Klik Klik..

Tuesday, April 29, 2014

Nasi Kerabu di Hujung Minggu :)


Ini kisah hujung minggu lepas yang lepas.. huhu.. biasalah anak jati Kelate kalo tak breakfast nasi kerabu sesekali memang tak sah kan.. jadinya hari tu tetiba mood rajin nak wat nasi kerabu sendiri.. biasanya 3 bulan sekali aku watla nasi kerabu neh.. resepinya simple je tapi renyah... mau 3 jam ngadap nak bagi siap memasak kalo buat sorang2 kan..huhuhu.. part renyah nyer time nak goreng kelapa n tumbuk2 isi ikan tuh la.. takat ulam-ulaman tu potong2 je.. :P


budu dan sambal lada tiada dalam gambar..tapi ada tau sebenarnya.. x complete kalo takde dua neh.. ihiks..


Alhamdulillah.. ni antara salah satu resepi yang diperturunkan mak aku..heheh..mak aku masak meme sedap tp anak pompuan dia neh tak berapa nak rajin sangat... agagagaga.. aku siap taip simpan dlm notes henpon kot senang nak belek resepi bila nak masak lenkali..hahaha.. details resepi lenkali kalo rajin aku share step by step..agagaga.. :P


resepi ibu saya..yums!!


itadakimasu!!

Monday, April 28, 2014

JJCM: Wadihana Islamic SteakHouse, Bangi


20 Februari 2014.
Dinner Time.

Kisah makan-makan lagi.. Bangi ni memang syurga makanan.. kedai makan bersepah..hehe.. asalnya incik asben nak belanja makan kat @Grill tempat favourite dia.. skali terlalu lak kedai Wadihana Islamic Steakhouse ni.. gigih pulak staff dia promote sampai kat luar kedai sambil tunjuk menu kat kereta yang lalu-lalang depan kedai tu.. kiranya marketing dia berjaya la sebab kitorg pon tukar decision nak mencuba makan kat situ.. huhuhu.. kedai dia ambience not bad jugak... tapi personal view aku rasa cam padat sikit kedudukan meja dia.. tp still ok la.. jom tengok gambar serba sedikit.. 

muka depan menu.. aku cam tersegan lak nak snap menu dlm neh.. hahaha,,

belek2 menu yang ada..boleh tahan banyak gak choice..

kenmain kembang hidung si jemi dok main botol sos.. :P

budak ni over excited bila time nak makan.. :D
Makanan sudah sampai.. apa yang kitorang order malam tu? huk huk..

mushroom soup untuk anak2.. banyak gak portion dia..and seriously sedapp.. akak sukooo.. (^_^)

ice lemon tea neh leh refill baper banyak ko suka..heheh.. lagi satu air tak igt nama (takleh refill) .. :P
spagheti carbonara junior untuk jemi n kashaf.. sedap sangat.tepuk 5 bintang!!

menu incik hubby.. lamb chop.. portion banyak.. tp dari segi rasa ok jelah.. takde wow factor tp tak bermakna tak sedap.. :P ..cuma asben lebih suka @Grill katanya..


menu aku.. mengidam beef rib.. emm, sedap part cheese yang banyak itu..heheh.. tp masih tidak dapat menandingi Tony Romas nye.. (T_T) ..

so far ok lah.. boleh tahan juga rasanya.. price wise standard makanan kedai2 western lain la.. cuma kalo kat area Bangi ni, belom masuk top 3 kedai pilihan aku lagik la..agagaga.. tapi sesapa yang nak mencuba dialu-alukan..mana tau serasi ngan tekak masing2.. :) antara kedai western yang agak best di Bangi lah..

itadakimasu!!

Sunday, April 27, 2014

Ronggeng MalaysianBowlers: Makan-Makan BBQ Style



Ni kisah 3 minggu lepas.. lama betol peram gambar dalam blog ni..huhuh.. sebab dah upload gambar yg sama kat Fesbuk.. Actually makan2 ni adhoc plan..ni suami2 punya kejer la.. diorg kalo borak tetiba nak plan buat bbq bagai sop sap sop sap ok minggu tu terus jalan..hahaha.. ko nampak tak beza kalo pompuan2 yang plan..mau 2,3 bulan punya citer, nak plan menu sumer bagai.. tapi ok jugaklah kan..yang adhoc tu jugak lah yang jadik..

Geng MalaysianBowlers ni dulu sangat dekat di hati aku..time2 bujang dulu sangat giler memboling.. jodoh pon jumpa di lane boling acaner..heheh.. tapi sejak dah beranak-pinak ni masa utk memboling tu cam dah dipinggirkan kot.. huhu... jadi bila dapat berkumpul ramai2 tu mmg sgt bestlah.. susah giler kot nak gathering balik.. 

Kali ni gathering sempoi jek.. wat kat umah Kak As n Arop.. Wayi n family nak bawak lamb yang dah diperap siap.. kak as lak panggang ayam n buat spagethi.. aku lak amek bahagian air panas + sejuk + kopok lekor.. Si Bear n family bawak buah tembikai n sandwich... sedapppp semuanya..

sampai2 terus tuju mainan Lego.. si Arop hobi dia mmg mengumpul Lego.. leh jd partnership Legoland dah aku rasa..


budak ni mmg addicted ngan Lego.. 

Hajar aka bini Wayi.. :P

Sato dan Kak As.. 

lepak2 dulu tunggu family si Bear..




kopok lekor segera beli kat kedai Ramli Burger .. sedap gak..

nugget ayam

sapgeti bolognese

air sirap longan..

asyif yang masih ketiduran..

salad untuk side dish grilled lamb..

tu dia marinated lamb... terliur aku tgk gambar neh... (*_*)

sebab ujan kat luar, jadi kita panggang atas dapur jek..hahaha..

elok gak bebudak ni main lego..dok diam setempat je..hihi..

lena sungguh haih Acip..

Kashaf si pencinta mee/spageti..

si Jemi dah tak igt makan..kenyang makan lego.. (~_~)

tu dia Bear n family dah sampai..terus menuju ke meja makan..hik2..

masterchef jemputan mengambil alih.. :P


sudah siapppppp.... jom kita ngapppp...memang sedapppp... :D

antara menu malam itu..


posing jangan tak posing..hiihi..

kaum2 bapa borak hal negara.. :P

Lego versi pompuan..omeyyy..







Alhamdulillah.. seronok jugak dapat berkumpul macam ni.. ni pon baru 4 family... geng2 MalaysianBowlers ramai lagik sebenarnya.. lenkali kena plan buat kat luar lak bila2 ada rezeki. insyaAllah.. :)

Jha neh~

Tuesday, April 15, 2014

JJCM: Sushi King, The Mines


Nak review pasal makan lagik.. aku memang suka makan..kisah Jumaat 2 minggu lepas.. haha.. :P kali ni agak luar biasa sebab nak review makanan Jepon dan ni pertama kali dalam sejarah hidup, aku makan sushi.. huhu.. opismate la yang ngajak ni dia kata ada Sushi Bonanza kat Sushi King so semua plate jadi rm3 jek.. Tapi bila kitorang sampai kat kedai tu rupanya promo tu 3 hari jek and last day nya semalam (pada masa hari kejadian lah).. tapi belasah jela sebab dah ada depan kedai kan.. 

Sushi King, The Mines.. :)

Berdebar pulak masuk kedai ni memula sebab tak penah hayat nak makan sushi..tatau tekak leh masuk ke tak.. tapi cam excited gak kekeke..poyos je.. 

meh tengok menu dia..

boleh tahan banyak gak jenis sushi yang ada.. 

crime partner saya di hari kejadian.. pergi berempat.. :D

sushi bergerak.. pilih jangan tak pilih..

tak pasti ni apa menda tapi sedappp gak.. rasa cam oyster kot.. kecur air liur lak bila ngk balik gambar ni..

cheese tobiko... sedapppp.. meletup2 telur ikan neh dlm mulut..

antara yang diorder atas meja.. aku siap order bento hahaha..dasar minah makan perut melayu kena ada nasik..

gambar tak banyak sangat snap sebab cam segan2 lak..haha.. tapi overall cam best gakla makan sushi ni rupanya... serasi ngan anak tekak gue... aku rasa kalo sesapa yang minat makan takoyaki ke..dim sum ke..sure leh telan sushi neh... cuma yg mentah2 cam salmon tu lom try lagik.. nnt nak cuba lah.. :D 

kesimpulannya.. saya sudah jatuh cinta sama sushi.. muhahahaa..

~Jha neh~

Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...