Klik Klik..

Wednesday, October 21, 2015

Trip Hong Kong: [6] Cable Car Ocean Park Hong Kong

Bismillah.. 
yosh, dah masuk dalam Ocean Park, ke mana tempat pertama nak dituju? huhu.. kat Ocean Park Hong Kong ni terlampau banyak entertainment..kalau nak cover semua memang tak cukup sehari.. so kena pilih la nak aim yang mana.. since kitorang bawak anak2 kecik.. target tempat lebih kepada yang boleh entertain diorang..hihi.so takdelah nak pi kat tempat2 extreme games tu..

Ocean Park Hong Kong besar sangat2... so kawasan dia ni terbahagi kepada 2 Zon utama:

1) The Waterfront (Aqua City, Amazing Asian Animals, Whiskers Harbour)
2) The Summit (Polar Adventure, Rainforest, Thrill Mountain, Adventure Land, Marine World)

Setiap zon utama tu ada macam2 attractions.. dari entrance Ocean Park akan jumpa The Waterfront dulu.. kalau nak pergi The Summit boleh naik sama ada cable car atau ocean express train.. dedua pon best.. kitorang pilih pergi naik cable car, balik tu naik express train..

Ocean Park Hong Kong Map leh tengok kat sini:

http://www.oceanpark.com.hk/uploads/Image/map/20150930/EN_Map.jpg

ramai suggest suruh naik cable car awal2.. sebb confirm ramai yang beratur nak pi.. jadinya kitorang pon pi cari Cable Car dulu.. :)


muka teruja tengok Ocean Park hehe..

awal2 dah nampak cable car lalu kat atas... wahhh tak sabar..
ok dah ada anak panah... jom kita ke kiri dulu menghala ke Cable Car.. :D

nak ke cable car park tu kena menapak sikit la..

berjalan dalam satu taman.. cantik je taman dia.. 

nampak tak banyak cable car kat atas tu.. (^_^)v

ada background bamboo tree pulok.. stop jap posing hehe..

mini kangaroo (kayu) pon ada..hehehe..

sini lak kawasan Old Hong Kong.. ala2 kawasan Hong Kong zaman dulu kala..

kami lalu sambil jeling je kat kawasan Old Hong Kong ni sebab nak berkejar ke cable car..huhuhu..

tu dia nampak dah barisan panjang beratur nak naik cable car..

huhuhu.. estimate masa menunggu 30 minit.. pergh memang panjang line dia ni..

ramainyaaa orang dok beraturr.... ni lah kekurangan pi hari Ahad.. huhu..

test monopod sesambil hilangkan boring beratur.. :P


(*_*)... demi kegigihan nak naik cable car.. hadap sajalah..huhu..

cable car opening hours 10 pagi - 7.30 malam


ada gakla sorang staff ni menghiburkan pengunjung sesambil.. explain dalam bahasa mandarin haprak aku tak paham langsung... (~_~)

layan view Old Hong Kong sesambil lalu.. 

Hazmi posing apa tu? huhu..

Alhamdulillah.,.. akhirnya sampai turn kami.. excitedddddd!! (^_^)v

peace yoo!!


boleh bukak tingkap ni rasa udara Hong Kong okeh.. :P

yosh, muka control cuak memasing hehe..

Kashaf dah start berdebar gak tu hihi..

time ni dah start naik kat tepi lereng bukit..

lalu kat kawasan Waterfront :D


Subhanallah.. cantik sangat pemandangan laut dari atas ni.. :)

alhamdulillah..cuaca elok sangat pagi tu..



punya banyak dia punya cable car... (y)

kat sini leh nampak salah satu roller coaster kat tepi gaung..huhuh memang tak naiklah kalo aku ni.. (*_*)


alhamdulillah..dah selamat sampai.. tak lama pun naik cable car dalam 10minit tak silap aku nak sampai ke Summit..

yeay first mission accomplished! :D
kat area Summit ni.. ada


heheh sempat snap ada gambar kitorang staff OP amek masa awal2 sebelum nak naik cable car.. tapi tak beli pon mahal kot seratus lebih tak silap aku skali ngan frame..

pendek kata memang puas hati dapat naik cable car kat Ocean Park Hong Kong ni.. pemandangan dia cantik sebab lalu tepi gaung and leh nampak laut kat bawah tu..huhuh... berbaloi2-baloi la untuk aku.. :D

ok..nanti sambung lagi ke mana pulak kitorang nak pi lepas ni..:)
till then..
jha neh~

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...