Klik Klik..

Friday, August 16, 2013

Marathon Raya 1 Syawal 1434H


Assalamualaikum..

Masih cuti-cuti raya kah kengkawan? atau sudah masuk ke alam realiti semula.. hehehe.. Alhamdulillah, kami pon dah selamat pulang ke Bangi semula setelah hampir 2 minggu berkampung kat Kelate.. :) ada cerita di sebalik cuti yang lama tu.. tapi tu nanti kita story.. nak stori mori pasal 1 Syawal dulu.. :)

Raya Aidilfitri kali ni sederhana aja...sederhana dari segi persiapan family kitorang la.. tahun ni kali pertama Anep tak dapat balik raya sekali.. adik aku yang ketiga.. kesian dia kena kijer di hari raya.. raya ke-5 baru leh balik..tak sempat nk jumpa..huhuh.. pastu abah aku pon kena kejer di pagi raya... jadinya ralat sikit sebab pagi tu kami tak dapat buat sesi2 salam raya + bergambar satu family besar cam biasa buat tiap2 tahun..huhu.. plan nak buat petang tu lepas abah balik kijer tapi memang tak terbuat la sebab masing2 dah flat.. hahaha.. kenapa flat... sebab marathon raya umah sedara banyak giler.. (*_*) sesi pagi sampai ke tengahari tu dah 8 buah rumah.. sambung sesi petang skali ngan abah lagik 3 rumah.. amek ko 11 buah rumah kitorang maraton raya untuk 1 Syawal tuh... hahaha.. memang pengsan melepek pastu..

owh ye, menu utama kitorang 1 Syawal ni pon simple je.. ma buat menu favourite Nasi Hujan Panas ngan Ayam Masak Merah n Acar Timun... pastu ada dessert Tapai Nasi.. simple sebab kali ni tak sempat wat open house..huhuh..

Oklah bebel banyak pon tak guna jom kita layan gambar raya 1 Syawal yang banyak ni.. (^_^) ..mekasih la pada hubby aku yg rajin snap gambar.. sedara-mara mmg panggil dia otai photographer kt kampung ni..hahaha..walau pon gambar tak berapa nak profesional tp harapkan kamera tuh besar nampak pro la kan.. :P jadila..agagaga..

hazmi dah siap posing kat port nak salam2 raya.. :)
ini budak tak habis2 ngan tablet dia.. -_-

posing adik-beradik.. :P
family portrait di pagi raya.. seb baik sempat snap gak..huhu..
baju raya kitorang recycle balik je baju masa kenduri kawen adik aku Mat Yie hari tu..hahaha.. lagipon baru pakai sekali jek and kaler dia memang aku suka.. :D yang penting jimat duit.. :P

posing semanis kurma mesti ada.. (^_^)

Kashaf melutut standby nak salam raya ngan abang ke? :P

memandangkan sesi salam raya ditangguhkan, jom lah kita makan kuih raya dulu..huhuh..

Since ma suggest tunggu abah balik nak salam2 raya, jadinya ma ajak kitorang round raya umah sedara-mara kat kawasan berdekatan dulu.. kat kampung kitorang kat Tumpat ni memang rata2nya sedara-mara belah abah.. :) abah dua beradik je ngan kakak dia (Mak Teh).. since arwah ayah + mak abah meninggal sejak kecik lagi, memang kitorang menompang kasih ngan atuk2+nenek2 sedara jeklah.. huhu..

1. Rumah Ayah Li (panggilan mesra Daddy) + Mak Yah

Ni umah sepupu abah... anak2 dia tu kira dua pupu ngan aku la.. meriah jugak anak2 dia semua balik termasuklah kezen aku si Wani yang sebaya tu.. :)

menu utama: nasi impit kuah kacang, rendang ayam, puding triffle

generasi zaman skang takleh lekang ngan gadget.. -_-

mula menyerang meja makanan..huhuh..

Ayah Li ngan cucu paling muda.. :D
dedua pon nak meriba atas ayah..
tiga hero encem saya :)

2. Rumah Pak Long Ta

Ni pon umah sepupu abah jugaa... Pak Long ni abang long pada Mak Yah (rumah 1) kat atas..huhuhu.. rumah sebelah-sebelah je.. 

menu utama: lontong, satay, kek hari jadi, sekuk2

tu dia siap ada papan menu lagi kat luar rumah.. hehehe.. sekuk2 (biskut raya) comel je!! (^_^)

sumbat lagikk... kenmain semangat aku menyuap kan..hahaha kantoi..

sesi tazkirah oleh Pak Long.. :D actually pak long citer pasal kenangan dia wat Haji taon lepas.. :) seronoknya..

3. Rumah Mok Su Nor + Pak Su Na

Yang ni pon sepupu abah.. Pak Su Na ni adik bongsu kepada Pak Long n Mak Yah tadi.. :P pon sebelah menyebelah gak umah.. huhu..

menu utama: nasi lemak, nasi dagang, popia ayam spesel

ma kalo jumpa ngan mak su nor ni memang gege (meriah)..ada jer ceritanya.. :P

lepak2 dulu perut sendat.. hehe.. ngan adik ipar.. first time beraya ngan kitorang (^_^)

ok dah start balik proses memenuhkan perut.. huhu.. aku memang takkan tolak bab makan.. nak jaga hati tuan rumah sebenarnya.. eceh.. hahaha..

pengantin baru dah surrender.. :P 
4. Rumah Tok Da Daud

Ni rumah ayah sedara abah.. :) yang dok atas katil tu lah atok sedara aku.. uzur orang tua.. time ni perut memang dah surrender abes.. mampu teguk air je.. (T_T) huhuhu..

muka Piepi tahan sebu perut hahahaha.. :P

borak-borak pasal anak.. Pakcik Zu (baju pink) tuh citer pasal anak dia nak pi belajar obersea raya ketiga..huhuh..

5. Rumah Mek Cek Wan


Ni lak umah mak sedara abah.. singgah jap alang2 dah sebelah menyebelah ngan rumah keempat tadi.. huhu.. bagus betul orang dulu-dulu kan buat rumah sebelah-menyebelah ngan adik beradik je.. :)

menu utama: nasi impit + rendang ayam, ketupat palas, tapai nasi

melayan si Kashaf dok berkejar2an atas umah.. (T_T)

:D dah sooh perut time ni..hehehehe..

6. Rumah Kak Chik


masih dalam area yang sama ngan rumah no. 4 + 5.. :P kak chik ni sepupu abah.. masa aku bertunang n kahwin dulu dia yang tolong buatkan hantaran..kreatif sangat Kak Chik ni..hehe..

sambung borang balik ngan family Pakcik Zue (kaler pink) kat sini..huhuh..

Kak Chik tengah sebok memantau makanan untuk tetamu.. :D aku tak ingat dah menu kat sini apa..huhuh..
tengokla si Hazmi tu..mengintai gadget orang lagik..huhuhuh..

7. Rumah Ayah Wa + Mok Hah


Ayah Wa ni pon sepupu abah.. adik-beradik ngan umah no. (1 + 2 + 3) kat atas tu.. :D yang ni memang lepak agak lama..sebab Mak Hah wat mee kari special..huhuh.. lagipon kitorang adik-beradik memang rapat gak ngan ngan kezen yang ni.. :)

menu utama: mee kari special + cupcakes + agar2 telur pandan

ma dok tolong Mok Hah hidang makanan..huhuh..

lepak2 with kezen (dua pupu) Kak Tie n Tila..

ngan kezen paling rapat Tila :)

hahaha apa saja yang kelakar sangat tu..kenmain.. -_-

yeahh.. makan lagi... (*_*)!

Tila n anak daranya.. :)

8. Rumah Makcik Zakiah

Makcik Zakiah ni pon sepupu abah juga.. ibu tunggal.. pon baru terima menantu sulung baru2 ni.. :) time ni borak2 sambil minum air je sebab perut dah tak mampu nak terima apa2.. :p

borak jangan tak borak..
habis kat umah Makcik Zakiah tu kitorang pon balik ke rumah semula... gilos penat maraton.. balik2 rehat + solat Zuhur.. tunggu abah balik kol 4pm.. nnt lepas Asar nak balik ke kampung belah Ma pulak kat Pasir Mas.. pengsan sumer orang...sampai nak wat salam2 raya pon dah tak terbuat dah.. aduss..

bersambung lak maraton sesi petang.. :P

9. Rumah Nenek kat Meranti

Agak lewat jugak kol 6.15pm baru smpi kat rumah nenek kitorang..hujan lebat lak time kitorang sampai tu... :) kitorang panggil Mek..huhuh.. panggilan glemer kat kelate neh.. :p tu pon nyaris Mek nak merajuk ingat kitorang tak datang dah..biasanya datang pagi2..huhuhu.. :p lambat sket mek tunggu abah balik kije..aku tukar uniform dah kat sini.. tema hijau pink lak.. yang lain masih setia ngan baju cekelat.. :P

Menu utama: Lemang + Rendang Ayam, Roti Jala (dah habis kuah (T_T) melepas)

senyuman paling bergaya dari Sharmila (adik bongsu aku) hak hak.. 

tengok baby baru Abang Azizi (3 bulan)
pengantin baru  tema kaler purple.. 

borak-borak + habiskan kuih dalam balang..huhuhu..

dia buat mainan lak kuih raya tu..Jemi Jemi.. -_-

makan-makan kek lapis sarawak.. :)

:)

apa yang abah dok pikir tu..huhu.. sian abah, mata dah tak nampak sebelah sebab katarak.. :(

posing ngan Auntie Hanis.. :)

itu dia nenek saya... :D nak sama je muka ngan Ma..

10. Rumah Tok Ngah Abas

Tok Ngah Abas ni ayah sedara Ma.. adik-beradik ngan arwah atuk aku Che' Lah.. memang kitorang paling rapat ngan family Tok Ngah Abas ni sebab dia yang jaga ma aku masa kecik2.. arwah atuk n nenek bercerai masing2 kawin lain masa ma sekolah rendah.. (",)

hahaha comel kan sepupu aku yang muda neh dah macam nak menari zapin dah.. :D yang kat tengah tu Uncle Amin..

Tok Ngah Abas gelak orang nak snap gambar dia.. :P

posing yang hampir tak bermaya kepenatan..hahaha..

bebudak ni masih cargas.. sebok main..

Kitorang rehat lama kat sini..solat Maghrib + makan malam ramai2.. :) seronok je.. siap Kak Nik hidang colek buah kundang lagik..adus kecur air liur teringat..

lepak santai lepas makan malam..

11. Rumah Mek kat Bakong

Ni pit stop yang last skali..huhuh.. kol 9.30pm baru sampai..orang dah nak siap2 tido kot..sabar je.. :p ni la rumah arwah atuk aku yang meninggal awal tahun baru ni.. ada nenek tiri (Mek) ngan anak2 dia..tapi kitorang memang rapat gak.. so rumah ni memang wajib singgah walaupon atuk dah takde..

ada baby kecik comel.. (^_^)
Alhamdulillah..selesai maraton raya 1 Syawal... seronok juga ziarah sedara-mara ni kan..time2 raya ni je la baru nak jumpa.. amek ko 11 buah rumah sekali maraton..huhuhuh.. pecah rekod betol.. :)

oklah bersambung lagi kisah raya di lain masa.. huhuhu..

p/s: eh, baru perasan gambar hubby langsung takde dalam siri kali ni..cian photographer..huhuh... sorry la awak.. kita pon lupa nak snap2 guna phone masa ni..gambar yg ada tu sekeping dua jek dr phone.. :P..

~jha neh~


Friday, August 02, 2013

Selamat Bermusafir Warga Kota!!


credit pic: Molis Enterprise

Alhamdulillah.. insyaAllah petang ni akan bermusafir balik ke Kelate.. mesti ramai dah start nak balik awal sama ni..huhuhu..harap2 tak jem sangat.. InsyaAllah taon ni akan beraya di kampung aku (yipppieee) sampai raya ketiga.. kengkawan yang kelik raya kelate especially Zura :p meh datang berjalan raya kat umah ok..heheh..

Berhati-hati di jalan raya.. :)

Take gud care everyone..
~Jha neh~


Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...