Klik Klik..

Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1434H


Alhamdulillah.. berkesempatan lagi untuk menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan ni.. terima kasih Allah.. :) .. Selamat berpuasa juga kepada rakan-rakan yang sudi membaca blog saya ni..

Malam tadi sempatlah bungkus ole-ole kurma untuk teacher2 Hazmi & Kashaf.. tak besar mana pon..dapatla seorang merasa 7,8 bijik.. hehehe.. tu pon campur2 sekali dengan dua jenis kurma, apricot kering, kismis.. aku memang suka buat menda2 alah camni..huhuhu.. :p


 nak berkongsi satu quote aku baca kat twitter semalam.. 

" Ramadhan (fasting month) is not about eating.. it's about feeding.."  ~ @shMohammad

Simple je ayat tapi sungguh mendalam maksudnya.. kalau selalu bila bulan puasa kita akan terbayang ngan hidangan untuk berbuka yang bermacam jenis.. tu belum campur pergi beli kat bazaar ramadhan lagi.. lepas tu tambah2 lagi kalau set berbuka buffet kat hotel kan.. (*_*) insaf sungguh baca ayat ni..

Jadi sebenarnya bulan Ramadhan adalah masa kita untuk merasa bagaimana keadaan orang miskin yang tak mampu makan 3,4 kali sehari.. ;( .. jadi masa nilah kita kena berlumba-lumba untuk bersedekah.. feeding = memberi orang makan = sedekah rite? :) 

Perhaps, bersedekah ole2 kurma ni, is a good start untuk aku mengaplikasikan konsep "feeding" kat atas.. :) .. apatah lagi untuk orang2 yang bersedekah / menjamu anak2yatim dan orang miskin berbuka puasa.. lagi besar ganjarannya.. insyaAllah..

Gambar kat bawah ni lak aku amek dari insta kak Wana.. dia repost gambar dr fesbuk Farah Lee (wife pengacara Ally Iskandar).. masyaAllah, bagusnya usaha dia wat time table camni.. (T_T) insaf aku tgk sebab tak terfikir dari awal.. memang patot buat ni.. pemangkin semangat untuk beribadah secara konsisten di bulan puasa ni..


Tapi.. takde papan kenyataan besar lak kan nak wat camni.. instead of conteng2 dekat buku.. aku dpt idea guna apps kat iPhone neh. tak sure Android ada gak ke tak...huhuhu.. sesapa ada ipong leh download.. "Goal Master"..

dah kalau 24jam henpon tu dok dekat ngan kita.. baik kita guna untuk jd reminder bagus gak kan.. 

nih icon Goal Master :p

Taraaa... dah siap buat ikut list Farah Lee tuh.. :p ..nanti tinggal tick tick jek..huhuh.. siap leh tgk pencapaian guna statistik ko jangan memain..huhuhu..




Okla dah banyak merapu.. ni stop kejap berehat sambil dok prepare slide untuk presentation.. (T_T) ngeri esok nak kena present research progress.. huhuh..

Selamat berpuasa, dan selamat berbuka kepada kengkawan semua.. moga kita semua beroleh keberkatan di bulan yang mulia ini... amin. :)



~Jha neh~

6 comments:

Dr Singa said...

salam Ramadhan awak!!
:)

Dzureen Darwis said...

Wah rajinnya merancang. Goodluck :)

~SaTo OrEo~ said...

salam Ramadhan juga Dr. Singa :D

Dzureen.. hehehe.. insyaAllah..mekasih.. ;) selamat berpuasa..

Zura Lee said...

details betol ko nih... salam ramadhan untuk ko sekeluarga...

1na said...

Kuih raya x buat tahun nie? Akak nk sebekas pun jadi laaaaa. Heheeheh

~SaTo OrEo~ said...

kak wana,

tak sempat nak menguli kuih raya taon neh..huhuhuh.. ada gaya mcm kuih tunjuk yg banyak ni :P..

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...