Klik Klik..

Wednesday, October 07, 2015

Trip Hong Kong: [2] Arrival at Hong Kong Airport



Bismillah..
bersambung lagi dari posting sebelumnya..

Alhamdulillah, memandangkan cuaca masa penerbangan tu sangat baik..flight kami pun sampai mengikut schedule.. dalam pukul 8.45pm jejak kaki ke tanah besar Hong Kong..huhuhu..

rupa-rupanya ada 2 tempat flight kat airport Hong Kong ni mendarat.. satu tempat tu kalo nak ke tempat imigresen kena naik bas.. lagi satu kena naik keretapi letrik..rezeki kitorang dapat merasa hat naik keretapi letrik tu..hihi..sebab kalo berhenti kat situ ada board besar Welcome to Hong Kong cantik nak berposing.. :P

board ni lah yang aku kata cantik tu..hehehe..


berkejar nak naik erl..
alamak tak sempat nak kejar train tu cepat sangat tutup pintu..hik hik.
dari tempat arrival nak ke tempat imigresen + tempat amek luggage kena naik erl laju ni..heheh..

tapi jangan risau.. train ni kejap2 je dah sampai... dalam 5 min je nak tunggu pon..

yeay..dah dapat amek luggage.. 

kat sini boleh terus beli Octopus Card.. senang.. best time ni sebab queue pon tak panjang.. 
Harga Octopus Card:

Adult - 150HKD x2 = 300HKD
Child - 75HKD x 2 = 150HKD
Topup card - 50HKD x 4 = 200HKD

Jumlah perbelanjaan untuk Octopus Card = 650HKD

Tips:
1) kalau rasa banyak nak menggunakan octopus card silalah mintak diorang topup siap2 tapi sebenarnya topup card ni ada je jual kat setiap stesen MTR ngan 7-11.. tapi pada aku better ko beli siap2 senang..hehehe..

2) untuk tiket kanak2 sebenarnya start charge 3 tahun ke atas.. tapi aku rasa kalau cam anak ko baru umur 4-5 tahun yang still nak berdukung. takyah beli pon takpe..nanti masa nak guna octopus card tu dukung je diorang.. leh je masuk skali.

kami beli tiket kat Level 5..
dah selesai beli Octopus Card.. kitorang pon bergegas pulak nak mencarik terminal bas..sebab bila dah kira bajet lagi murah naik bas double decker tu sambil2 ko lihat pemandangan waktu malam kan..hehe..kalo ikutkan patotnya dalam bas tu ada wifi FREE..tapi ampeh malam tu aku x dapat pon wifi.. ini tidak adil! :P


tunggu lift dulu..


nampak tak kedai 1010 kuning tu..kat situ la aku beli sim card tepon..huhu.. kitorang beli sekeping jek share.. untuk penjimatan maksima :P..

jom carik terminal bas..

menghala ke terminal bas T2.. jangan risau signboard diorang ni bagus senang nak carik tempat..
Yosh..
beli octopus card sudah..sim card pon sudah.. masa untuk mencarik hotel lak.. kitorang pilih naik bas double decker.. tunggukan posting seterusnya aku citer pasal bas..huk huk..

daaaa..

NEXT: Naik Double Decker Bus dari Airport Hong Kong ke Hotel

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...