Klik Klik..

Monday, July 21, 2014

Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Rogers yang Sodapp!!


Alhamdulillah..

semalam adik-adik datang berbuka puasa kat rumah.. so aku try resepi neh first time..seb baik menjadik..huhuhu.. memang sedap rasa dia... (^_^) kudos lah kat tuan punya resepi asal.. resepi ni pon dapat hasil peng'google'an... memang terbaik rasa dia... pasni leh wat sendiri jek eh takyah gi beli kat kedai dah.. :P

mudah dan ringkas jek..makcik sukoooo :D

nih resepi untuk rujukan sendirik/kawan2 di masa hadapan..huk huk..
sumber: blog Amie's Little Kitchen .. TQ :)

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam - pilihan samaada taknak potong atau leh potong 4.

Bahan untuk perapan ayam:

a) 3 biji bawang merah besar
b) 4 biji bawang putih
c) 1 inci halia
d) 1 ketul kiub ayam Knorr
e) 2/3 sudu besar sos lada hitam
f) 2 sudu besar gula pasir
g) 1 1/2 sudu teh garam halus
h) sedikit air untuk mengisar kesemua bahan perapan.
i) mentega untuk sapu luaran ayam

Cara memasak:

1. Campur kesemua bahan untuk perapan ayam dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi di luar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam.
4. Sapu sedikit mentega pada keseluruhan ayam dan bakar/panggang. 
5. Bakar selama 1 hingga 1 1/2 jam sehingga ayam masak. (aku masak lebih kurang 1jam 15min suhu 180c).
6. Selepas 1/2 jam pertama, kalau ayam yang dipotong, balikkan ayam dan sapukan dengan minyak dan campuran rempah yang menitis supaya ayam tak terlalu kering.
7. Dah siap boleh makan...meme sedapp... 

Gambar hasil masakan semalam lupa nak snap.. huhuhu.. berdebar punya pasal tatau rasa camne sbb buat time posa... tapi memang tak mengecewakan lah... :D

Friday, June 27, 2014

(*_*) The day has come.. 3rd July 2014


Bismillah..

Pagi tadi dapat call dari fakulti.. finally hari yang ditunggu-tunggu akan tiba jugak..

3 Julai 2014..

bersamaan 5 Ramadhan, insyaAllah..

sesi VIVA master aku.. masyaAllah gerun lak rasanya.. tak sampai seminggu pon notice..

kena get ready slide lah hujung minggu ni nampak gayanya..

Semoga dipermudahkan ya Allah.. (*_*)

Amin..


Tuesday, June 24, 2014

Trip Sabah 2014: [4] Desa Cattle Farm Kundasang


Sambungan kisah sebelum: Trip Sabah 2014: [3] Beli souvenir di Pekan Nabalu

Dah sampai Pekan Kundasang, kitorang stip by for lunch jap.. Aku tak ingat lak nama kedai tu apa.. Tapi okla jugak sebab ada sup tulang bagai pastu ada kepak ayam madu skalik.. :) Bila dah kenyang and tukar baju bebudak ni semua barulah kitorang meneruskan perjalanan..Tempat ni diorang gelar New Zealand Malaysia sebab view ala2 kat sana katanya..huhuhu... nak tengok jugak kan betulke tempatnya secantik New Zealand tu? :P

Kat mana nak pi?

Semestinyalah Desa Cattle Dairy Farm Kundasang... :D Port ternakan lembu rupanya..hehehe... bebudak ni pon excited sama sebab nak tgk lembu secara 'live'.. :P

Nak senang carik tempat ni baiklah guna Waze.. sebab signboard dari Pekan Kundasang pon tak berapa clear sangat.. agak ke dalam jugak nak masuk sana dari roundabout besar tuh.

menghala ke Desa Cattle Farm.. berbukit-bukau..

Nampak tak dalam banyak2 signboard tu ada "Desa Dairy Farm".. :)

kalau tak silap dalam 5km gak kot dari pekan nak masuk ke sini... otw tengah jalan nanti dah start jumpa tanah merah,,
mencabar gakla laluan bila dah jumpa tanah merah ni... untuk yang bawak keta comel2 tu kena drive slow2 lah..kang pancitlak tayar sebab banyak lubang and batu2 tajam tengah jalan..

haa... bila nampak papan besar ni maksudnya korang dah sampaila tempat yang dituju.. :D
Nampak ada pondok putih kecik depan pintu gerbang tu.. kat situ kena berenti bayar tiket ye... time aku pi ni katanya dah naik rege sket..

Dewasa = rm4
Student/Kanak2 = rm2

So, total kami berempat rm10 la..

Bila dah lepas pintu gerbang tu subhanallah... dah nampak dah padang rumput luas menghijau... excited kenmain... :P huhuhu..cuaca pon sejuk jek sepoi2 bahasa.. time kitorang sampai tu dah kol 2.45pm... so puncak Kinabalu dah terlindung dek awan... kalau datang awal pagi ke sini rasanya view lagik cantik lah kot... :) Tapi petang pon best jugak.. penuh ngan kabus gitu...heheh..


ada construction lagik..tambah kandang lembu kot..
Dari pintu gerbang nak ke bangunan Desa Dairy Farm ni jauh gak lebih kurang 1.5km gitu.. memang besar betul kawasan ni..

Papan tanda arah.. mari kita menuju ke kilang + opisnya..

Awan dah start menutup puncak Kinabalu.. seb baik sempat tengok puncak Kinabalu tengah jalan so takdelah nak frust sangat..huhuhu..

on the way ni ada batu besar tulis "selamat datang".. port wajib bergambar ni..hehehe.. tapi kitorang terus ke kilang dulu... nak kejar tengok pemprosesan perah susu lembu..
Seb baik sempat kejar masa... diorang start pemprosesan perah susu lembu ni kol 3pm.. so kalau nak datang sini kena pandai bajet timing lah.. : kalau dapat sampai lagi awal lagi best sebab nampak view lembu bertebaran kat tengah padang kan..

yeah.. posing depan bangunan dulu..
Satu jek kat sini tempat parking kereta tak banyak sangat..so agak mencabar la nak parking yang berdekatan ngan kilang dia kalau time tu ramai pelawat kan..

Jom kita masuk..

ni kat area depan kilang.. kat area lobi ni ada port jualan hasil2 produk tenusu lembu... 
Dah sampai sini wajiblah cuba susu, aiskrim dia segala kan..hehehe... sukeeeeerrrr..segar dari ladang yop.. pastu souvenir pon banyak gak... aku borong fridge magnet ah cam biasa.. rege dalam rm5 ke atas.. Pastu sempat gak borong susu kotak.. ada size kecik n besar.. beli untuk bebudak ni jek sebab Zam tak leh masuk susu fresh..huhuhu.. tak igt lak rege dia baper.. Aiskrim dia pon sedap gak especially yang perisa vanilla tuh (rm5).. dah siap beli aiskrim kitorang pon teruslah menapak ke tempat nak tgk diorg perah susu lembu..

lembu dah beratur amek tempat..huhuh.. time ni kena bagi makan dulu..
diorang wat cermin transparent jek.. so leh ngintai dari jauh la.. rasanya memang tak bagi pelawat masuk dalam tempat proses tu kot..

semangat mengintai lembu makan...kekeke..

posing ala muka terujaa.. :P

lembu baka New Zealand kot tompok2 hitam putih ni..

beratus lagik lembu kat luar tu dok tunggu queue nak perah susu..

hahaha Kashaf cubaan nak bukak tingkap.. tapi kat dalam ni banyak giler lalat... sabar jeklah..

penat tengok lembu, rehat makan aiskrim dulu.. :P

ni lak kawasan pemprosesan susu kotak.. kemas n bersih jek tgk diorang handle..

dalam setengah jam lepak kat dalam..kitorang pon memulakan operasi keluar padang nak berposing.. huhuhu..

masih sibuk dengan aiskrimnya.. :P

sebahagian lembu yang masih ada kat padang..


posing famili dulu sedas.. :P

setiap jejak pon nak snap gambar.. cantik sangat kawasannya... (T_T)

panjat bukit sikit nak posing kat sini..huhu..


yeah... menapak ke batu besar.. :P

kami dah sampai!!! anda bila lagi? :P

posing kat area pagar lak.. 


posing style macho.. Kashafnya idea hik hik..

oppss, sorry bruno mars, topi awak terpotong sket.. :P


posing bajet model Mangga hapa ni? :P
Setelah puas posing kat tepi2 jalan.. kalo jenis yang suka berposing.. make sure korang jalan ke kawasan yang ada rumah2 kecik ni... huhuhu....rumput dia cantikkkk jek bila snap gambar.. tapi kena hati-hati gakla sebab ada gak tompok tompok taik lembu merata... kah kah kah..pastikan tak terpijak dahla..

kabus dah makin tebal time ni.. (^_^)

yeah..cubaan tergantung di udara berjaya.. :P

lelaki mmg suka posing camni eh..:P

lompat lagikkkk!! huhuhu..

budak paling excited.. mempamerkan aksi2 bajet comel.. :P

Superheroes junior saya!!! (^_^)v

hahaha apakah style itu wahai Kashaf..

posing famili lagik..

ok yang ni makcik suker..terasa kat obersea gitu... (^_^)

seronok budak2 ni guling2 atas rumput.. -_-

ehem-ehem..

sudah2lah nak..jom kita balik..
Memang puas hatila datang sini..tu pon kalo ikutkan aku nak stay lama lagik...tak sempat nk gi kat kawasan anak lembu..leh bg diorang makan..huhuhu.. tapi bebudak ni cam dah pancit... nak dekat 2 jam gakla lepak sini... masing2 dah exhausted.. kitorang pon beransurlah nak check in hotel..

ada orang tengah wat wedding photoshoot.. :)
Kesimpulannya, sesapa datang Kundasang wajiblah ke sini... besttt giler... ada rezeki kalo pergi sana aku nak repeat lagik.. (^_^)v..

sehingga bersambung lagi di lain episod..
jha neh..

Saturday, June 21, 2014

Trip Sabah 2014: [3] Beli Souvenir di Pekan Nabalu


Akhirnya kami sampai jugak ke pit stop pertama dalam perjalanan nak ke Kundasang..

Pekan Nabalu..

Tempat ni memang wajib singgah.. WAJIB.. kalau nak beli souvenirs.. belilah kat sini especially baju.. aku rasa harga dia cam berbaloi gak dengan kualiti kain tshirt tu.. kalau nak compare kat KK or Pasar Tamu, memang ada yang murah tapi kualiti tshirt tu cam tak berapa.. :)

Lagi satu.. kat Pekan Nabalu ni jugak ada satu port kita nak bergambar berlatarbelakangkan Puncak Gunung Kinabalu cantik gilerrrr... huhuhu.. terasa dekat jek gunung tuh.. nanti kita belek gambar satu-persatu.. :P

tak menyempat weh asben tak parking lagi sebok snap gambar huk huk.. deretan gerai2 jual buah-buahan, kerepek, cenderahati dsb...

ni panggil menara tinjau kot..  boleh tahan menguji ketahanan betis gak tuh walaupon 3 tingkat jek..

kereta Viva yang berjasa sepanjang bercuti kali ni.. :) Kashaf kata ni keta Tok Abah..ehehe..

kebetulan hari Khamis ni ada pasar pagi.. tapi by the time kami datang tu dah tengahari so banyak penjual dah nak tutup..

haaa.. nampak tak puncak Kinabalu kat belakang tu? **terujaaa**

ni kat bahagian dalam dia..ada jual kraftangan and souvenirs.. tp kat sini aku tak beli apa2 pon.. aku banyak beli kat bangsal tertutup lagik satu..

puncak Kinabalu neh memanggil2 dah nak suruh bergambar ngan dia..hehehe..

Kashaf keterujaan di tengah panas.. -_-

si Kashaf.. :P

kononnya nak try naik menara tinjau tu tp tengoklah... tutup lak.. (T_T) nape tah ada wat maintenance kot..

family portrait dulu sedas dua.. :D

tak cukup sekali.. lagik skali bang! :P

haa ni lah bangsal tertutup lagi satu yang aku cakap tu.. barang2 dalam ni lagik meriah...

antara design2 tshirts yang ada..

macam-macam ada...
Banyak gak souvenirs aku borong kat sini...huhu..sebab bila google ramai yang cakap better beli kat sini.. so aku pon sempatla beli tshirt ada tulisan Sabah untuk anak-beranak.. hehehe.. nak pakai terus untuk esok :P.. pastu beli gak fridge magnet..murah... bleh tawar lagik kalo skill menawar tinggi..:D asben siap beli topi ala stail bruno mars gitu..hahaha.. 

dah shopping sikit kitorang pon menghala ke port bergambar ni.. kawasan dia kat area belakang kedai2 makan..

nampak tak? (^_^) Subhanallah line clear puncak gunung tuh..rezeki sungguh..

yang bestnya takde orang lak tuh..hahaha.. memangla takde sebab datang bukan hujung minggu pastu tengah2 hari buta nak terpacak kat situ apa kes? :P kitorang gigihkan jugakla sebab nak bergambar kan..bila lagik..

Hazmi melawat kawasan..

aksi ayah dan anak-anaknya.. 

aksi posing bapak borek anak rintik katanya.. -_-

ibu nak posing gakkkk.. :P

ok versi duduk lak.. hahahaa..

eh aku tatau lak Pekan Nabalu ni dalam kawasan Kota Belud..hihihi..

ayahnya mengajar buat aksi lagikk... hahaha..

kenmain semangat melompat..

baper kali cubaan melompat tah nak try tangkap gambar terapung tak cecah tanah tapi tak jadik hahaha..
tengok2 jam macam dah nak larik dari plan dah.. :P lupa jauh lagik perjalanan...

boleh nampak ni dari tepi jalan... :)
Baca blog orang lain katanya ada kedai kepak ayam bakar sedap kat area sini.. tapi cam tak jumpa lak.. asalnya nak lunch kat sini tapi aku tengok kedai2 makan macam konfiden jek.. kat area ni consider ramai gak penduduk bukan Islam kot sebab anjing bersepah.. kat area gerai2 tu pon kena hati2 sebab anjing lalu-lalang tepi2 kita jek..huhuhu.. kedai yang memang tulis kedai Islam adala dalam sebuah dua kot.. 

So kitorang plan nak lunch kat Pekan Kundasang je.. tahan jelah perut alas ngan apa yang ada dulu.. :P mari meneruskan perjalanan..

posing gigi arnab..uhuhhu..

memang tak membosankan sepanjang perjalanan sebab view puncak Kinabalu tu mengiringi kitorang.. (^_^)

ni lagi satu port leh berenti tepi jalan jap kalo nak berposing..hehehe..

testing camera 1 2 3.. :D

ok anak2 buat peaceeeee!!

zoom in.... awan dah start nak menutup puncak.. :)

zoom lagi tahap maksima..ini jek yg termampu..huhuhu..

akhiranya..dah nampak pekan Kundasang... :) yeay!

kawasan perkampungan tepi bukit...cantikkkk... <3 td="">
Kitorang berhenti lunch dulu.. lepas tu target seterusnya semestinya lah kawasan yang diorang cakap ala2 New Zealand.. hehehe.. kat mana.. tungguuuuuu!!

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...