Klik Klik..

Tuesday, July 30, 2013

Siri Bacaan: Bersyukur Saat Diuji


Bismillah..

Cepat sungguh masa berlalu.. dah masuk malam ke-21 Ramadhan.. 10 malam terakhir yang ditunggu-tunggu.. semoga kita berpeluang bertemu dengan malam Lailatul Qadar, insyaAllah..amin.. terngiang2 lagik tazkirah Prof. Kamil pasal malam Lailatul Qadar.. :'( .. ikon sedih dan segan sebab Prof. kata dia dah jumpa malam Lailatul Qadar tiap2 tahun sejak 2007 lepas dia pergi haji.. nak tahu macam mana? silalah dengar tazkirah dia yang aku post sebelum ni..huk huk.. 

Sebut pasal Prof. Kamil ni.. tadi petang aku pergi Warta Bangi.. nak kuarkan duit and beli barang sket..sambil2 tu singgah kedai buku kat tingkat atas tu.. memang niat nak belek2 cari buku Prof.. Alhamdulillah.. jumpa satu buku..yang lain takde lak..sold out barangkali.. (^_^).. happynya rasa.. aku memang bercita2 nak kumpul hasil tulisan dia neh..sebelum ni mengumpul koleksi Hilal Asyraf penulis muda tu.. huk2.. kemain kumpul khatam tak lagi.. (*_*)..  yang bestnya kedai buku ni wat promo Raya lak dapat diskaun 20%.. hehehe best best..

Bersyukur Saat Diuji.. tak sabar nak baca..

cover belakang buku.. hmm, baca sikit pon dah tertarik..

harga jual RM22, tadi beli dapat diskaun tinggal rm17.60.. Alhamdulillah :)

Ada rezeki nanti kalau dah habis baca aku cuba ulas dan share apa yang boleh.. insyaAllah.. Take gud care everyone.. :) 

~Jha neh~

Friday, July 26, 2013

Prof. Kamil Ibrahim - Mencari Damai di Hati


Bismillah..

aku sangat2 nak berkongsi satu tazkirah yang aku rasa antara tazkirah yang paling terkesan di hati aku.. :'( .. ini pertama kali aku kenal Prof. Kamil Ibrahim.. kesian kan aku..huhuh.. rupa2nya dia ni antara penulis motivasi yang sangat glamer..dah banyak gak hasil penulisan berdasarkan pengalaman hidup dia yang dah jadi bestseller... kenapa? kenapa aku tak tahu.. :(

Alhamdulillah.. Allah kenalkan aku walaupun secara maya untuk mengetahui pasal Prof. Kamil Ibrahim ni.. masyaAllah... cubalah korang dengar tazkirah dia.. memang dari hati ke hati.. makan dalam jugakla.. menangis sampai bengkak2 mata aku dengar tazkirah dia.. (T_T) ..InsyaAllah, target aku lepas ni nak cari semua buku2 dia.. huk3.. 


Prof. Kamil Ibrahim dan ahli keluarganya :)

Aku pon masih sangat-sangat banyak lompang2 kosong yang perlu diperbaiki.. moga kita semua sama2 beroleh keberkatan dan menjadi lebih baik dari semalam.. insyaAllah.. berkat bulan Ramadhan yang suci.. :)

till then..

take care!

Tuesday, July 23, 2013

Cash Out Tabung Nuffnang Pertama Saya!


:) Alhamdulillah..

dah nak masuk fasa kedua Ramadhan.. cepat sungguh masa berlalu.. di bulan puasa ni, blog pon join berpuasa sama.. huk3.. tak berkesempatan nak hapdet blog..

anyway, just nak simpan kat diari.. hari ni first time blog Sato cash out duit tabung Nuffnang.. (^_^) yeay!.. walaupon tak sebanyak orang lain.. tapi alhamdulillah, kira ok la kan.. hehe.. rezeki rezeki.. memang dah plan kalo cecah rm200 nak cash outkan duit tu..

apa nak buat ngan duit tu eh?
huhuhu.. itu nanti kita pikir.. mcm dah ada perancangan juga.. :P



Dah masuk fasa kedua Ramadhan ni..dah masuk malam ke-15.. jom kengkawan kita tingkatkan amal ibadat.. pesanan untuk diri sendiri juga..

~jha neh~

Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1434H


Alhamdulillah.. berkesempatan lagi untuk menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan ni.. terima kasih Allah.. :) .. Selamat berpuasa juga kepada rakan-rakan yang sudi membaca blog saya ni..

Malam tadi sempatlah bungkus ole-ole kurma untuk teacher2 Hazmi & Kashaf.. tak besar mana pon..dapatla seorang merasa 7,8 bijik.. hehehe.. tu pon campur2 sekali dengan dua jenis kurma, apricot kering, kismis.. aku memang suka buat menda2 alah camni..huhuhu.. :p


 nak berkongsi satu quote aku baca kat twitter semalam.. 

" Ramadhan (fasting month) is not about eating.. it's about feeding.."  ~ @shMohammad

Simple je ayat tapi sungguh mendalam maksudnya.. kalau selalu bila bulan puasa kita akan terbayang ngan hidangan untuk berbuka yang bermacam jenis.. tu belum campur pergi beli kat bazaar ramadhan lagi.. lepas tu tambah2 lagi kalau set berbuka buffet kat hotel kan.. (*_*) insaf sungguh baca ayat ni..

Jadi sebenarnya bulan Ramadhan adalah masa kita untuk merasa bagaimana keadaan orang miskin yang tak mampu makan 3,4 kali sehari.. ;( .. jadi masa nilah kita kena berlumba-lumba untuk bersedekah.. feeding = memberi orang makan = sedekah rite? :) 

Perhaps, bersedekah ole2 kurma ni, is a good start untuk aku mengaplikasikan konsep "feeding" kat atas.. :) .. apatah lagi untuk orang2 yang bersedekah / menjamu anak2yatim dan orang miskin berbuka puasa.. lagi besar ganjarannya.. insyaAllah..

Gambar kat bawah ni lak aku amek dari insta kak Wana.. dia repost gambar dr fesbuk Farah Lee (wife pengacara Ally Iskandar).. masyaAllah, bagusnya usaha dia wat time table camni.. (T_T) insaf aku tgk sebab tak terfikir dari awal.. memang patot buat ni.. pemangkin semangat untuk beribadah secara konsisten di bulan puasa ni..


Tapi.. takde papan kenyataan besar lak kan nak wat camni.. instead of conteng2 dekat buku.. aku dpt idea guna apps kat iPhone neh. tak sure Android ada gak ke tak...huhuhu.. sesapa ada ipong leh download.. "Goal Master"..

dah kalau 24jam henpon tu dok dekat ngan kita.. baik kita guna untuk jd reminder bagus gak kan.. 

nih icon Goal Master :p

Taraaa... dah siap buat ikut list Farah Lee tuh.. :p ..nanti tinggal tick tick jek..huhuh.. siap leh tgk pencapaian guna statistik ko jangan memain..huhuhu..




Okla dah banyak merapu.. ni stop kejap berehat sambil dok prepare slide untuk presentation.. (T_T) ngeri esok nak kena present research progress.. huhuh..

Selamat berpuasa, dan selamat berbuka kepada kengkawan semua.. moga kita semua beroleh keberkatan di bulan yang mulia ini... amin. :)



~Jha neh~

Thursday, July 04, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [8]: Lunch di Rumah Makan Aie Badarun




Lepas mencuci mata tengok kain kat Putri Minang tadi kami pon singgah makan tengahari kat RM Aie Badarun.. besar jugak kedai makan dia ni.. time ni kitorang samapi kol 2.30pm pon still ramai orang lagi.. 


pintu masuk RM & Restoran Aie Badarun

Aku discover kedai makan ni hasil pencarian Google.. :P ada bagi komen makanan dia not bad and murah.. murah tu yg penting :P.. Pak Amroe pon pelik camne aku tau kedai ni sebab biasa yang glemer RM Pak Datuk..hehehe..

gigih si Kashaf nak panjat tangga sendiri tanak pimpin tangan okeh.. :P

nampak tak ekspresi tak puas hati muka si Hazmi tuh..muka aku pong sama..haha..

Boleh pulak sebelum nak masuk kedai ni Hazmi ternampak ada orang jual mainan kat tepi kedai tuh..adusss.. boleh nampak pulak dia.. terpaksala pi bawak gak tengok apa yang ada.. kang tak layan dia pi buat onar kat dalam kedai pulak. -_-

selamat dapat keta seketul sorang..huhuhu.. sabor jekla.. abeh rp20,000 untuk dua keta.. :P


kena marah ngan ayah hehehe.. sebabnya berebut keta ngan abang.. biasala tuh.. :P

eh, budak ni pon nak join main sama2 gak.. :D

minum air suam dulu sementara tunggu hidangan..

Macam biasa port kegemaran kami kat tempat makan mestilah meja yang boleh bersila... hehehe... mesra family namanya :p

kat sini kalo dah datang Padang.. apa lagi makanan yang glemer..semestinya Nasi Padang lah kan.. amek ha ada lebih dari 20 piring lauk diorang letak depan kitorang..hehehe.. 


Pilihan lauk ni la yang aku kata aku ralat tadi.. sebab pilihan lauknya tak berapa kena la untuk aku.. ayam goreng pong takde.. tapi aku rasa maybe sebab kitorang sampai sini dah lambat kot..so lauk2 yang best dah abes.. tak pon lagi satu maybe diorang pakai random je letak pilihan lauk yang ada.. huhu, tatau la kan.. hantam saja lah labu.. :P aku ingat ada la pecal lele kaa.. ayam goreng ka.. :P





antara lauk2 yang ada.. banyak ikan bilis jek..huhuhu... main dish banyak dah abes kot.. pastu ada telur ikan.. sayur labu apa tah lagik..aku tak berapa pandai nak makan..  last2 kitorang sentuh 3 jenis lauk je.. :P.. lauk ikan merah masak lemak yang dalam gambar tuh.. tu pon sengsara gak nak makan sebab banyak tulang.. kena berhati2..huhuh... rasa lauk kat kedai ni ikut pilihan lauk yang kitorang dapat so-so je pada aku.. next time kalo ada rezeki datang Padang lagi nak try kat kedai RM Pak Datuk lak.. :P

amboi tambah nasi ke tu Kashaf? .. huhu main lebih diorang ni..

yeay dapat order Jus Alpukat... memang sedapppppppp sangat sangat recomended! fresh n tak terlampau manis.

Since kitorang amek lauk tak banyak sangat + tambah dessert sket.. so total makan kat sini around rp84,000.. lebih kurang rm27 la.. okla regenya.. huhuhu..

ni antara kedai makan yang ada tepi jalan.. Rumah Makan Sambalado.. :D

Dah kenyang perut suka hati.. kami pon meneruskan perjalanan lagi... lepas ni nak singgah lagi satu kedai shopping yang tak kurang glemer gak.. Satu Karya, Pandai Sikek.. huhu..

bersambung lagi kemudian..
~Jha Neh~



Wednesday, July 03, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [7]: Kedai Sulaman Putri Minang Shopping Centre




Ok, sepatutnya aku kena citer bab kedai makan lagi tapi belum masanya.. :P ..ikutkan tentatif, lepas dari melawat Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau tu.. kitorang dah boleh lunch.. Kat area sini ada 2 tempat makan yang agak popular la untuk pelancong.. yang paling glamer RM Pak Datuk.. kalo tengok peta memang sangat dekat la dengan Rumah Minangkabau tu.. lagi satu RM Aie Badarun.. 

Pak Amroe suggest kitorang makan kat RM Pak Datuk.. based on apa yang aku google.. memang ramai cakap sedap lauk2 kat sini.. tapi ramai jugak kata rege cam mahal sket.. aku cam psiko bab2 mahal neh..hahaha.. :P so aku cakap kat Pak Amroe aku nak try makan kat RM Aie Badarun, sebab ada cakap makanan not bad jugak plus tak mahal sangat.. beriya2 dia ajak makan kat RM Pak Datuk before tuh..huhuh.. kat sini aku rasa ralat sket pilihan aku tuh..nnt aku citer pasal makan nanti.. :P

So, memandangkan kitorang nak makan kat RM Aie Badarun, so sebelum tu ada lalu Putri Minang Shopping Centre.. salah satu kedai jual2 kain yang glemer kat sana.. jadi, kami pon stop kejap kedai ni before berhenti lunch.. :P


Peta - jarak dari Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan dengan Putri Minang Shopping Centre ni lebih kurang 8km je.. 10 minit dah sampai.. :P

Pak Amroe kata jangan rambang mata..singgah amek mood dulu..hihihihi.. tau2 je aku dah menggigil berdebar nak tengok kain :P... dia kata banyak lagi kedai boleh singgah on the way nanti..kes kes kes..


Taraa... dah sampai Kedai Sulaman Putri Minang Shopping Centre.. 


nampak tak..nampak tak. memanggil-manggil je kebaya kat patung tuh.. :P


Wah..asbenku sempat lagi snap peti sejuk teh botol kat luar neh... aku pon tak perasan time bila.. aku sebok mengadap kain kot masa tu.. :P


dah macam botol coca-cola kan? rupanya asben cakap tuan kedai tu suruh dia amek minum.. free katanya untuk pengunjung kedai.. waahhh.. rugi2 (T_T).. apsal la laki gua tak panggil time ni..melepas hik hik.. :P

apa yang budak ni happy sangat tatau la.. :P


Yeah... masa untuk merambangkan mata sudah bermulaa.. tapi time ni sorang2 cam takde arah tatau nak cari kain apa..hahaha.. berdebar jek.. :P aku rasa kalo pergi in group ngan kengkawan sejantina mesti lagi seronok kot kedai2 camni.. (^_^) 


Yang ni antara jenis2 sulaman kain yang ada.. macam2 jenis nama..sulam tabur la..sulam goyang la.. sulam apa tah lagik.. tak berapa nak hafal.. :P tapi kat kedai2/butik camni harganya memang mahal sikit kalau nak compare ngan kedai kat Pasar Atas.. kena pandai tawar-menawar la... bila sorang2 ni aku cam tak reti sangat.. (*_*)

sebok tanya rege kain..huhuhu... 

sesi mempromosi kain sulaman :p

yang kaum2 lelaki takyah risau... walaupon kedai ni spesifik untuk kaum2 pompuan..tetap ada untuk baju2 lelaki..huhuhu... cantik gak diorang jual kemeja.. aku berkenan part kemeja dari kain pelikat tuh.. smart!


yang kaler biru tu mengancam sungguh.. tp tak beli pon sebab cam mahal gak.. tak silap aku dia letak harga dh convert ke rrm around rm50++ kot sehelai..


Selain kain pasang sulam, baju kemeja lelaki.. telekung2 sulam pon banyak... siap ada kaler bermacam warna..


yang ni pattern kain sutera lak.. tapi coraknya aku tak berapa minat sangat.. 


kain pasang sutera corak batik old style.. ada sulam sekali kat kaki kain.. 


fuhh memang menggoda kain sulam neh..berkenan yang kaler biru turqoise + sulam maroon.. (^_^)


yang ni lak pattern kebaya batik lepas.. belek2 jugak ada orang pesan :P


budak2 ni hanya mampu membelek kucing sahaja..kekekeke.. sabar lah nak..

aku survey kebanyakannya agak tinggi price diorang letak... lagipon kat kedai pertama ni aku cam buntu sket nak tawar menawar.. :P ..so, ajaibnya aku tak beli apa2 pon dari kedai ni..huhu.. Pak Amroe kata takpe..banyak lagi kedai lain.. no worries.. :P jadi kitorang pon terus menuju ke kedai makan untuk lunch.

bersambung lagi..
~Jha neh~

Tuesday, July 02, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [6]: Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau


POSTING SEBELUMNYA: Air Terjun Lembah Anai

Masih di hari pertama cuti-cuti Padang-Bukittinggi, Indonesia.. jauh lagi perjalanan :P.. kali ni kami menuju ke satu lagi tempat popular persinggahan pelancongan di Bukittinggi, Indonesia.

Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau..

amek nama kenmain panjang..hehehe.. actually yang best kat situ ada rumah minangkabau.. :D dalam tu cam ala2 muzium gakla ada informasi pasal kebudayaan Minangkabau ni.. ;) 

dari tempat Air Terjun Lembah Anai nak ke sini tak jauh pon.. lebih kurang 7.3km je.. dalam 10minit dah bleh sampai.. :)


gambaran Google Map dari Air Terjun Lembah Anai nak ke Pusat Dokumentasi Rumah Minangkabau ni..

Suka suka sangat tempat ni.. best untuk posing-posing..kih kih kih..biasa la aku photo addict.. :P .. Kawasan  kat rumah minangkabau ni luas tau.. Pak Amroe berhentikan kami kat pintu gerbang depan tu.. so dia bagi kitorang posing2 and jalan kaki nak menghala ke Pusat Dokumentasi tuh.. time ni kitorang masuk free je takde apa2 bayaran pon.. 

breathtaking view! :) 

1,2,3 peace!! :D


Berapa banyak snap gambar kat sini..asben dok sebok mencarik angle yang menarik.. :P


ni kerja mak dia suwuh posing sambil menongkat dagu.. hehehe.. mak borek anak rintik..

pandangan ke depan pintu gerbang masuk.. :)





Time ni Hazmi je yang masih bertahan posing ngan ibu dia..hahaha.. si Kashaf dah selamat berlari2an kat kawasan yang luas tu..suka lah diorang boleh wat marathon..


Rumah Minangkabau dari sudut tasik.. chewahh.. (T_T) cantik sangatla.. best betol kalo ada rumah design camni..sangat berkonsepkan suasana kampung..

happy sungguh kanak2 riang ni..


ya ya.. kita posing ala2 tarian Kadazan lak anak-anak ye.. eh, salah adat dah ni :P


:P semangat posing haih..


Pondok kecik kat atas ni Pak Amroe kata biasanya buat stor untuk simpan bekalan padi.. (*_*) cantik sungguh pondok stor dia..huhuhu..

si Kashaf dah seronok tawaf kawasan..heheh..
halaman kat belakang asben ni luas sungguh... cantik!!

bersih je halaman.. pandai diorang jaga persekitaran kawasan ni.. :)

my fav pic! hehe..

lepak santai atas rumput tengah2 panas...huhuhu..


Gambar kat atas ni sekumpulan pelancong dari Malaysia gak, tengah sebok nak berposing guna baju tradisi orang Minangkabau.. cantik kan! yang best kat sini, diorang bagi sewa untuk cuba pakai baju tradisi tuh..leh posing2 kat kawasan situ ikut suka korang la lama mana.. :P aku pon try gak saja je kan..bila lagi..hehe.. time ni sewa baju untuk dewasa rp35000 lebih kurang rm11.30 la.. yang kanak2 tak pasti mungkin murah lagi.. suruh Hazmi cuba taknak pulak dia..

antara gambar hiasan kat dalam Rumah Minangkabau tu..
Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau ni kalau kroang perasan dia 2 tingkat sebenarnya.. tingkat bawah tu untuk pelancong bertukar2 baju tradisi and ada pelamin untuk tangkap gambar.. tingkat atas lak lebih kepada muzium mini ada informasi pasal adat minangkabau.. 


ni lah pelamin orang minangkabau..untuk bergambar kenang2an.. :P 

Merah ke'oren'an sungguh pelaminnya... kena pandai setting kamera nak snap gambar..huhuh.. kat sini pon ada khidmat fotografi gak kalau nak tangkap gambar kenang2an satu family..dia terus print tapi kena bayar lah kan.. :P ..since kami bawak kamera malas ah nak beli..

Kashaf standby je kat pintu sibuk nak berlari2an kat luar..huhuh..

hiasan bahagian siling .. cantik tenunan kain tuh.. :D


Hazmi layan berposing dulu kat pelamin..time ni aku sebok dok tukar pakai baju Minangkabau tuh.. huhu.. tempat tukar baju kat belakang stage pelamin ni okeh.. :P lelaki pompuan tukar kat sini gak..tapi bergilir2 la.. ada pembantu yang akan tolong pakaikan..

amboi.. dah macam anak raja posing.. :P

Ambil masa gak nak tukar pakai baju diorang neh..berlapis2.. jenis pakai sarung jek.. pastu menda alah hiasan kat atas kepala tu bercekak..so takyah risau nak jatuh ke apa.. hihihi.. cuma sebab tak biasa cam janggal jugak la kan.. (T_T) aku jek yang sukarela mencuba pakai baju ni.. asben tak minat nak mencuba..hahaha.. bebudak ni pon sama.. cesss.. :P

pelik pulak pakai baju tu sorang2..hahaha belasah je..


Bergambar kenangan satu family... kalau semua pakai satu set mesti lagi cantik dalam gambar.. ;)

striking sangat pelaminnya.. layankan aje..huk huk..

Asben suruh posing2 lagik naik tingkat atas lak.. layan je lah.. lagipon time ni tengah hujan lebat kat luar.. so takleh nak tangkap2 gambar kat luar.. :(

cantikkan ukiran tingkap kayu tuh.. kagums! eh, model tu pon apa kurangnya kan? hahahaha..(T_T) tembam weh..

gaya peace pulak! ..nampak sangat Puteri Minangkabau celup.. kes kes kes.. :P

ok gambar ni ai sukerrr!! (^_^)

salah satu sudut kat dalam rumah minangkabau tu..

Lepak sini lebih kurang nak dekat sejam gak.. tersangkut sebab nak tunggu hujan berhenti.. tapi frust sikitla sebab masa ni tak sempat nak bergambar satu famili kat luar rumah tadi..

Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau
Kitorang datang lagik tempat ni masa nak balik ke airport lusa tuh..kekeke.. sebab nak jugak tangkap gambar satu family depan rumah minangkabau ni kan.. :P kegigihan.. nasib baik cuaca memang lawa time tuh..

Seronokla lepak kat sini.. photographer2 yang otai pandai tangkap gambar mesti suka kot.. :) hehehe... lepak kat sini sampai Zohor.. bila hujan dah renyai2 kitorang pon bergerak nak pi cari tempat nak makan tengahari lak.. 

bersambung lagi nanti..

~Jha neh~


Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...