Klik Klik..

Thursday, October 01, 2015

Sneak Preview: Cuti-Cuti Hong Kong 2015


Bismillah..

Dari hari tu dok peram gambar cuti-cuti hong kong.. banyak sangat gambar pastu nak kecikkan saiz dulu before upload tu yang terus tergendala plan nak share kat sini..huhuhu..

Apapun alhamdulillah.. antara family trip paling best untuk kami dan anak-anak.. tak sangka Allah murahkan rezeki dan permudahkan segala urusan nak bercuti ni.. (^_^) hepi..

So aku nak kasi preview sket gambar sepanjang kami kat Hong Kong ni..heheh..

Percutian 5H 4M.
25/04/2015 - 29/04/2015.

Tiket kapal terbang dah book awal setahun.. rezeki sangat sebab dapat beli tiket masa promo FREE Seat Air Asia.. mana nak dapat return flight untuk 4 orang total jatuh rm750 je di tahun 2015 ni..huhu.. yang paling best gak kali ni pergi 2 family, Don n family join sama.. tapi diorang sampai lewat sehari... insyaAllah semoga ada ruang untuk aku share sumer gambar + info dalam blog ni nanti.. kot sesapa nak refer ke kan.. :)

kasi sneak preview dulu sket.. hehe..

Alhamdulillah.. selamat sampai Hong Kong jam 8.35pm waktu HK.

Welcome to Hong Kong..excited!!!
Sepanjang kat Hong Kong ni kami menginap 3 hotel.. Please be informed hotel kat sana memang mahal giler tak sesuai dengan saiz biliknya yang kecik2.. berbulan2 aku monitor price bilik hotel sebelum nak booking..huhuhuh.. alhamdulilllah dapat gak best price yang aku rasa reasonable and selesa untuk kami family 4 orang ni.. nak bawak budak kena selesa sket biliknya.. kalo backpackers berdua jek belasah je hotel apapon kan..

a) Hotel Pertama: Chi Residences 314 -  Hotel style ala apartment
    Kami stay 3H/2M = rm770
     



best sangat hotel ni aku puas hati dengan facilities dia berbaloi dengan price yang aku dapat.. best sebab leh masak2 dengan semua equipment untuk memasak provided. ko cuma perlu bawak bahan makanan jek huhu.. Hotel ni pon ada sediakan smartphone + data plan (FREE use) untuk customer dia..best kan huhu..

b) Hotel Kedua: Shamrock Hotel -  standard twin bed
    Kami stay 2H/1M = rm317



Hari ketiga kami pindah ke Shamrock Hotel sebab promo rege murah utk Chi Residences tu dapat untuk 2 malam je. plus, Don n family pon stay sini so senang nak plan program sebab satu hotel kan.. yang best sangat hotel ni sebelah Jordan MTR Station.

c) Hotel Ketiga: Disney Hollywood Hotel, Disneyland Hong Kong
    Kami stay 2H/1M = rm890


Hotel ni mahal wehhh untuk kitorang yang cuti-cuti ala bajet ni.. memang dilema aku ngan Don dok berkira nak stay sini ke tak.. harga dah nak cecah seribu.. tapi kang dok pikir-pikir kempunan lak bila lagi nak merasa kan.. nyata nafsu tu merajai last2 kitorang decide gak nak stay dalam tu.. huhuhu mak2 yang excited hokeh.. :P tapi aku rasa berbaloi kalo ko nak tido sini kalau mmg plan nak masuk Disneyland 2 hari berturut-turut..hotel ni memang paling selesa la :D.

Tempat-tempat menarik yang sempat kami pergi sepanjang 5 hari kat sana tu..

Day Two:
1) Ocean Park - Ticket Entrance


-Best giler giler sangat kalo ko travel ngan anak2 Ocean Park ni wajib pergi okeh.. theme park dia pelbagai attraction.. gabungan dia ala2 bergabung meletups Genting Highland Theme Park + cable car Langkawi, Aquaria KLCC + Zoo Negara Panda + Bird Park KL + mini playground + penguin + dolphin + shark semua ada lah.. kalo ikut satu hari tu memang tak cukup nak cover sumer..huhuh.. kitorang memang dari pagi sampai ke petang meround kat sini sementara tunggu Don n family sampai HK..


naik cable car kat sini jek..adventure gak sebab cerun tepi laut.. aku rasa pilihan yang tepat berbanding aku amek cable car kat atas gunung ada tokong tu.. huhuh..

ada dolphin show... thorrrbaikk..

berposing ngan maskot Ocean Park..
Day Three:

2) The Peak & Sky Terrace 428 - Ticket Entrance


nak naik dan turun dari The Peak tu kitorang naik peak tram ni.. best2 mencongak 45 darjah nak panjat bukit hahaha..

salah satu port bergambar wajib..hehehe..tahun tu bertukar ikut tahun semasa lah ye..

pemandangan waktu pagi.. berkabus sketla.. tapi still breahtaking view Subhanallah.. (^_^)

3) Lunch + Solat kat Masjid Ammar and Osman Ramju Saddick Islamic Centre

di hadapan Masjid Ammar.. :)

dim sum dia kat sini memang sedap giler seriyess... untuk tidak mencubanya adalah satu kerugian besar

4) Snoopy's World - FREE Entrance

ni port wajib jugak untuk yang bercuti bawak anak-anak.. comel giler ok mini park ni penuh  ngan replika2 watak kartun Snoopy's World yang cute giler.. siap leh naik boat FREE lagik.. best sebab nak masuk sini memang FREE..huhu..
bahagia dapat naik bot.. :P

5) Nan Lian Garden - FREE Entrance

Aku selain tempat2 yang meriah aku suka gak pi tempat yang menunjukkan keindahan alam semula jadi..huk huk.. tenang sangat pi garden ni..cantikkkkkkkkkk ...gabungan moden + klasik..silalah masukkan dalam tentatif..pasti anda tidak menyesal..kih kih..


Subhanallah aku memang tak puas ngan view dalam garden ni..

Klasik sangatkan ..barulah terasa macam berada di China :P

6) Avenue of Stars

Kalau ikutkan memang dah penat giler weh non stop berjalan hari ketiga.. tapi memandangkan esok tu kitorang dan nak gerak ke Disneyland.. gigih juga menapak ke tempat persinggahan wajib ni..huhuhu.. orang kata kalo gi Hong Kong tak pergi Avenue of Stars tu kira macam tak complete la percutian ko tu..ewahh.. pergi malam make sure sampai sebelum kol 8pm so ko sempatla layan pertunjukan light show dia kan.. best gak.. hehehe..

light show.. siap ada kapal lanun lalu lalang..kekeke..

ehem ehem..boipren saya. :P

7) Temple Sreet Night Market

Huhu aku tak pi kat Ladies Market yang memang terkenal ngan pelancong tu.. aku pi hat dekat sket ngan hotel. Temple Strret Night Market.. dua malam berturut2 gak pi.. berbaloi pi beli souvenir kat sini.. leh mintak tawar weh..rambang mata dan kempis poket makcik melihatnya.. :P


Day Four & Five:
8) Hong Kong Disneyland - 2 Days Ticket Entrance

Acara kemuncak yang ditunggu anak2.. mak bapak pon sama kekekeke..
kami amek ticket untuk 2 hari untuk kepuasan maksima gitu.. :P memang orang cakap kalau masuk bawak anak-anak kalo nak cover semua berbaloi amek 2 hari.. kalo takat pi bujang pi sehari dah cukup..hehehe..

naik ketapi comel berkonsepkan mickey mouse.. teruja sangat :P

bergambar dengan maskot2 Disney Cartoon

layan show The Lion King

Toy Story Land
Bila kau masuk Disneyland Hong Kong ni ada 3 event wajib ko takleh lepaskan..
a) Hong Kong Disneyland Parade Show - 3pm
b) Hong Kong Disneyland Parade 'Paint The Night' - 7pm
c) Disney in The Night Fireworks - 9pm

best weh.. ingat, jangan miss 3 menda alah ni.. :P

Disneyland Parade Show

Paint the Night Parade Show
Disneyland Firework Show


Alhamdulillah... percutian tamat pada hari kelima.. tu pon naik flight kol 9.30pm.. huhuhu.. kol 1am gak jejak ke Malaysia balik.. seronok...aku rasa Hong Kong memang tempat best nak bercuti bawak anak2.. cuma bajetnya agak mahal sket so kena pandai2 la cam kitorang mostly masak sendiri jek bawak bekal.. hehehe..


Ada banyak waiting post yang menanti ni aku nak spam gambor2 cuti semua..InsyaAllah nak cerita detail setiap tempat yang kitorang pi.. huk huk.. semoga tak berhenti separuh jalan :P..

Till next time,,
Jha neh~

2 comments:

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com
Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Vix alexa said...

Seru nya :)

Watch movie
Watch movie HD
Watch movie online
Watch movie bluray

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...