Klik Klik..

Monday, November 02, 2015

Trip Hong Kong: [9] Mendekati Jerung Hidup di Ocean Park, Hong Kong


Bismillah..
bersambung lagi episod Ocean Park.. kalau sebelum ni dah puas tengok penguin kiut live depan mata.. next stop kami aim tengok jerung hidup lak.. huhu.. plan asal nak tengok Dolphin show tapi sebab dah terlepas sesi 12.30 tghari.. so terpaksala pergi tempat lain dulu sebelum dpt masuk next show kol 2.30pm..

Pacific Pier ni salah satu port untuk makan kat dalam Ocean Park ni..

kecewa terlepas show dolphin kol 12.30pm.. jalan2 lah dulu abes kan masa..

pit stop jap tengah jalan..time ni Hazmi nak pi melabur lak huhuhu...

posing2 sementara tunggu ayah n Hazmi pergi toilet.. public toilet kebetulan ada kat bangunan depan aku tu.. 

apa yang berkerut tu kashaf :P

ok dah cukup korum.. jom kita teruskan perjalanan..hhihi..

on the way nak ke tempat Shark tu ada tempat duduk comel bentuk aiskrim...posing dulu :D

kalau nak tengok jerung hidup kena carik tempat nama dia Shark Mystique.. Shark Mystique ni salah satu attraction dalam zon Marine World.. memang bangunan tu khas untuk hidupan laut bernama jerung ni.. huhu.. tak jauh sangat dari Ocean Theatre (tempat nak tengok dolphin show).

bila jumpa photobooth ni maksudnya korang dah sampai kawasan Shark Mystique.. ;)

woarrrrrr... posing ala jerung sket..huhuh..

tq Hazmi amekkan picture.. :D

dari photobooth mulut jerung tadi kena menapak lagi dalam 50m.. akan lalu kawasan ala2 bangunan lama..huhu..

ikan masin pon adooo..

pintu masuk Shark Mystique.. banyak gak kepala jerung gergasi ni huhuh..

snap jangan tak snap..

kat sini leh nampak ferry wheel dari jauh... terus teringin nak naik kat situ gak kih kih..

zoom sket... (*_*) tergoda nak naik..

tak abeh posing lagik kat depan pintu hahaha..
setiap langkah pon rasa nak snap gambar..tu yang abeh masa tu kekekeke.. kat tempat2 attraction ni pon akan ada photographer professional yang offer nak amek gambar korang.. nanti cam biasala bisnes diorang, diorang print lawa2 masuk frame.. jual la kalo nak beli wat kenangan. hik hik.. 

ha ni hazmi ngan kashaf dah kena suruh posing.. layankan aje :P

amboi semangat bebudak ni layan photographer tu..

ni kat dalam bangunan Shark Mystique.. besar weh... 

syok tengok kolam buatan ni..cantikkk..

kat dalam ni gelap sket..kena guna flash nak amek gambor huk huk..

awal2 ni diorang bagi information dulu pasal ikan dan pasal jerung..

digital information pon ada.. bleh touch screen lagik..bebudak sukala..

posing dulu...kat kawasan ni ada ikan kecik2..

sekawan ikan bawal... :D aku teka jek rasa memang spesis bawal kih kih..

replika bot pon ada huhuh..

ok masuk lagi ke dalam dah start jumpa kawasan spesis jerung kecil.. tataulah memang spesis kecil ke ataupun anak2 jerung yang diasingkan.. banyak ekor gak..

tu dia bertentang mata ngan anak jerung ni..

digital borad pasal organ dalaman jerung pulak..

info board..canggih gak halakan je cursor nanti info keluar ikut organ jerung yang dihighlight tu... :)

lalu kawasan pari besar lak.. huhu.. 

akhirnya sampai ke kawasan utama..jerung besar sudah keluar..

ada banyak ekor gak..ngeri tengok depan mata..teringat movie Jaws.. (*_*)

excited layan jerung berenang..

kat sini memang aquarium besar yang gabungkan semua hidupan laut yang dia tunjukkan asing2 awal tadi..

tu dia skali lalu together-gether jerung ngan pari gergasi :P

leka melayan aquarium ni... :)

yang ni memang jerung paling besar kat dalam aquarium tu.. tengoklah tu 2x ganda daripada saiz hazmi huhu..




Seronok tengok hidupan jerung ni..huk huk.. kagum jugak ngan fasiliti Ocean Park ni sediakan... bukan senang nak bela jerung kat dalam tu kan.. suka anak2 dapat kenal hidupan laut kat sini..

okeh pasni kami nak pi naik Ferry Wheel pulak..
bersambung di lain masa.. :P
Jha neh..

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...