Klik Klik..

Wednesday, October 28, 2015

Trip Hong Kong: [8] Melihat Penguin Comel di Ocean Park Hong Kong


PREVIOUS: Thrill Mountain at Ocean Park, Hong Kong

Sambungan dari post sebelumnya..

yeay..akhirnya kami berjaya menapak sampai ke Polar Adventure. apa yang bestnya kat Polar Adventure ni? yang bestnya sebab di tengah hari yang panas terik tu tetiba kau masuk kat kawasan yang sejuk ala kutub utara. kih kih kih.. nikmat dunia.. sebenarnya ni salah satu tempat yang sesuai untuk bawak anak2 bawah 12 tahun.. bagi diorang lebih kenal dengan haiwan2 yang takde kat Malaysia semestinya..huhuh..

yeay!! dah sampai.. kat sini boleh tengok haiwan yang hidup di kutub utara.. :)

selain singa laut.. kat dalam ni leh tengok penguin juga.. penguin hidup okeh.. mak teruja! (^_^)

Zon Polar Adventure ni ada 4 attractions:

a) North Pole Encounter
b) South Pole Spectacular
c) Artic Blast
d) Arctic Fox Den

Kami pilih untuk masuk thru South Pole Spectacular.. sebab kat dalam ni ada penguin.. (^_^)v

entry point South Pole Spectacular

ok posing dulu depan pintu gua sejuk ni..huk huk..

masuk2 dah nampak penguin hidup secara live.. first time okeh.. (^_^)v terserlah kegembiraan ibu dan anak-anaknya haha..

masyaAllah..memang kiut sangat penguin ni.. (T_T) tak sangka leh tgk live.. mak teruja lagi! kih kih

tengok penguin teringat citer kartun penguin yang menari tap tuh hihih..

banyak ekor jugak.. memang cuaca dalam tempat ni kena maintain sejuk je.. kami tengok dia balik cermin jeklah..

kashaf posing sambil mata tak lepas tgk penguin huhu..

zooming sket penguin berenang.. :D comey ngat..

Hazmi melayan penguin berenang depan dia..hehe..

seriyes memang boleh leka tengok penguin ni..dengan suasana yang dingin air batu campur.. rasa cam tammoh kuar jek..huhuh..




hampir setengah jam melayan tengok penguin.. masa untuk beransur..


posing dulu sebelum keluar..heheh..time ni memang pakaikan diorang sweater..sejuk sangat..mujur memang dah standby..

Suhu kat South Pole Spectacular ni around 8-10 celcius.. kat North Pole Encounter pulak around 15-17 celcius..

bye bye penguin..see u again! (T_T)

mmuaahhhh..

sesi memegang replika penguin hehe.. ke penguin awet aku tatau la..agagaga..

otw keluar lalu souvenir shop.. 

banyak lak penguin soft toy hat comel2... (*_*) kashaf dah peluk rapat dah sekor penguin..huhuhu..

hazmi pilih hat gebus sket siap penguin pakai headphone..kenmain ko yer penguin.. :P

hehehe tapi tak beli pong.. kasi can anak2 pelok toy tu jek..mujur diorang tak wat drama nak bawak balik soft toys tu...cemas mak.. :P

Kashaf bergambar kat depan Artic Blast..
Kat Polar Adventure ni kitorang sempat masuk South Pole Spectacular je.. yang lain tak sempat nak explore sebab nak pi kejar Dolphin Show.. tapi kalau korang datang kat sini.. tryla masuk kat attraction2 lain yang ada. antaranya:

Artic Blast

yang ni pon roller coaster gak.. still agak extreme untuk aku.. :P tapi kurang bahaya la sebab budak umur lebih 4 tahun pon dah leh naik dengan pengawasan orang dewasa ye huhu..



Rides' Requirement:

Height: 100cm (39")
Weight: N/A
Age: 4 or above
Remarks: Children between 4 and 6 years of age or between 100 cm (39 inches) to 120 cm (47 inches) of height must sit in the same row with an accompanied person who has attained the age of 15 and is of 120 cm or above in height


North Pole Encounter

Kat North Pole Encounter ni lak ada singa laut ngan burung hantu kutub utara kalo nak tengok.. siap ada special performance lagik.. tak sempat nak tengok..hehe..

sea lions.. kenmain korang kiss kiss depan ni :P

snowy owls..rare weh..
Arctic Fox Den

Kat sini lak leh tengok arctic fox.. rare gak binatang ni..tu pon kitorang tak sempat tengok live gak hehe.. amek gambor dari website dia je la untuk rujukan.. :P yang rarenya binatang musang salji ni dia boleh bertukar color ikut cuaca.. bila dah musim salji akan jadik color putih snagat.. bila tak berapa nak sejuk bertukar color dark brown.. Subhanallah kuasa Allah Maha Pencipta,.. :)

kredit gambar: Ocean Park HK website
kredit gambar: Ocean Park HK website
Musang salji ni boleh survive dengan cuaca serendah -50 celcius.. kulit kental seyhh..

Seronok kalau dapat explore semua 4 tempat tu.. hehe.,., tapi dapat tengok penguin cute secara live pon dah cukup terhibur.. :P banyak lagi tempat lain nak dituju... mari teruskan perjalanan..

bye bye penguin.. sehingga berjumpa lagi.. sama tak sama tak.. :P
Pasni nak tengok apa pulak..

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...