Klik Klik..

Tuesday, July 02, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [6]: Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau


POSTING SEBELUMNYA: Air Terjun Lembah Anai

Masih di hari pertama cuti-cuti Padang-Bukittinggi, Indonesia.. jauh lagi perjalanan :P.. kali ni kami menuju ke satu lagi tempat popular persinggahan pelancongan di Bukittinggi, Indonesia.

Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau..

amek nama kenmain panjang..hehehe.. actually yang best kat situ ada rumah minangkabau.. :D dalam tu cam ala2 muzium gakla ada informasi pasal kebudayaan Minangkabau ni.. ;) 

dari tempat Air Terjun Lembah Anai nak ke sini tak jauh pon.. lebih kurang 7.3km je.. dalam 10minit dah bleh sampai.. :)


gambaran Google Map dari Air Terjun Lembah Anai nak ke Pusat Dokumentasi Rumah Minangkabau ni..

Suka suka sangat tempat ni.. best untuk posing-posing..kih kih kih..biasa la aku photo addict.. :P .. Kawasan  kat rumah minangkabau ni luas tau.. Pak Amroe berhentikan kami kat pintu gerbang depan tu.. so dia bagi kitorang posing2 and jalan kaki nak menghala ke Pusat Dokumentasi tuh.. time ni kitorang masuk free je takde apa2 bayaran pon.. 

breathtaking view! :) 

1,2,3 peace!! :D


Berapa banyak snap gambar kat sini..asben dok sebok mencarik angle yang menarik.. :P


ni kerja mak dia suwuh posing sambil menongkat dagu.. hehehe.. mak borek anak rintik..

pandangan ke depan pintu gerbang masuk.. :)





Time ni Hazmi je yang masih bertahan posing ngan ibu dia..hahaha.. si Kashaf dah selamat berlari2an kat kawasan yang luas tu..suka lah diorang boleh wat marathon..


Rumah Minangkabau dari sudut tasik.. chewahh.. (T_T) cantik sangatla.. best betol kalo ada rumah design camni..sangat berkonsepkan suasana kampung..

happy sungguh kanak2 riang ni..


ya ya.. kita posing ala2 tarian Kadazan lak anak-anak ye.. eh, salah adat dah ni :P


:P semangat posing haih..


Pondok kecik kat atas ni Pak Amroe kata biasanya buat stor untuk simpan bekalan padi.. (*_*) cantik sungguh pondok stor dia..huhuhu..

si Kashaf dah seronok tawaf kawasan..heheh..
halaman kat belakang asben ni luas sungguh... cantik!!

bersih je halaman.. pandai diorang jaga persekitaran kawasan ni.. :)

my fav pic! hehe..

lepak santai atas rumput tengah2 panas...huhuhu..


Gambar kat atas ni sekumpulan pelancong dari Malaysia gak, tengah sebok nak berposing guna baju tradisi orang Minangkabau.. cantik kan! yang best kat sini, diorang bagi sewa untuk cuba pakai baju tradisi tuh..leh posing2 kat kawasan situ ikut suka korang la lama mana.. :P aku pon try gak saja je kan..bila lagi..hehe.. time ni sewa baju untuk dewasa rp35000 lebih kurang rm11.30 la.. yang kanak2 tak pasti mungkin murah lagi.. suruh Hazmi cuba taknak pulak dia..

antara gambar hiasan kat dalam Rumah Minangkabau tu..
Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau ni kalau kroang perasan dia 2 tingkat sebenarnya.. tingkat bawah tu untuk pelancong bertukar2 baju tradisi and ada pelamin untuk tangkap gambar.. tingkat atas lak lebih kepada muzium mini ada informasi pasal adat minangkabau.. 


ni lah pelamin orang minangkabau..untuk bergambar kenang2an.. :P 

Merah ke'oren'an sungguh pelaminnya... kena pandai setting kamera nak snap gambar..huhuh.. kat sini pon ada khidmat fotografi gak kalau nak tangkap gambar kenang2an satu family..dia terus print tapi kena bayar lah kan.. :P ..since kami bawak kamera malas ah nak beli..

Kashaf standby je kat pintu sibuk nak berlari2an kat luar..huhuh..

hiasan bahagian siling .. cantik tenunan kain tuh.. :D


Hazmi layan berposing dulu kat pelamin..time ni aku sebok dok tukar pakai baju Minangkabau tuh.. huhu.. tempat tukar baju kat belakang stage pelamin ni okeh.. :P lelaki pompuan tukar kat sini gak..tapi bergilir2 la.. ada pembantu yang akan tolong pakaikan..

amboi.. dah macam anak raja posing.. :P

Ambil masa gak nak tukar pakai baju diorang neh..berlapis2.. jenis pakai sarung jek.. pastu menda alah hiasan kat atas kepala tu bercekak..so takyah risau nak jatuh ke apa.. hihihi.. cuma sebab tak biasa cam janggal jugak la kan.. (T_T) aku jek yang sukarela mencuba pakai baju ni.. asben tak minat nak mencuba..hahaha.. bebudak ni pon sama.. cesss.. :P

pelik pulak pakai baju tu sorang2..hahaha belasah je..


Bergambar kenangan satu family... kalau semua pakai satu set mesti lagi cantik dalam gambar.. ;)

striking sangat pelaminnya.. layankan aje..huk huk..

Asben suruh posing2 lagik naik tingkat atas lak.. layan je lah.. lagipon time ni tengah hujan lebat kat luar.. so takleh nak tangkap2 gambar kat luar.. :(

cantikkan ukiran tingkap kayu tuh.. kagums! eh, model tu pon apa kurangnya kan? hahahaha..(T_T) tembam weh..

gaya peace pulak! ..nampak sangat Puteri Minangkabau celup.. kes kes kes.. :P

ok gambar ni ai sukerrr!! (^_^)

salah satu sudut kat dalam rumah minangkabau tu..

Lepak sini lebih kurang nak dekat sejam gak.. tersangkut sebab nak tunggu hujan berhenti.. tapi frust sikitla sebab masa ni tak sempat nak bergambar satu famili kat luar rumah tadi..

Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau
Kitorang datang lagik tempat ni masa nak balik ke airport lusa tuh..kekeke.. sebab nak jugak tangkap gambar satu family depan rumah minangkabau ni kan.. :P kegigihan.. nasib baik cuaca memang lawa time tuh..

Seronokla lepak kat sini.. photographer2 yang otai pandai tangkap gambar mesti suka kot.. :) hehehe... lepak kat sini sampai Zohor.. bila hujan dah renyai2 kitorang pon bergerak nak pi cari tempat nak makan tengahari lak.. 

bersambung lagi nanti..

~Jha neh~


4 comments:

Zura Lee said...

striking gile kaler pelamin tuh, trus tenggelam pengantin...

~SaTo OrEo~ said...

tu pasal... cuba bayangkan kalo pakai baju kaler merah... mmg sah2 tenggelam..hahaha..

Dr Singa said...

ada tiga tempat lah yang ada rumah adat berbumbung macam ni di Indonesia
Padang, Toba[ Batak} dan Tana Toraja
semua ada rumah kecik tu jugak buat tempat simpan padi

berat tak mendalah kat pala tu?

Snow Heart said...

Buat pengetahuan semua, aldi safri tiada kaitan dgn mana2 syarikat @ agent pelancongan lain krn aldi menguruskn syarikat dia sendiri iaitu Starlight Tour & travel. So, dialu2kan kpd yg ingin @ masih tercari2 khidmat driver & transport utk percutian ke pdg-bktggi, sila pastikan anda menghubungi Aldi hanya di no +6281363385879. Jgn mudah percya dgn org lain yg mengaku dia adalah kenalan aldi & blh menguruskn percutian anda bagi pihak aldi krn aldi sndri yg akan mnguruskan dr A-Z. Sudah byk kes2 penipuan mcmni. So....tolong hati2...

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...