Klik Klik..

Wednesday, December 16, 2015

Trip Hong Kong: [19] Temple Street Night Market, Hong Kong


PREVIOUS: Waterfront Ocean Park, Hong Kong

Bismillah..
Nak citer pasal night market kat Hong Kong ni.. actually kalau google biasanya night market yang famous orang slalu sebut Ladies Market.. kat situ port nak carik souvenir Hong Kong la.. tapi lately ramai gak yang cakap harga barang kat Ladies Market tak berapa nak murah sangat dah.. nak tawar lebih-lebih pon tak boleh.. Ladies Market ni kat area Mongkook.. 

Memandangkan kitorang dok area Jordan, so plan nak round kat night market yang dekat2 situ je.. bila google salah satu tempat yang agak popular adalah Temple Street Night Market. memang dekat ngan hotel kena jalan kaki lebih kurang dalam 300m je kot..

cara nak pergi Temple Street Night Market

Dah habis meround satu hari suntuk kat Ocean Park tu, kitorang balik hotel dulu nak berehat and makan semua.. masak nasi sendiri je senang pastu panaskan lauk kari ayam dalam tin..sambal ikan bilis pon dah ada.. layan..huk huk..

Malam tu dalam pukul 9.00pm waktu tempatan kitorang pon keluar balik nak tengok2 Temple Street Night Market tu..

road map kalau kitorang nak berjalan kaki dari hotel ke Temple Street Night Market.. huhu.. tak jauh mana pun..

waktu malam masih meriah dengan ramai orang..

nak ke Temple Street dari hotel kami tu kena cross jalan..

jalan raya kat sini pon boleh tahan sibuk gak.. suasana ala2 kat Jalan Chow Kit gitu.. :P

lama gak menunggu traffic light ni.. 4 penjuru huk huk..

kedai-kedai meriah ngan board iklan berwarna warni.. :D 

ok exercise sket malam-malam ni..dah nak sampai dah..

banyak jenis barang gak kat Temple Street Night Market ni.. baju tshirt dia pon boleh tahan..still leh nego.. 

hiasan dinding + lukisan2 pemandangan Hong Kong..

mini figurine kartun2... Hazmi ngan Kashaf suka la nengok ni.. huhu.. aku saspek barang sumer datang dari China jek.. :P

sempat lagik berjoget si Hazmi ni melayan lampu2 ala disko.. kih kih..

sempat lagik nak berselfie..  kih kih... kitorang borong banyak gak luggage tag comel2 kat belakang tu buat souvenir.. harga leh nego sampai HKD5 sekeping.. :)

hah yang ni lambakan thumbdrive bentuk mini toys comel2 weh.. tergugat aku dah lah murah gila..rasa cam tak percaya jek..nyaris nak beli tapi cam takut thumbdrive ni jenis takleh pakai lak kot la cepat rosak ke hapa..huhuh.. 32GB lak tu..agagaga..

dah siap-siap pilih dah memula.. last-last tak jadik keke sebab diragui pulak ok ke tak..

dapatla hasil sedikit sebanyak... cuci-cuci mata dulu malam pertama ni... jangan tatau lepas tu aku repeat lagik ngan don..kekeke... mostly souvenir memang kitorang banyak beli kat sini la.. t-shirt, fridge magnet, mickey mouse musical box, purse mulbery pong beli kat sini.. :P..lupa lak nak snap gambar..

muka penat dah.. jomlah kita tidur mengumpul tenaga..esok nak berjalan sakan lagik.. huk huk..

Kiranya kalau korang dok hotel area Jordan/Nathan road ni boleh je survey2 souvenir kat Temple Street Night Market ni..lagik best dari Ladies Market sebab Don dah pergi Ladies Market pon katanya tak dapat price cam kat sini... ikut jugak kot kemahiran masing2 nak nego camne.hik hik.. memandangkan aku bukan target nak menyopping sangat so rasa tak ralat sangat tak pi kat Ladies Market tu.. :P

OKlah..bersambung lagi di lain masa.
Jha neh~



2 comments:

Felia said...

Assalam...nnti buat review psl Shamrock Hotel sekali yer...

~SaTo OrEo~ said...

salam Felia,

insyaAllah..will do.. :) TQ sudi baca blog..

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...