Klik Klik..

Friday, June 28, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [2]: Flight AirAsia KL-Padang


Salam.. :) .. start stori-mori pasal cuti-cuti Padang-Bukittinggi.. seperti yang aku dah inform pada posting lepas.. kami travel guna flight AirAsia KUL - PDG .. :) sekejap je perjalanannya lebih kurang 50 min.. flight departure kol [7.50am - 8.00am] .. nampak cam 10 minit jek perjalanannya hahaha tapi actually lebih kurang sejam la cuma masa tak berubah sangat sebab kat Padang masa diorang lewat sejam dari kita kat Malaysia.. 

Kalut sikitla flight pagi2 buta ni sebab nak kena standby ada kat airport awal kan.. tak tenang aku tido malam tu.. siap2 kemas barang pon kol 1 pagi kot..pastu paksa diri tidur huhu sebab kol 4 pagi nak kena siap2 bangun dah.. biasala nak uruskan bebudak ni lagi pepagi buta so memang amek masa.. seb baikla Bangi nak ke LCCT tu tak jauh sangat, ko. 5.30pg baru gerak dr umah..kitorang sampai around kol 6.15 pagi kot.. tu pon tak cukup nafas nak pi scan barang lagik pastu nak gilir2 solat Subuh.. asben cam biasa pi parking kat SCAF murah sket rate parkingnya.. total caj parking selama 3 hari 2 malam tuh around rm45.. cuma nak menapak ke airport la jauh sket.. 

pengajarannya.. kalo flight korang kol 7.30 pagi ke, make sure paling lewat kol 5.30 pagi dah ada kat airport okeh..huhuh.. itupon seb baik ok sebab takde check in luggage..kalo ada mau kena datang awal 2 jam.. ramai orang dok queue..

pagi-pagi dah sibuk menangis nak ikut ayah dia pi surau :P
jem je staff ni tunggu kitorang sebab aku antara yang last masuk flight..haha lambat sket sbb cari surau  nak solat Subuh tak jumpa..
Hazmi yang kemamaian masih sempat untuk buat "peace" sign -_-
yeay, berjaya masuk dalam flight.. (*_*) kuss smangat..
asben setting jam..jam dia ada world clock function.. aku nan hado..kekeke..
si Kashaf nak dok ngan ayah dia..hehehe..
alhamdulillah..cuaca pagi tu cerah elok.. :) bye-bye Malaysia..
tengah menyeberang laut..huhuh...
ni borang yang kita kena isi kat dalam flight.. jenuh nak mengisi 4 borang..(T_T) kena isi siap2 sebab nak submit kat kaunter imigresen.. 
gigih mengisi borang.. seb baik bebudak ni sambung tido dlm flight..
sekejap je penerbangan..tak sempat wat pape..abeh isi borang, fligh attendant annouce dah nak mendarat..huhu..
akhirnya... berjaya juga menjejak kaki kat Indon uolss.. :P
beratur orang dok queue untuk immigration check.. kecik je airport Padang ni.. so agak slow sket la sebab kaunter tak banyak..
Tips: kalau boleh keluar cepat2 dari flight tu so bolehla beratur kat depan sket.. 

Kitorang sebab bawak budak kecik memang agak terkebelakang bila beratur..huhuh.. passport sumer kena standby siap2 sebab imigresen Indo neh agak serius + garang... :P mujurla time kami tu tak banyak kerenah.. kat kaunter ni nanti dia snap gambar muka korang, pastu kena scan kesemua sepuluh jari okeh.. jangan dok tersengih2 kerang busuk depan kaunter tuh pacik imigresen tak suka..huhuhu.. borang yang kita isi dalam flight tadi kena submit kat sini..pastu dia ada bagi keratan kecik dari borang tadi yang tu kena simpan sebab nak bagi tiem nak balik nanti.. 

supir kami dah siap2 menunggu kat luar airport.. Pak Amroe.. :D sama baya ngan asben aku rupanya..huhuh..
view Lapangan Terbang Minangkabau, Padang
Perut pon dah kriok-kriok dok memintak diisi.. tak sempat nak breakfast..tu pon seb baik dah alas ngan roti tuna tapau untuk bebudak ni.. pasni Pak Amroe nak bawak pi bekpast dulu..

bersambung lagi nanti... :D


5 comments:

Zura Lee said...

hihihihhi ko pegang janji kan mek... eh ko mandikan ke bdk2 tu sblm g epot..? aku dlu tk mandikan pun, g sabah ngn baji tdo je bdk2 tuh...

~SaTo OrEo~ said...

huhu zura... aku taip siap2 2,3 artikel..pastu auto post jek.. nnt dah malas tu kang berjanggut la pulak haha..

budak tu mmg aku saja mandikan awal2 sebab nk tunggu mandi kat indon sana kol 4ptg br smpi hotel.. :P

Dr Singa said...

ok..

tetiba saya rasa macam nak ke Padang..
teruskan cerita..
saya malas nak research kali ini..
saya nanti folo itinerary awak.. saya percaya awak dan research awak..
:)

~SaTo OrEo~ said...

Dr.,

:D hehehe.. memang best Padang ni..cuma saya tak sempat nak explore bab makan sangat.. ;) insyaAllah saya share info yg ada sebaik mungkin.. hehe..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...