Klik Klik..

Sunday, June 30, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [4]: Rumah Makan Puncak Kiambang

POSTING SEBELUMNYA: Breakfast di Rumah Makan Laman Ombak

Dah selesai mengisi perut, kami pon teruskan perjalanan.. ikutkan dari Padang nak ke Bukittinggi lebih kurang 90km.. so, boleh sampai lebih kurang 1 jam setengah kalau tak berhenti mana-mana kan.. huhuh.. tapi sangatlah banyak tempat persinggahan otw nak ke Bukittinggi ni yang kita boleh cuci mata.. :) 

Kat Padang ni agak panas sikit compared to Bukittinggi.. lebih seronok berjalan kat Bukittinggi sebab cuacanya sejuk.. ala2 Bukit Tinggi kat Pahang.. :D takde highway okeh dari Padang ke Bukittinggi.. jalanraya nya ok la muat2 dua kereta nak lalu bertentangan.. Pak Amroe kata kat sini penduduknya ramai golongan yang berpendapatan sederhana je.. 


Dalam 20km dari Rumah Makan Lamun Ombak tadi kami pon stop kejap kat satu lagi port untuk orang lepak2 makan.. namanya RM Puncak Kiambang.. asalnya aku plan macam nak breakfast kat sini sebab bila google orang kata view kat sana lawa... so konon nak breakfast sambil feeling layan view lah kan :P.. tapi Pak Amroe kata cam amek masa sket takot kitorang pengsan tengah jalan..haha.. lagipon kalo ikut keselesaan, mmg RM Lamun Ombak lagik selesa..option untuk menu pagi pon tak banyak sangat kat sini..lebih pada untuk time lunch kot..

Siap ada signboard besar okeh.. hehehe..


Papan iklan besar kenmain.. "merokok dapat menyebabkan kanker".. huhu..pelik benor ejaan kanser nya..


Unik kan nama dia.. Puncak Kiambang... mungkin sebab kedai ni kedudukan dia kat puncak sket kot..kiambang tu tak sempat nak kaji huhuhu.. :P 

Siap ada port lepak cendawan lagi kat luar kedai ni..:)..


Time ni takde orang sangat gak kat kedai ni.. agaknya hari Ahad ni semua orang dok lepak kat umah je kot.. :P .. Pak Amroe sporting giler siap bitau kat tokey kedai kitorang ni org luar dtg nak tangkap2 gambar je kejap..hehehe.. selamba jek kitorang kan.. orang gi situ patotnya orderla barang segelas dua air.. :P

Posing..posing apa lagik..hehehe..


Smart gak port makan duduk dia.. memanjang gitu..tapi cam ngilu gak nak duduk sebab ko leh nampak pemandangan sawah padi sayup2 kat bawah tu.. ngilu sebab pagar kedai tu tak tinggi sangat..hahaha.. seb baik tak breakfast kat sini.. tak dapat bayang bebudak 2 orang tu berlari2an :P.. pastu aku rasa kedai ni cam panas sket.. kalo dia letak kipas should be ok.. ;)


wah Jemi.. tak gayat ke tengok bawah tu? *_*


Subhanallah.. memang saujana mata memandang lah... terbaik sangat view dia.. (^_^) neh baru intro okeh.. tunggu bila korang tengok pemandangan Danau Maninjau lak nanti..tak sangka sungguh aku Padang-Bukittinggi neh banyak tempat2 yang lawa pemandangannya..


Kat sini memang menanam padi antara punca pendapatan utama diorang kot.. cantik kan! memang harus masuk dalam list Puncak Kiambang ni kalo jenjalan kat Padang-Bukittinggi.. ;)


Singgah sekejap je dalam 10 minit..pastu kitorang teruskan perjalanan balik... pasni Pak Amroe kata nak singgah kat air terjun tepi jalan yang tak kurang famous gak.. ;)

bersambung di lain hari..

~jha neh~

7 comments:

Zura Lee said...

hoh korg benti utk posing je ke..? mesti tokey kedai tu bengang kn...

~SaTo OrEo~ said...

zura,
hahahaa.. aku pon rasa tokey dia mesti bengang gak.. :P takpela towkey..ai promote u punya kedai okeh..kih3

Dr Singa said...

cantik sungguh sawah padi tu!!!

Anonymous said...

salam, nk tanya ada no tel pak amore..boleh email sy bahieda_84@yahoo.com.my...tq

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


arman pribadi said...

Assalamualaikum...

Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai driver dan tour guide...Saya nak tumpang promotion kat blog ini..Bila ada Tuan dan Paun.mak cik/pak cik yang nak buat rancangan untuk melawat ke bukittinggi padang..Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan..
Jangan risau..insyaallah..Saya boleh bantu mempermudah uruskan lawatannya..Untuk dapat kan info detail nya..sila contact saya di talian...

Call/sms/whatsapp..+6285374176166

E_mail.armanpribadi123@gmail.com...


terimakasih...


Wassalam...

arman pribadi said...

Assalamualaikum...

Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai driver dan tour guide...Saya nak tumpang promotion kat blog ini..Bila ada Tuan dan Paun.mak cik/pak cik yang nak buat rancangan untuk melawat ke bukittinggi padang..Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan..
Jangan risau..insyaallah..Saya boleh bantu mempermudah uruskan lawatannya..Untuk dapat kan info detail nya..sila contact saya di talian...

Call/sms/whatsapp..+6285374176166

E_mail.armanpribadi123@gmail.com...


terimakasih...


Wassalam...

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...