Klik Klik..

Wednesday, October 28, 2015

Trip Hong Kong: [8] Melihat Penguin Comel di Ocean Park Hong Kong


PREVIOUS: Thrill Mountain at Ocean Park, Hong Kong

Sambungan dari post sebelumnya..

yeay..akhirnya kami berjaya menapak sampai ke Polar Adventure. apa yang bestnya kat Polar Adventure ni? yang bestnya sebab di tengah hari yang panas terik tu tetiba kau masuk kat kawasan yang sejuk ala kutub utara. kih kih kih.. nikmat dunia.. sebenarnya ni salah satu tempat yang sesuai untuk bawak anak2 bawah 12 tahun.. bagi diorang lebih kenal dengan haiwan2 yang takde kat Malaysia semestinya..huhuh..

yeay!! dah sampai.. kat sini boleh tengok haiwan yang hidup di kutub utara.. :)

selain singa laut.. kat dalam ni leh tengok penguin juga.. penguin hidup okeh.. mak teruja! (^_^)

Zon Polar Adventure ni ada 4 attractions:

a) North Pole Encounter
b) South Pole Spectacular
c) Artic Blast
d) Arctic Fox Den

Kami pilih untuk masuk thru South Pole Spectacular.. sebab kat dalam ni ada penguin.. (^_^)v

entry point South Pole Spectacular

ok posing dulu depan pintu gua sejuk ni..huk huk..

masuk2 dah nampak penguin hidup secara live.. first time okeh.. (^_^)v terserlah kegembiraan ibu dan anak-anaknya haha..

masyaAllah..memang kiut sangat penguin ni.. (T_T) tak sangka leh tgk live.. mak teruja lagi! kih kih

tengok penguin teringat citer kartun penguin yang menari tap tuh hihih..

banyak ekor jugak.. memang cuaca dalam tempat ni kena maintain sejuk je.. kami tengok dia balik cermin jeklah..

kashaf posing sambil mata tak lepas tgk penguin huhu..

zooming sket penguin berenang.. :D comey ngat..

Hazmi melayan penguin berenang depan dia..hehe..

seriyes memang boleh leka tengok penguin ni..dengan suasana yang dingin air batu campur.. rasa cam tammoh kuar jek..huhuh..




hampir setengah jam melayan tengok penguin.. masa untuk beransur..


posing dulu sebelum keluar..heheh..time ni memang pakaikan diorang sweater..sejuk sangat..mujur memang dah standby..

Suhu kat South Pole Spectacular ni around 8-10 celcius.. kat North Pole Encounter pulak around 15-17 celcius..

bye bye penguin..see u again! (T_T)

mmuaahhhh..

sesi memegang replika penguin hehe.. ke penguin awet aku tatau la..agagaga..

otw keluar lalu souvenir shop.. 

banyak lak penguin soft toy hat comel2... (*_*) kashaf dah peluk rapat dah sekor penguin..huhuhu..

hazmi pilih hat gebus sket siap penguin pakai headphone..kenmain ko yer penguin.. :P

hehehe tapi tak beli pong.. kasi can anak2 pelok toy tu jek..mujur diorang tak wat drama nak bawak balik soft toys tu...cemas mak.. :P

Kashaf bergambar kat depan Artic Blast..
Kat Polar Adventure ni kitorang sempat masuk South Pole Spectacular je.. yang lain tak sempat nak explore sebab nak pi kejar Dolphin Show.. tapi kalau korang datang kat sini.. tryla masuk kat attraction2 lain yang ada. antaranya:

Artic Blast

yang ni pon roller coaster gak.. still agak extreme untuk aku.. :P tapi kurang bahaya la sebab budak umur lebih 4 tahun pon dah leh naik dengan pengawasan orang dewasa ye huhu..



Rides' Requirement:

Height: 100cm (39")
Weight: N/A
Age: 4 or above
Remarks: Children between 4 and 6 years of age or between 100 cm (39 inches) to 120 cm (47 inches) of height must sit in the same row with an accompanied person who has attained the age of 15 and is of 120 cm or above in height


North Pole Encounter

Kat North Pole Encounter ni lak ada singa laut ngan burung hantu kutub utara kalo nak tengok.. siap ada special performance lagik.. tak sempat nak tengok..hehe..

sea lions.. kenmain korang kiss kiss depan ni :P

snowy owls..rare weh..
Arctic Fox Den

Kat sini lak leh tengok arctic fox.. rare gak binatang ni..tu pon kitorang tak sempat tengok live gak hehe.. amek gambor dari website dia je la untuk rujukan.. :P yang rarenya binatang musang salji ni dia boleh bertukar color ikut cuaca.. bila dah musim salji akan jadik color putih snagat.. bila tak berapa nak sejuk bertukar color dark brown.. Subhanallah kuasa Allah Maha Pencipta,.. :)

kredit gambar: Ocean Park HK website
kredit gambar: Ocean Park HK website
Musang salji ni boleh survive dengan cuaca serendah -50 celcius.. kulit kental seyhh..

Seronok kalau dapat explore semua 4 tempat tu.. hehe.,., tapi dapat tengok penguin cute secara live pon dah cukup terhibur.. :P banyak lagi tempat lain nak dituju... mari teruskan perjalanan..

bye bye penguin.. sehingga berjumpa lagi.. sama tak sama tak.. :P
Pasni nak tengok apa pulak..

Tuesday, October 27, 2015

Trip Hong Kong: [7] Thrill Mountain at Ocean Park Hong Kong


PREVIOUS: Cable Car Ocean Park, Hong Kong

Bismillah..
bersambung lagi episod di Ocean Park..

Selesai je kami naik cable car turun di kawasan Summit.. bila tengok peta kami pon plan nak menghala ke Polar Adventure dulu.. tapi otw nak ke Polar Adventure ni akan lalu zon Thrill Mountain.. haa kat Thrill Mountain ni memang sesuai sangat untuk orang2 dewasa yang suka extreme games.. macam2 game yang menguji ketahanan jiwa dan mental ada kat sini.. huhuh.. memandangkan anak kami masih kecik..kitorang lalu jekla..aku pon jenis jiwa tak kental nak naik game yang jenis extreme ni..kih kih kih..


mencari jalan menghala ke Polar Adventure.. tiang tinggi tu Ocean Park Tower..

ada pulak mini garden ngan replika kangaroo berwarna-warni kat sini..

apa lagik kita posing lah dulu.. :P

ibu pon nak enterprem gak hik hik..

Dari replika kangaroo tu, kitorang nampak attraction The Rapids dulu... best giler wei The Rapids ni sebab lalu kawasan air memang jenis basah lencun la.. silap aku terlupa nak standby bawak baju hujan siap2..kalo tak leh gak kitorang try naik game ni.. (T_T).. mampu tengok dari kejauhan jekla.. huhuhu.. The Rapids ni consider attraction under zon Rainforest. Kitorang tak sempat round tgk attraction lain kat zon Rainforest ni..

seat ala tayar gergasi tengah mendaki puncak huhu..

siap sedia untuk splash splash..huhuh.. (T_T) bestnyaaa..
Statistics

From the highest to lowest point of the journey: 3.2 metres
Length: 380 metres
Board Raft Seat: 9 seats

Rides' Requirement:

Height: 120cm (47")
Weight: N/A
Age: N/A
Remarks:
A child whose height is 120cm (47") or above must be accompanied by an adult

family mat salleh ni siap tanggal baju..apa adahal..kekeke..
dah berjalan sket barulah nampak Thrill Mountain..
dari jauh dah nampak kawasan Thrill Mountain tu..huhuh..

Antara attraction yang ada kat Thrill Mountain ni:

a) Hair Riser

Ok Hair Riser neh memang tahap macam gambar tu ko tengok rambut dia pon dah tercacak2..hahaha.. seriyes aku takkan naik game ni.. roller coaster extreme dengan berlatar belakangkan gaung di tepi laut hokehhh...

Rides' Requirement:
Height: 140cm (55")
Weight: N/A
Age: N/A
Remarks: N/A

kat sini dah start dengar bunyi jeritan orang hahahaha..

Hair Riser.. rambut kekal terpacak? :P

kitorang dah melepasi Hair Riser tu.. kat sebelah tu ada game keta langgar-langgar..

peace yoo..
b) Whirly Bird

Game Whirly Bird ni biasa tengokla kat Genting Highlands pon ada.. buaian laju berpusing tinggi cam dalam gambar kat bawah..ketinggian Whirly Bird ni 30 meter gak.. aku pernah naik skali pening rasa pastu masa kat Genting..terus surrender dah kalo jumpa game ni kat mana-mana..huk huk.. tapi sesapa yang tak gayat tu boleh lah feeling2 bird melayang di udara.. :D

Rides' Requirement:

Height: 122cm (48")
Weight: N/A
Age: N/A
Remarks: N/A

cuaca panas terik time ni.. gigihlah haih sapa yang naik menda alah berpusing tu..huhuh..
Whirly Bird..

c) Rev Booster

Rev Booster ni gam cam train melekat berpusing..laju gilerr berpusing nanti..huhuh..

Rides' Requirement:
Height: 130cm (51")
Weight: N/A
Age: N/A
Remarks: Aged below 12 must be accompanied by a person who has attained the age of 15

kredit gambar: Ocean Park HK website
d) The Flash

Game The Flash ni pon agak extreme la untuk aku.. mau nak termuntah tengok dia berpusing 360 darjah....hihihi.. hanya yag berjiwa kental boleh naik :P

kredit gambar: Ocean Park HK website

Rides' Requirement:
Height:
137cm (54") and below 195 cm (77")
Weight: N/A
Age: 12 or above
Remarks: N/A

Selain dari game2 tarikan utama tu.. sepanjang jalan kat kawasan ni ada banyak game yang menarik ala2 funfair la..tembak2, baling2 bola ke..tapi yang ni semua kena guan duitla.. takdela kitorang nak menabur duit di sini..kih kih..

teringin nak cuba gak tapi sayang duit..lalu saja lah.. :P
berehat sekejap..minum nescafe panas dulu.. :P

tu dia dah jauh berjalan baru nampak sayup2 Polar Adventure..

okehla..panjang dah membebel.. post pasal Polar Adventure sambung kemudian pulak.. huhu..
till then.. Jha neh.. :D

NEXT: Melihat Penguin Comel di Ocean Park, Hong Kong


Newer Posts Older Posts Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...