Klik Klik..

Wednesday, December 16, 2015

Trip Hong Kong: [19] Temple Street Night Market, Hong Kong


PREVIOUS: Waterfront Ocean Park, Hong Kong

Bismillah..
Nak citer pasal night market kat Hong Kong ni.. actually kalau google biasanya night market yang famous orang slalu sebut Ladies Market.. kat situ port nak carik souvenir Hong Kong la.. tapi lately ramai gak yang cakap harga barang kat Ladies Market tak berapa nak murah sangat dah.. nak tawar lebih-lebih pon tak boleh.. Ladies Market ni kat area Mongkook.. 

Memandangkan kitorang dok area Jordan, so plan nak round kat night market yang dekat2 situ je.. bila google salah satu tempat yang agak popular adalah Temple Street Night Market. memang dekat ngan hotel kena jalan kaki lebih kurang dalam 300m je kot..

cara nak pergi Temple Street Night Market

Dah habis meround satu hari suntuk kat Ocean Park tu, kitorang balik hotel dulu nak berehat and makan semua.. masak nasi sendiri je senang pastu panaskan lauk kari ayam dalam tin..sambal ikan bilis pon dah ada.. layan..huk huk..

Malam tu dalam pukul 9.00pm waktu tempatan kitorang pon keluar balik nak tengok2 Temple Street Night Market tu..

road map kalau kitorang nak berjalan kaki dari hotel ke Temple Street Night Market.. huhu.. tak jauh mana pun..

waktu malam masih meriah dengan ramai orang..

nak ke Temple Street dari hotel kami tu kena cross jalan..

jalan raya kat sini pon boleh tahan sibuk gak.. suasana ala2 kat Jalan Chow Kit gitu.. :P

lama gak menunggu traffic light ni.. 4 penjuru huk huk..

kedai-kedai meriah ngan board iklan berwarna warni.. :D 

ok exercise sket malam-malam ni..dah nak sampai dah..

banyak jenis barang gak kat Temple Street Night Market ni.. baju tshirt dia pon boleh tahan..still leh nego.. 

hiasan dinding + lukisan2 pemandangan Hong Kong..

mini figurine kartun2... Hazmi ngan Kashaf suka la nengok ni.. huhu.. aku saspek barang sumer datang dari China jek.. :P

sempat lagik berjoget si Hazmi ni melayan lampu2 ala disko.. kih kih..

sempat lagik nak berselfie..  kih kih... kitorang borong banyak gak luggage tag comel2 kat belakang tu buat souvenir.. harga leh nego sampai HKD5 sekeping.. :)

hah yang ni lambakan thumbdrive bentuk mini toys comel2 weh.. tergugat aku dah lah murah gila..rasa cam tak percaya jek..nyaris nak beli tapi cam takut thumbdrive ni jenis takleh pakai lak kot la cepat rosak ke hapa..huhuh.. 32GB lak tu..agagaga..

dah siap-siap pilih dah memula.. last-last tak jadik keke sebab diragui pulak ok ke tak..

dapatla hasil sedikit sebanyak... cuci-cuci mata dulu malam pertama ni... jangan tatau lepas tu aku repeat lagik ngan don..kekeke... mostly souvenir memang kitorang banyak beli kat sini la.. t-shirt, fridge magnet, mickey mouse musical box, purse mulbery pong beli kat sini.. :P..lupa lak nak snap gambar..

muka penat dah.. jomlah kita tidur mengumpul tenaga..esok nak berjalan sakan lagik.. huk huk..

Kiranya kalau korang dok hotel area Jordan/Nathan road ni boleh je survey2 souvenir kat Temple Street Night Market ni..lagik best dari Ladies Market sebab Don dah pergi Ladies Market pon katanya tak dapat price cam kat sini... ikut jugak kot kemahiran masing2 nak nego camne.hik hik.. memandangkan aku bukan target nak menyopping sangat so rasa tak ralat sangat tak pi kat Ladies Market tu.. :P

OKlah..bersambung lagi di lain masa.
Jha neh~



Tuesday, December 15, 2015

JJCM: Restoran Pavillion Steak & Grill, Sg. Ramal Dalam


Bismillah..

Cerita pasal makan lagik.. sama cam post sebelumnya.. fokus kat area Sg, Ramal Dalam, Kajang.. kitorang sempat mencuba lagik satu restoran western food yang baru dekat ngan area rumah kitorang ni.. huhuhu kedai ni memang lagi dekat leh jalan kaki jek pon.. :P Actually family member sekolah menengah tuan empunya kedai ni.. Asalnya dulu kedai makanan Arab, so lepas kakak member ni ambil alih perniagaan ayah dia so rebranding la kedai jadik western food tapi still menu makanan arab ada disediakan kalo nak makan.. kira menu international la gitu bergabung..hehe..

Nama kedai dia:

Pavillion Steak & Grill
6044, Jalan Besar,
Kg. Sg. Ramal Dalam,
Kajang, Selangor.

03-8912 3360


Smart jek tengok logo dia.. hehe.. teringat siri reality show Hell's Kitchen nye logo..

Jom kita belek apa menu dia.. Kitorang try masa awal2 pembukaan kedai ni tak silap dalam bulan Oktober 2015 kot.. Sempat la aku ajak Don and family join skali.. :) 


antara pilihan menu western..

tengok gambar pon dah terliur.. :)

yang ni lak pilihan untuk pizza..

pasta pong ado...

sizzling ngan burger pon ada gak.. pilih jangan tak pilih.. :P

suasana kedai.. rasanya 80% masih mengekalkan konsep kedai lama sebelum rebranding kot.. kalau tak silap la.. aku suka gak tengok sebab berkonsepkan kayu..

air jus buah-buahan..hehe, kenmain semua order jus buah..sebab apa tau tak..sebab time kitorang pi tu time promotion pembukaan kedai, sapa order main dish dapat free jus buah satu..hik hik..

ni air mint tea kot tak ingat lak nama dia.. asben la yang order ni..suka bebenor.. siap dapat free dessert arab sebab order air ni.. tu kuih baklava kot tak silap nama dia.. :P

aku order Chicken Cordon Bleu (RM13).. huhu.. memang favourite menu kalau makan kat Secret Recipe.. so saja la nak cuba kat sini.. not bad gak tapi rasanya yang Secret Recipe lagik moist kot cheese dia..tapi rege kat sini memang lagik murah la kan.. :)

asben order set Lamb Chop (RM15).. besar gak portion..puas hati.. black pepper sauce dia pon sedap gak..

yang ni menu untuk anak Don.. set Goldon Crispy Chicken Chop (RM11).. boleh tahan sedap, memang crispy... berebut budak2 ni makan..huhuh..portion dia memang besar weh, berbaloi sangat ngan harga.. leh kongsi 2 orang makan..

pastu kitorang try gak salah satu pizza yang ada.. tak ingat dah order yang mana.. kalo tak silap La Pizza Cremo Di Tonno (RM20) kot.. huhu kenmain nak menyebut namanya... aku copy paste dari menu jek.. yang ni ada tuna kot.. sedap jugak la... tak macam pizza2 biasa order kat Domino atau Pizza Hut.. rare sket rasa dia..hihi.. :P

yang ni menu Don order.. Grill Salmon Steak (RM18) .. besar giler ikan salmon ni..huhuhuh.. sekeping gedabak dalam pinggan besar tu.. :) puas hati makan.. white sauce dia pon ok jugak.. 

tengokla pinggan dia memang besar2.. so berbaloi gak la makan sini compare dengan harganya kan.. :)

dua famili tersenyum riang perut kekenyangan.. hehehe...

Kat Bangi ni memang banyak gak kedai Western Food kalau nak cuba... Pavillion Steak & Grill ni wajib masuk dalam list korang kalau nak cuba jalan-jalan cari makan kat area sini.. :) makin meriah tengok kedai dia skang penuh jek keta.. tapi tu la.. ruang untuk parking rasa terhad sket.. tapi rasanya setakat nak muatkan 10-20 keta ok lagi kot.. :D

Selamat mencuba!
Jha neh~

Monday, December 14, 2015

JJCM: Nim's Little Island Cafe, Sg. Ramal Dalam


Bismillah..

Citer pasal makan lagik.. nak share lagi satu port favourite kitorang kalau nak dinner kalo time2 yg aku tak sempat masak atau lebih mudah bila kemalasan melanda.. agagaga.. tempat ni kitorang suka salah satunya sebab dekat sangat ngan umah..hik hik.. pastu menu dia pon boleh tahan kena ngan selera kitorang gak.. agak popular gak kat area Bangi ni kot sebab tiap kali kitorang datang asek penuh jek kedainya..

nak tau kedai apa? huhuhu..
ini dia nama kedainya..

Nim's Little Island Cafe.. 
Nim's Little Island Cafe ni dalam jajahan kawasan Sg. Ramal Dalam. :P kalo ikutkan cam dalam area Kajang kan tapi sebenarnya nak kata kawasan Bangi pon leh gak sebab 1km jek dari umah aku hihihi.. kalau tak silap kedai ni start bukak petang rasanya kol 5-6 petang kot.. 

Alamat:

5, Persiaran Teratai 2,
Kampung Sungai Ramal,
43000 Kajang, Selangor.

Link Foursquare: Nim's Little Island Cafe 


jom tengok menu dia..


kat sini signature dish dia Tomyam Kelapa Muda.. untuk peminat tomyam wajib cuba menu ni sebab memang meletopps gak huhuhu.. tomyam dia memang kaw pastu letak lak dalam kelapa muda kan memang lagik mengancam lah.. isi kelapa muda pon dah terasa cam cendawan lembut jek.. :D

macam-macam pilihan menu ada..

menu western pon ada.. Hazmi paling gemar order Spagheti Seafood Carbonara.. huk huk..

pilihan untuk air dia pon not bad gak banyak variasi.. aku suka order Soda Gembira.. hahaha..memang gembira bila minum air ni.. :P ...kekekek..silalah cuba order... air bandung soda jek pon hahaha tapi mmg sodapp...

time ni ada tetamu khas Uncle Piepi in the house.. :P

yeah tu dia makanan sudah sampai... menggiurkan tengok tomyam kelapa muda tu.. (*_*)

sekali cuba, pasti nak lagi.. :D

paprik ayam.. ok jela rasa dia.. silap lak sebab order menu lebih kurang sama ngan ikan kembung masak pedas..

antara menu favourite gak.. ikan kembung masak pedas.. rupa cam lebih kurang ngan ikan kembung 3 rasa.. tapi nak lagi sedap order yang masak pedas la.. :P

Alhamdulillah.. servis pon ok tak lah lambat sangat kitorang tunggu even full house.. pastu kat sini pon ada jual otak-otak leh tahan sedap gak.. kalau korang mencarik port nak makan masakan panas + ngidam tomyam leh cuba kat sini.. :)


Jha neh~

Friday, December 04, 2015

Pesta Buku Big Bad Wolf 2015 Sudah Bermula!


Bismillah..
Tora datang lagi.. huhuh..

Big Bad Wolf Book Sale 2015 dah start weh..hari ni!!.. hari ni ok!!.. (T_T) untung la sapa dapat pi first day ni... ni antara pesta buku yang aku tunggu-tunggu saban tahun...dulu2 slalu gak dapat preview pass dia.. tapi skang tak sempat nak berebut preview pass dah..huk huk.. memang antara sale untuk buku yg korang takleh lepaskan peluang..hehe.. 


Tahun ni masuk tahun ketujuh diorang buat sale tahunan ni..start dari 2009.. mantopp.. aku start tau pon tahun 2011.. huk huk..

Apa yang bestnya BBW ni... satu-satunya pesta buku yang buka 24hours huhu... memang meriah... bayangkan kol 3,4 pagi pon orang dok sopim buku lagik.. :D


kali ni berlangsung 10 hari start dari 4-14 Disember 2015

Tapi nasihat aku kalau nak dapat buku yang best-best especially buku bebudak... serbula awal2 especially hari pertama ngan kedua.. :)





Tips untuk datang menyopping kat Big Bad Wolf 2015 kali ni.. 

Jom kita pi ramai-ramai..
sure jem kat area Mines tu minggu ni..huk huk.. (T_T)

Posting lepas berkaitan BBWB:

1. Preview Pass Big Bad Wolf Book Sale 2013

Trip Hong Kong: [18] Waterfront Ocean Park Hong Kong.. Bye-Bye :)


Bismillah..

Ok ni post terakhir pasal jenjalan kat Ocean Park Hong Kong..huhuh.. punyak banyak siri dia.. :P

on the way nak gi exit entrance Ocean Park dah..huhu Kashaf pon dah penat tak hingat.. :P

posing depan air pancut ni.. tak silap kat belakang tu cam leh round2 je kat tasik tu..huhu tak sempat nak try..

boleh pulak terserempak ngan uncle photographer lagik..aduss layan jekla..

mula-mula cam tak paham naper dia suruh Hazmi ngan Kashaf posing camtu.. hik hik..rupa-rupanya nanti bila print gambar nampak cam diorang pegang burung kakak tua la..super imposed gitu.. :D

macam-macam pose budak ni kena buat..

alang-alang mintak photographer tu amekkan gambar family hik hik..

one happy family at home... eh Ocean Park.. :D

haa nampak tak gambar yg uncle photographer ni amek tadi dah siap print.. diorang suruh beli la tu.. :P tapi aku tak amek pong..mahai gak takde dalam bajet..huhuh.. tak silap bila convert dalam seratus lebih kot.. (T_T) diorang ni patot lelong jekla murah2..kalo pelancong tak beli kan rugi diorang print..huhuh..


punya ramai umat kat pintu nak keluar ni..huk huk..

semua pon dah standby nak balik dah..ramai gak gerombolan pelancong2 yang datangdalam group besar..

ok posing dulu..:D

kat tengah laman ni banyak replika2 comel... :D

hahaha dah susah nak pose cung sket time ni.. :P

tu dia lagik ramai kat bawah...yang ni beratur menunggu bas kot..huhu..

naik bas dari Ocean Park menghala balik ke Admiralty Station..

Alhamdulillah... puas hati sangat seharian meround dalam Ocean Park.. Itupon banyak gak attraction yang kitorang tak sempat cover sepenuhnya.. memang tak sempat nak cover dalam satu hari.. hihi..kena fokusla yang mana satu kita nak aim.. :)

Pasni nak citer pasal lain-lain tempat menarik lagi yang kitorang sempat pergi sepanjang kat Hong Kong. Till then..
Jha neh~



Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...