Klik Klik..

Wednesday, July 03, 2013

Trip Padang-Bukittinggi [7]: Kedai Sulaman Putri Minang Shopping Centre




Ok, sepatutnya aku kena citer bab kedai makan lagi tapi belum masanya.. :P ..ikutkan tentatif, lepas dari melawat Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau tu.. kitorang dah boleh lunch.. Kat area sini ada 2 tempat makan yang agak popular la untuk pelancong.. yang paling glamer RM Pak Datuk.. kalo tengok peta memang sangat dekat la dengan Rumah Minangkabau tu.. lagi satu RM Aie Badarun.. 

Pak Amroe suggest kitorang makan kat RM Pak Datuk.. based on apa yang aku google.. memang ramai cakap sedap lauk2 kat sini.. tapi ramai jugak kata rege cam mahal sket.. aku cam psiko bab2 mahal neh..hahaha.. :P so aku cakap kat Pak Amroe aku nak try makan kat RM Aie Badarun, sebab ada cakap makanan not bad jugak plus tak mahal sangat.. beriya2 dia ajak makan kat RM Pak Datuk before tuh..huhuh.. kat sini aku rasa ralat sket pilihan aku tuh..nnt aku citer pasal makan nanti.. :P

So, memandangkan kitorang nak makan kat RM Aie Badarun, so sebelum tu ada lalu Putri Minang Shopping Centre.. salah satu kedai jual2 kain yang glemer kat sana.. jadi, kami pon stop kejap kedai ni before berhenti lunch.. :P


Peta - jarak dari Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan dengan Putri Minang Shopping Centre ni lebih kurang 8km je.. 10 minit dah sampai.. :P

Pak Amroe kata jangan rambang mata..singgah amek mood dulu..hihihihi.. tau2 je aku dah menggigil berdebar nak tengok kain :P... dia kata banyak lagi kedai boleh singgah on the way nanti..kes kes kes..


Taraa... dah sampai Kedai Sulaman Putri Minang Shopping Centre.. 


nampak tak..nampak tak. memanggil-manggil je kebaya kat patung tuh.. :P


Wah..asbenku sempat lagi snap peti sejuk teh botol kat luar neh... aku pon tak perasan time bila.. aku sebok mengadap kain kot masa tu.. :P


dah macam botol coca-cola kan? rupanya asben cakap tuan kedai tu suruh dia amek minum.. free katanya untuk pengunjung kedai.. waahhh.. rugi2 (T_T).. apsal la laki gua tak panggil time ni..melepas hik hik.. :P

apa yang budak ni happy sangat tatau la.. :P


Yeah... masa untuk merambangkan mata sudah bermulaa.. tapi time ni sorang2 cam takde arah tatau nak cari kain apa..hahaha.. berdebar jek.. :P aku rasa kalo pergi in group ngan kengkawan sejantina mesti lagi seronok kot kedai2 camni.. (^_^) 


Yang ni antara jenis2 sulaman kain yang ada.. macam2 jenis nama..sulam tabur la..sulam goyang la.. sulam apa tah lagik.. tak berapa nak hafal.. :P tapi kat kedai2/butik camni harganya memang mahal sikit kalau nak compare ngan kedai kat Pasar Atas.. kena pandai tawar-menawar la... bila sorang2 ni aku cam tak reti sangat.. (*_*)

sebok tanya rege kain..huhuhu... 

sesi mempromosi kain sulaman :p

yang kaum2 lelaki takyah risau... walaupon kedai ni spesifik untuk kaum2 pompuan..tetap ada untuk baju2 lelaki..huhuhu... cantik gak diorang jual kemeja.. aku berkenan part kemeja dari kain pelikat tuh.. smart!


yang kaler biru tu mengancam sungguh.. tp tak beli pon sebab cam mahal gak.. tak silap aku dia letak harga dh convert ke rrm around rm50++ kot sehelai..


Selain kain pasang sulam, baju kemeja lelaki.. telekung2 sulam pon banyak... siap ada kaler bermacam warna..


yang ni pattern kain sutera lak.. tapi coraknya aku tak berapa minat sangat.. 


kain pasang sutera corak batik old style.. ada sulam sekali kat kaki kain.. 


fuhh memang menggoda kain sulam neh..berkenan yang kaler biru turqoise + sulam maroon.. (^_^)


yang ni lak pattern kebaya batik lepas.. belek2 jugak ada orang pesan :P


budak2 ni hanya mampu membelek kucing sahaja..kekekeke.. sabar lah nak..

aku survey kebanyakannya agak tinggi price diorang letak... lagipon kat kedai pertama ni aku cam buntu sket nak tawar menawar.. :P ..so, ajaibnya aku tak beli apa2 pon dari kedai ni..huhu.. Pak Amroe kata takpe..banyak lagi kedai lain.. no worries.. :P jadi kitorang pon terus menuju ke kedai makan untuk lunch.

bersambung lagi..
~Jha neh~

9 comments:

Zura Lee said...

wey aku berkenan ngn kain kaler maroon sulam biru, yg dok tgh2 antara kain kelabu ngn kain putih tuh...

~SaTo OrEo~ said...

zura,

lawa lawa sebab taburan sulamnya cam banyak gak..heheh.. yang tu ada manik tak silap aku..

Dr Singa said...

saya suka teh botol ituuu!!!
sedap!

yang jasmin teh.. erkk!!!

aziman omar said...

Ingin melawat Padang Bukittinggi? Lawati blog saya dibawah ni.Banyak maklumat berguna.

http://freelancetour.blogspot.com/

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Azimah Mima said...

So akhirnya kedai sulaman yg mana yg terbaik?

Azimah Mima said...

So akhirnya kedai sulaman yg mana yg terbaik?

arman pribadi said...

Assalamualaikum...
Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga dari saya ARMAN.

Saya nak menyapa tuan dan puan.abang dan akak..
Bila ada yang nak merancang untuk melawat ke bukittinggi padang.Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan lawatan nya.
Jangan risau..
Saya boleh bantu uruskan lawatan nya..
Untuk info detailnya.sila contact saya ditalian..

Call/sms/whatsapp..+6285374176166

Email.armanpribadi123@gmail.com


Terimakasih


Wassalam...

arman pribadi said...

Assalamualaikum...
Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga dari saya ARMAN.

Saya nak menyapa tuan dan puan.abang dan akak..
Bila ada yang nak merancang untuk melawat ke bukittinggi padang.Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan lawatan nya.
Jangan risau..
Saya boleh bantu uruskan lawatan nya..
Untuk info detailnya.sila contact saya ditalian..

Call/sms/whatsapp..+6285374176166

Email.armanpribadi123@gmail.com


Terimakasih


Wassalam...

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...