Klik Klik..

Tuesday, June 24, 2014

Trip Sabah 2014: [4] Desa Cattle Farm Kundasang


Sambungan kisah sebelum: Trip Sabah 2014: [3] Beli souvenir di Pekan Nabalu

Dah sampai Pekan Kundasang, kitorang stip by for lunch jap.. Aku tak ingat lak nama kedai tu apa.. Tapi okla jugak sebab ada sup tulang bagai pastu ada kepak ayam madu skalik.. :) Bila dah kenyang and tukar baju bebudak ni semua barulah kitorang meneruskan perjalanan..Tempat ni diorang gelar New Zealand Malaysia sebab view ala2 kat sana katanya..huhuhu... nak tengok jugak kan betulke tempatnya secantik New Zealand tu? :P

Kat mana nak pi?

Semestinyalah Desa Cattle Dairy Farm Kundasang... :D Port ternakan lembu rupanya..hehehe... bebudak ni pon excited sama sebab nak tgk lembu secara 'live'.. :P

Nak senang carik tempat ni baiklah guna Waze.. sebab signboard dari Pekan Kundasang pon tak berapa clear sangat.. agak ke dalam jugak nak masuk sana dari roundabout besar tuh.

menghala ke Desa Cattle Farm.. berbukit-bukau..

Nampak tak dalam banyak2 signboard tu ada "Desa Dairy Farm".. :)

kalau tak silap dalam 5km gak kot dari pekan nak masuk ke sini... otw tengah jalan nanti dah start jumpa tanah merah,,
mencabar gakla laluan bila dah jumpa tanah merah ni... untuk yang bawak keta comel2 tu kena drive slow2 lah..kang pancitlak tayar sebab banyak lubang and batu2 tajam tengah jalan..

haa... bila nampak papan besar ni maksudnya korang dah sampaila tempat yang dituju.. :D
Nampak ada pondok putih kecik depan pintu gerbang tu.. kat situ kena berenti bayar tiket ye... time aku pi ni katanya dah naik rege sket..

Dewasa = rm4
Student/Kanak2 = rm2

So, total kami berempat rm10 la..

Bila dah lepas pintu gerbang tu subhanallah... dah nampak dah padang rumput luas menghijau... excited kenmain... :P huhuhu..cuaca pon sejuk jek sepoi2 bahasa.. time kitorang sampai tu dah kol 2.45pm... so puncak Kinabalu dah terlindung dek awan... kalau datang awal pagi ke sini rasanya view lagik cantik lah kot... :) Tapi petang pon best jugak.. penuh ngan kabus gitu...heheh..


ada construction lagik..tambah kandang lembu kot..
Dari pintu gerbang nak ke bangunan Desa Dairy Farm ni jauh gak lebih kurang 1.5km gitu.. memang besar betul kawasan ni..

Papan tanda arah.. mari kita menuju ke kilang + opisnya..

Awan dah start menutup puncak Kinabalu.. seb baik sempat tengok puncak Kinabalu tengah jalan so takdelah nak frust sangat..huhuhu..

on the way ni ada batu besar tulis "selamat datang".. port wajib bergambar ni..hehehe.. tapi kitorang terus ke kilang dulu... nak kejar tengok pemprosesan perah susu lembu..
Seb baik sempat kejar masa... diorang start pemprosesan perah susu lembu ni kol 3pm.. so kalau nak datang sini kena pandai bajet timing lah.. : kalau dapat sampai lagi awal lagi best sebab nampak view lembu bertebaran kat tengah padang kan..

yeah.. posing depan bangunan dulu..
Satu jek kat sini tempat parking kereta tak banyak sangat..so agak mencabar la nak parking yang berdekatan ngan kilang dia kalau time tu ramai pelawat kan..

Jom kita masuk..

ni kat area depan kilang.. kat area lobi ni ada port jualan hasil2 produk tenusu lembu... 
Dah sampai sini wajiblah cuba susu, aiskrim dia segala kan..hehehe... sukeeeeerrrr..segar dari ladang yop.. pastu souvenir pon banyak gak... aku borong fridge magnet ah cam biasa.. rege dalam rm5 ke atas.. Pastu sempat gak borong susu kotak.. ada size kecik n besar.. beli untuk bebudak ni jek sebab Zam tak leh masuk susu fresh..huhuhu.. tak igt lak rege dia baper.. Aiskrim dia pon sedap gak especially yang perisa vanilla tuh (rm5).. dah siap beli aiskrim kitorang pon teruslah menapak ke tempat nak tgk diorg perah susu lembu..

lembu dah beratur amek tempat..huhuh.. time ni kena bagi makan dulu..
diorang wat cermin transparent jek.. so leh ngintai dari jauh la.. rasanya memang tak bagi pelawat masuk dalam tempat proses tu kot..

semangat mengintai lembu makan...kekeke..

posing ala muka terujaa.. :P

lembu baka New Zealand kot tompok2 hitam putih ni..

beratus lagik lembu kat luar tu dok tunggu queue nak perah susu..

hahaha Kashaf cubaan nak bukak tingkap.. tapi kat dalam ni banyak giler lalat... sabar jeklah..

penat tengok lembu, rehat makan aiskrim dulu.. :P

ni lak kawasan pemprosesan susu kotak.. kemas n bersih jek tgk diorang handle..

dalam setengah jam lepak kat dalam..kitorang pon memulakan operasi keluar padang nak berposing.. huhuhu..

masih sibuk dengan aiskrimnya.. :P

sebahagian lembu yang masih ada kat padang..


posing famili dulu sedas.. :P

setiap jejak pon nak snap gambar.. cantik sangat kawasannya... (T_T)

panjat bukit sikit nak posing kat sini..huhu..


yeah... menapak ke batu besar.. :P

kami dah sampai!!! anda bila lagi? :P

posing kat area pagar lak.. 


posing style macho.. Kashafnya idea hik hik..

oppss, sorry bruno mars, topi awak terpotong sket.. :P


posing bajet model Mangga hapa ni? :P
Setelah puas posing kat tepi2 jalan.. kalo jenis yang suka berposing.. make sure korang jalan ke kawasan yang ada rumah2 kecik ni... huhuhu....rumput dia cantikkkk jek bila snap gambar.. tapi kena hati-hati gakla sebab ada gak tompok tompok taik lembu merata... kah kah kah..pastikan tak terpijak dahla..

kabus dah makin tebal time ni.. (^_^)

yeah..cubaan tergantung di udara berjaya.. :P

lelaki mmg suka posing camni eh..:P

lompat lagikkkk!! huhuhu..

budak paling excited.. mempamerkan aksi2 bajet comel.. :P

Superheroes junior saya!!! (^_^)v

hahaha apakah style itu wahai Kashaf..

posing famili lagik..

ok yang ni makcik suker..terasa kat obersea gitu... (^_^)

seronok budak2 ni guling2 atas rumput.. -_-

ehem-ehem..

sudah2lah nak..jom kita balik..
Memang puas hatila datang sini..tu pon kalo ikutkan aku nak stay lama lagik...tak sempat nk gi kat kawasan anak lembu..leh bg diorang makan..huhuhu.. tapi bebudak ni cam dah pancit... nak dekat 2 jam gakla lepak sini... masing2 dah exhausted.. kitorang pon beransurlah nak check in hotel..

ada orang tengah wat wedding photoshoot.. :)
Kesimpulannya, sesapa datang Kundasang wajiblah ke sini... besttt giler... ada rezeki kalo pergi sana aku nak repeat lagik.. (^_^)v..

sehingga bersambung lagi di lain episod..
jha neh..

4 comments:

Ita said...

best best.. aku x sempat jejak lagik kawasan nih... amboi kashaf bole jadik model.. mcm2 gaya style dia bergmbo..:)

Dr Singa said...

busyuk tak bau taik lembu?!
:)

~SaTo OrEo~ said...

ita:
hehehe next time gi Sabah wajib pi :D ..hahaha kashaf tu tatau nak cakapla mmg semulajadi.. kekeke..

Dr. Singa:
Hahahaha... mujur tak berapa nak bau sangat taik lembbs tuh..

Ibrahim bin Tamanan said...

Anyone want to visit Sabah? We at Borneo FullForce Tours & Travel can arrange it for you!

Contact us:
(O) 088386380
(M) 019-8856318
(e) info@borneofullforce.com

Visit our website for more information at
www.borneofullforce.com

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...