Klik Klik..

Monday, November 16, 2015

Trip Hong Kong: [15] Whiskers Harbour untuk Anak Kecil di Ocean Park, Hong Kong


PREVIOUS: Melihat Sekawan Ikan Emas di Ocean Park, Hong Kong

Bismillah..

Bersambung lagi episod kat Ocean Park yang tak berkehabisan ni.. :P .. kali ni nak story pasal salah satu port yang paling best untuk korang yang bawak anak umur around 3-10 tahun ni.. Make sure kena singgah kat zon Whiskers Harbour tau.. sebab banyak gak mainan yang sesuai untuk umur baya diorang..

Lepas habis tengok ikan tu, kitorang memang berkejar nak ke Whiskers Harbour ni sebab salah satu reason nak cari port untuk solat.. Tak sure kalau ada tempat yang khas diorang sediakan untuk pelancong muslim solat kat Ocean Park ni.. tapi bila dah tengok map, aku nampak kat area Whiskers Harbour ni ada cam ada toilet besar gak skali tempat untuk Family Restroom ngan Baby Care room.. so kitorang pon menuju la ke sana..


on the way nak ke Whiskers Harbour.. time ni dah nak masuk pukul 4pm kot..

ada pulak saangkar burung merpati tengah2 jalan tu..

lalu sambil jeling2 jela burung2 tu.. :P

haa ni dia pintu masuk zon Whiskers Harbour..

welcome to Whiskers Harbour!
terjumpa pulak rusa jinak tengah sebok baca buku.. singgah tegur jap.. hik hik..

dah nampak signboard nak pi Baby Care room tu.. eh eh nampak tak ada pokok besar kat sebelah  tu?
Ada banyak attraction dengan games dalam zon Whiskers Harbour ni. Antara yang sempat kitorang pi jenguk:


1. The Talking Tree

Attraction pertama kitorang jumpa dalam ni..heheh.. jadik port berposing la... :P

comel sangat pokok ni..siap boleh bersuara.. pastu ada burung hantu keluar masuk kat tingkap atas pokok tu.. :D

besar kot pokok ni..huhuh.. nampak tak burung antu dah keluar kat atas tu.. :D

2. Whiskers Theatre

Activities:

Theatre Show ( Sea Lion FunTime Show, Ocean Heroes)

haa..dah sampai dah.. ni Whiskers Theatre..ada show kot dalam ni kitorang tak masuk pon.. aku dok aim nak pi solat kat tempat sebelah tu..huhu..

tu dia sygnase nak ke nursing room..

kat bilik hujung ni la aku wat tempat solat.. saspen jugak nak solat kat sini.. alhamdulillah ada ruang yang selesa la untuk solat..tempat pon bersih..tapi better kalau ko ada bawak mini sejadah atau pun kain bersih untuk bentangkan.. 
kat sini memang ada cleaner yang aku rasa setiap 10min pon dia monitor tempat tu kot.. ada sinki dalam tu so jangan risau mudah je nak amek wudhu.. toilet pon tak jauh sangat.. yang penting kena bawak botol air sebab diorang memang takde paip air untuk toilet.. melainkan kat sinki jek..


ada meja kerusi gak kat area ni so asben tunggu kat sini ngan bebudak sementara nak tunggu giliran solat..


sementara asben pi solat..aku bawak bebudak ni pi main game.. naik train Toto the Loco.. :P

3. Toto The Loco

Rides' Requirement:

Height: 91cm (36")
Weight: N/A
Age: 1 or above
Remarks:
Below 91cm (36") must be accompanied by an adult

comel jek train dia.. yang best mak bapak pon leh naik sama..hihihi..akak sukooo..

Kashaf muka bosan queue..kih kih.. ngantok pon ada tu.. :P

yeay..dah sampai turn kami! :D tak lama pon beratur.. mujur queue tak panjang..

ok bersedia mengambil tempat.. satu gerabak muat untuk 4 seat.. :D

train dah start..choo choo...:D


bermonopod jap kita.. :D

kenmain excited si Hazmi ni..huhuh..

comel jek pakcik ni layan biola..kih kih... :)

peace sikit.. hehehe.. incik suami dah siap solat sempat snap gambar kitorang.. :P


ok dah selesai naik train.. sekejap jek sebab train ni wat sekali round jek.. :P

kitorang teruskan perjalanan.. wah wah tetiba nampak Merry Go Round la... (^_^)v.. yeay!

4. Merry Go Round

Rides' Requirement:

Height: 107cm (42")
Weight: Below 77kg (170lb)
Age: N/A
Remarks:
Below 107cm (42") must be accompanied with a standing adult who has attained the age of 15 and is of 107cm or above in height; Child aged below 1 must be accompanied by an adult and sit on the chariot

tak ramai orang queue lak tu..apa lagik kita serang la..huhu..

sampai2 jek terus diorang open gate ..teruja!!! :D

kenmain gagah perkasa kuda ni.. :P

jom jom pilih kuda tunggangan pilihan..huk huk..

ayah muka pasrah jadi bodyguard je hihi..

Hazmi muka rilek je.. hehe oklah dulu2 dia tak berani nak naik menda alah ni..

Kashaf muka ada gentar sikit.. :P

hahaha kenmain asben gelak.. apsal dia gelak eh?

gelak tengok bini sebok nak naik sama..kah kah.. amacam ada gaya tak? :P

kat sini tak sure ada aktiviti apa.. tak sempat nak jenguk..

5. Balloons Up-Up and Away

Rides' Requirement:

Height: 91cm (36")
Weight: N/A
Age: 1 or above
Remarks:
Below 91cm (36") must be accompanied by a person who has attained the age of 15 and is of 91cm or above in height

mini ferris wheel pon ada.. tapi sebab sebelum tu kitorang dah naik Ferris Wheel yang besar so tak naik dah yang ni..


6. Frog Hopper

Attraction ni best gak.. ala2 solero shot game kat Genting..kekekee..serius gayat kalo naik yang tu.. tapi hat versi mini ni takde apa kot.. Orang dewasa boleh je naik.. tapi aku tak naikla yang ni sebab macam jadi tontonan ramai lak.. game ni memang mengadap playground yang penuh ngan orang..hahaha..

Rides' Requirement:

Height: 91cm (36")
Weight: N/A
Age: N/A
Remarks: N/A

hehehe... beratur nak naik Frog Hopper..

hehhehe.. ok semua, uncle nak pasang besi keselamatan..angkat tangan! :P

muka saspen dah masing2.. (^_^)

hahaha tataula gelak cuak ke gelak sebab tak heran tu.. :P

banyak kali gak frog hopper ni naik turun... :D muka sengih je Kashaf tu tak gayat la tu..hihi..

7. Whiskers Harbour Playground

dah abes Frog Hopper sambung main kat playground lak.. masak la nak menunggu..huhu..

amboi Kashaf dah dapat kawan amoi..

giliran Hazmi beraksi.. :P
meriah playground ni.. semua cam tanak balik dah..huhu..




8. Clown A Round

Rides' Requirement:

Height: Below 152.5cm (60")
Weight: N/A
Age: 2 to 11
Remarks:
Below 91cm (36") must be accompanied by an adult upon entering the queuing area

beratur nak naik aeroplane lak.. :D

queue tak berapa panjang.. okla..hehehe..

yeay..dah dapat naik.. yang ni bebudak je bleh naik tau.. :P



hehehe.. dah start berpusing.. seronok tengok anak2 enjoy.. :)

tak berapa tinggi sangat terbang pon..kih kih.. :P

hat ni game berbayar kena masukkan coin.. tengok jela.. :P


dah abes cover area Whiskers Harbour.. :)
Huhu pendek kata memang seronokla kalau anak2 kecik masuk kat kawasan ni.. tapi make sure korang masuk petang la sebab kalau masuk dari pagi mau tak bergerak gi tempat lain.. :P

Ada lagik 2,3 post je nak citer pasal Ocean Park ni.. bersambung di lain masa..
Jha neh~

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...