Klik Klik..

Saturday, October 17, 2015

Trip Hong Kong: [5] Jom Kita ke Ocean Park HK

Bismillah..

Bersambung lagi kisah Cuti-Cuti ke Hong Kong.. hari kedua di Hong Kong ni dimulakan dengan Ocean Park HK. Ocean Park ni memang sangat sesuai kalau plan nak habiskan seharian kat sana.. aku pilih pergi time hari kedua ni sementara tunggu family Don sampai belah petangnya.. Ocean Park ni memang sangat best untuk anak-anak..semua ada dalam tu.. :)

Tiket Ocean Park:

*Aku nasihatkan beli siap2 kalau ada promo kat Malaysia bleh beli terus.. so takyah la nak serabut bawak duit bebanyak gi HK..hehe..

*kitorang ari tu beli tiket kat Matta Fair.. not bad gak promo..
Tiket Dewasa: rm129 x2
Tiket Kanak2: rm79 x2

Jumlah harga tiket: rm416


Cara nak ke Ocean Park:

1) naik MTR menghala ke MTR Admiralty (Exit B).

2) dah sampai tu nanti cari City Route Bus No.629. bas ni memang menghala khas ke main entrance Ocean Park.

3) perjalanan bas ke Ocean Park lebih kurang 25 minit. tiket bas untuk dewasa (HK 10.60).


dari apartmen kami jalan kaki je nak ke Jordan Station..

tengok ramai orang tadi dok tunggu lif yang kecik tu so kami pilih untuk turun guna tangga je..

turun escalator kat MTR Jordan station
Kashaf yang excited nak masukkan Octopus card sendiri.. 
Pagi-pagi naik MTR memang berebut ngan orang nak gi kerja..huhuhu..

canggih kan train dia.. board elektronik senang nak monitor train dah sampai stesen mana.

Duduk kat area Jordan memang sangat strategik gak sebab consider centre nak gi mana-mana pun.. cam nak gi Ocean Park ni cuma 2 stesen je nak pi kena turun kat Admiralty. ;)

Jordan > Tsim Sha Tsui > Admiralty
Perjalanan pon sekejap sangat amek masa dalam 5-10 min aku rasa..

bila dah sampai stesen Admiralty, turun dan cari Exit B. kat situ signboard dia tunjuk nak naik bas ke Ocean Park.

keluar dari Exit B memang boleh nampak citybus ni dari kejauhan.. jangan risau bas memang sangat banyak..heheh..

tak sabar nak naik bas.. guna Octopus card jek.. dewasa (hk10.60), kanak2 (hk5.30)

nampak tak bas 629 tu..hehe..
beratur beratur.. sumer nak menghala ke Ocean Park ni.. kitorang pergi hari Ahad so memang ramai gakla pengunjung..

pemandangan sepanjang dok dalam bas.. banyak gak bangunan2 pencakar langit kt HK ni..

kami pilih duk kat tingkat 2.. setiap bas pon canggih ada skrin tv tayang iklan + info :P


Hong Kong Academy of Medicine.. stylo gak bangunan dia hehe..

ada pertandingan bola sepak bebudak sekolah.. :D

yeay..dah nampak logo Ocean Park dari kejauhan.. siap ada bendera Ocean Park lagi.. :P kiranya dah masuk jajahan taman tema ni lah..hehehe..

ni port bergambar kat depan level bawah main entrance Ocean Park.. cantik je dolphin dua ekor tu..


kena naik escalator panjang nak masuk ke Ocean Park..
escalator ni boleh tahan tinggi..gayat jugak kalo tengok bawah huhu..

Hazmi dah start teruja..


yeay kami dah sampai level atas main entrance Ocean Park..

tu dia sebab pi hari Ahad.. memang ramai lah sekalian umat manusia nya.. tapi sebab takde choice, kitorang redah je hari Ahad pon..huhuh..kalau rasa nak kepuasan maksima boleh plan pergi hari biasa.. ;)

posing dulu yoo.. :D

cubaan memonopodkan diri..kesian anak2 tak masuk frame kui kui kui..

Ocean Park Hong Kong..are u ready??? (^_^)v

Seriyes best giler Ocean Park ni..berbaloi-baloi... banyak sangat port menarik kat dalam ni nak dituju.. nanti aku kongsi lagik gambar di lain masa.. :P till then.. 

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...