. ramai orang dok queue..

pagi-pagi dah sibuk menangis nak ikut ayah dia pi surau :P
jem je staff ni tunggu kitorang sebab aku antara yang last masuk flight..haha lambat sket sbb cari surau  nak solat Subuh tak jumpa..
Hazmi yang kemamaian masih sempat untuk buat "peace" sign -_-
yeay, berjaya masuk dalam flight.. (*_*) kuss smangat..
asben setting jam..jam dia ada world clock function.. aku nan hado..kekeke..
si Kashaf nak dok ngan ayah dia..hehehe..
alhamdulillah..cuaca pagi tu cerah elok.. :) bye-bye Malaysia..
tengah menyeberang laut..huhuh...
ni borang yang kita kena isi kat dalam flight.. jenuh nak mengisi 4 borang..(T_T) kena isi siap2 sebab nak submit kat kaunter imigresen.. 
gigih mengisi borang.. seb baik bebudak ni sambung tido dlm flight..
sekejap je penerbangan..tak sempat wat pape..abeh isi borang, fligh attendant annouce dah nak mendarat..huhu..
akhirnya... berjaya juga menjejak kaki kat Indon uolss.. :P
beratur orang dok queue untuk immigration check.. kecik je airport Padang ni.. so agak slow sket la sebab kaunter tak banyak..
Tips: kalau boleh keluar cepat2 dari flight tu so bolehla beratur kat depan sket.. 

Kitorang sebab bawak budak kecik memang agak terkebelakang bila beratur..huhuh.. passport sumer kena standby siap2 sebab imigresen Indo neh agak serius + garang... :P mujurla time kami tu tak banyak kerenah.. kat kaunter ni nanti dia snap gambar muka korang, pastu kena scan kesemua sepuluh jari okeh.. jangan dok tersengih2 kerang busuk depan kaunter tuh pacik imigresen tak suka..huhuhu.. borang yang kita isi dalam flight tadi kena submit kat sini..pastu dia ada bagi keratan kecik dari borang tadi yang tu kena simpan sebab nak bagi tiem nak balik nanti.. 

supir kami dah siap2 menunggu kat luar airport.. Pak Amroe.. :D sama baya ngan asben aku rupanya..huhuh..
view Lapangan Terbang Minangkabau, Padang
Perut pon dah kriok-kriok dok memintak diisi.. tak sempat nak breakfast..tu pon seb baik dah alas ngan roti tuna tapau untuk bebudak ni.. pasni Pak Amroe nak bawak pi bekpast dulu..

bersambung lagi nanti... :D


Thursday, June 27, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [1]: Itinerary dan Bajet Perbelanjaan Cuti-Cuti Padang, Indonesia


Bismillah.. akhirnya..setelah sekian lama nak masuk dua bulan kot dari tarikh trip.. baru berpeluang nak citer detail pasal cuti-cuti aku gi Padang-Bukittinggi, Indonesia hujung April hari tu.. :P .. Bersedia untuk dimuntahkan dengan koleksi gambar-gambar sepanjang percutian ye kengkawan.. aku cuba share pengalaman secara bersiri..heheheh..

So, memula sekali baiklah aku share serba sedikit itinerary + bajet perbelanjaan kitorang sepanjang pi bercuti tuh.. please take note kami pergi bercuti ke Padang-Bukittinggi ni selama 3 hari 2 malam je.. kalau nak puas hati melancong kat sana aku suggest paling sikit amek 4 hari 3 malam.. lagi lama lagi bagus sebab banyak tempat2 menarik kat sana.. still banyak lagi tempat yang kitorang tak sempat nak cover..huk huk..

Tarikh travel kami:
28 - 30 April 2013 (Ahad - Selasa)

Flight:
Semestinya la menggunakan Air Asia (KUL - PDG) yang aku gigih beli tiket ni setahun awal masa promosi "Free Seats" tuh..hehehe.. murah sangat2 sebab dapat seat untuk pergi-balik /pax =rm67 .Memandangkan kami berempat, so aku beli 4 seats, totalnya cuma rm268. pastu aku tambah beli luggage 15kg masa balik untuk rm30..

So total kos bagi flight + luggage kami (4 orang) cuma = rm298.

mana nak dapat weh pi bercuti kat seberang laut rege tuh huhu.. kalah rege tiket bas balik Kelantan :P..

Supir + transport:
Berdasarkan info yang aku kumpul dari blog2 orang n forum CARI, aku gunakan khidmat si Aldi Safri neh..memang glamer seantero dunia dia neh kalo supir kat area Padang-Bukittinggi.. tapi time kitorang ni, dia uruskan je sebab dia dah commit ngan family lain so untuk supir kitorang tu dia pass kat kawan dia si Amroe.. tapi sangat2 berpuas hatila..service tip top.. ;)

Sesapa berminat leh contact Aldi neh:

contact no: +6281363385879
e-mel: aldi_safri@yahoo.com

Since aku punya itinerary untuk 3H/2M, masa ni si Aldi charge kitorang untuk khidmat supir + transport + servis + tips diorang = RP1.2 juta.. kiranya ambil dan pulang kat airport takyah nak risau apa2. :) ..kalo dah convert RP 1,200,000 lebih kurang rm382 la.. pada aku berpatutan dan murah dengan servis yang diorang bagi :) .. oh ye, kitorang dapat kereta Avanza.. still baru +  tip top condition dia..

Hotel:
Kami stay 2 malam kat Grand Rocky Hotel Bukittinggi. yang ni aku uruskan sendiri.. hotel ni consider antara yang paling baru kat Bukittinggi tuh..rate 4 star..huhuhuh.. bajet orang berada jek ko Sato :P.. actually, setelah aku compare2 rege, and condition setiap hotel.. aku rasa memang worth every penny aku amek hotel ni.. sebab bawak budak kecik 2 orang tu at least hotel tu biar selesa sikit kan.. ternyata pelaburan yang berbaloi2 :P.. aku book thru Pelangi Holidays (travel agency Indonesia..huk3)

Deluxe room /night + breakfast for 2 = RP700,000 ..so, lebih kurang rm225 semalam. 

Total kos hotel = RP 1,400,000 iaitu bersamaan rm450 (3D/2N).

Sebenarnya ada banyak lagi option hotel yang murah dan agak selesa kalo korang nak lagi bajet.. Antaranya aku suggest Hotel Bunda Bukittinggi..kalau tak bawak anak2 kecik aku amek yang ni je kot.. leh dapat rm135 satu malam kot..sila google :P..

Airport Tax: 
Sila asingkan siap2 duit rupiah korang tu untuk airport tax ye.. satu kepala kena caj RP100,000 bersamaan RM33 la lebih kurang.

Total kos kami berempat untuk airport tax = RP400,000 = rm130 (4 person).

ni bayar masa nak naik flight balik ke KL.. pastikan korang convert siap2 dalam rupiah dan asingkan dari duit belanja lain..kalo tak, naya takleh balik Malaysia semula..huhuh..

Itinerary 3H/2M Padang-Bukittinggi:
Tentatif ni pon aku rangka sendiri hasil dari google-an tahap super saiya ikut pengalaman orang yang dah gi sana..hahaha..aku rasa based on maklumat yg aku kumpul tu, mcm dah boleh jadi tourist guide dah kot :P kekeke.. so far diluluskan dan disahkan oleh Amroe supir kitorang tu la..agak pack juga sebab masa tu tak panjang tapi nak mengejar banyak tempat :p.. Alhamdulillah, mostly mengikut perancangan sedia ada.. syukur kerana dipermudahkan Allah segala urusan sepanjang bercuti neh..kali ni target aku lebih kepada untuk tengok pemandangan..bab shopping tuh sampingan je..konon la kan..tapi banyak terbabas gak part shopping.. (T_T) huk huk.. so, jom kita cekidout itinerary..

DAY 1 (28/04/13): Airport > Bukittinggi.

- 6.00am: Sampai dekat LCCT
- 7.50am: Flight KL-PADANG
- 8.05am: Tiba di Minangkabau Airport
- 9.00am: Brunch di Soto Garuda/Lamun Ombak/Puncak Kiambang --> kami pilih Lamun Ombak
- 10.00am: Lembah Anai Air Mancur
- 11.00am: Pusat Dokumentasi Minangkabau
- 1.00pm: Lunch at local restaurant (PAK DATUK/RM AIE BADARUN) --> kami pilih RM Aie Badarun
- 1.45pm: Putri Minang Shopping Centre/Satu Karya/Toko Lindungan Bulan
- 2.00pm: Bika Talago Koto Baru  (tak sempat singgah sebab hujan lebat)
- 4.00pm Check in Grand Rocky Bukittinggi
- Pasar Atas** (still hujan renyai dan tak larat juga :P)
- Dinner kat restoran tempatan
- Shopping kain kat Yenie Bordir

DAY 2 (29/04/13): Bukittinggi > Tasik Maninjau.

- 7.00am: Breakfast at hotel
- 8.30am: Bergerak ke Danau Maninjau
- 9.30am: Kelok 34-44
- 11.00am: Puncak Lawang
- 12.30pm: beli kerepek di Bundo Kanduang, Matur
- 1.45pm: Lunch di restoran tempatan
- 2.30pm: Panorama Ngarai Sianok/ Terowong Tentera Jepun/ Lubang Japang
- 3.15pm: Pasar Atas
- Balik rehat + solat di hotel
- Dinner
- Jalan2 shopping complex + Jam Gadang

DAY 3 (30/04/13): Bukittinggi > Airport

- 7.00am: Breakfast at hotel
- 8.30am: bertolak dari bukittinggi ke airport
- singgah Rumah Minangkabau second time :P
- singgah kedai Sate Syukur nak rasa sate padang
- singgah 1,2 butik kain tengah jalan
- 11.30am: sampai Minangkabau Airport
- 1.55pm: Flight berlepas pulang ke KL

Pergi sana kitorang tukar around rm1500 untuk belanja (supir + transport + airport tax + makan + souvenir + shopping ) segala.. yang ni ikut kemampuan masing2 la kan.. itupon macam tak cukup bajet sebenarnya..sebab mmg rambang mata tgk kain pasang + telekung kat sana. (T_T) nak nangis.. masa pi sana convert duit tu siap2 so merasala pegang duit juta-juta kan..huhuhu.. masa pergi ni rate lebih kurang rm1 = RP3.2k .. so boleh disimpulkan sebenarnya total kos perbelanjaan percutian kitorang termasuk ngan tiket flight untuk 4 orang plus minus lebih kurang rm2000 la.. okla tu kan.. :) lagi banyak korang shopping lagi banyakla duit yang abes..hehehehe.. 

Okeh ni sedikit sebanyak info.. nanti aku stori-mori detail lagik bersama gambar2..huhuh.. tungguuuuu..

geng2 hero neh sumer tanak try baju tradisional minangkabau..sabar jek :P

~jha neh~

Tuesday, June 25, 2013

Stay uP!

mengarang tesis..
kemengantukan..

ubat mengantuk?
mengedit gambar..

banyaknya gambar cuti2 Padang nak difilter.. (*_*)


sapa tu? :P

Friday, June 21, 2013

:: Contest Baby Ceria :: by http://barangbabymurah.blogspot.com (^_^)


Bismillah..

Dah lama sangat tak join contest2 kat blog ni.. :) Kali ni cam best lak ada :: Contest Baby Ceria :: oleh Baju Baby Atas Rak . Penaja hadiah ni semestinya Urban Mommy Safiyyah Osman. (i'm drooling tgk option hadiah dia kalo menang..hik3)... Tq hazie sebab dari post dia dapat tau contest ni :D.. jadi, dengan ini saya ingin turut serta :: Contest Baby Ceria :: ni.. (^_^)

Banner Contest Baby Ceria :)

Gambar contest si Kashaf.. kebetulan ibu dia memang buat special sempena bestday dia hari tu.. (^_^) my son Wan Kashaf Zafri yang sangat2 ceria.. baru celebrate 2nd bestday 18 Jun 2013 hari tu.. :)

MARI MEMBELI BARANG BABY DENGAN HARGA BORONG, MINIMUM 1 BARANG  DI BLOG-
http://barangbabymurah.blogspot.com

Jom la kengkawan join contest ni... sebab apa.. sebab hadiah dia sangat2 best okeh.. kalau terpilih jadi pemenang, ni antara list hadiah yang kita boleh pilih (tapi pilih SATU je tau):

(kredit: gambar semua diambil dari blog Baju Baby Atas Rak)


1. rocker fishes price newborn to toddler (biru)
2. Trunki Bag (pink, merah, purple, kuning, biru)

3. Ergo Carrier (hitam, pink, grey, hijau, biru)

4. Toys Storage (Pooh, Cars, Princess)
5. Playmat Mothercare (pink, lion)

6. Toilet Train Toddler

7. Elc Purple with Hanging Toys

BEST kannnn?? Dalam banyak2 pilihan hadiah ni rasa nak semua jek.semua pon best...hahaha :P tapi kalau diberi pilihan yang paling aku minat untuk buat hadiah bestday Kashaf mesti lah:

TRUNKI BAG (BIRU)

Best sangat2..memang dah aim lama trunki bag ni..sebab kami suka travel/ pi jenjalan.. so bag ni sangat comel untuk letak barang2 si Kashaf/Hazmi (^_^).. 

trunki bag BIRU yang Kashaf mauuu.. :D

Jom kengkawan kita jenguk2 blog http://barangbabymurah.blogspot.com.. :) Jangan lupa join contest ni sama.. simple je just upload gambar anak kita yang paling ceria and follow instruction ;)

Kalau takde blog jangan risau.. leh join thru Facebook.. Boleh refer dua blog ni untuk cara2 nak join contest okeh ;):



TARIKH MULA CONTEST: 12 Jun 2013
TARIKH TUTUP CONTEST: 7 Julai 2013

Sambil2 tu leh cuci mata tengok barang2 baby kat blog http://barangbabymurah.blogspot.com gak.. ;)

~Jha Neh~

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...