Klik Klik..

Sunday, July 29, 2012

Dari Dapur Sato - Menu iftar day 5


Menu:
Nasi Mentega
Ayam Percik
Sayur Kacang Buncis Goreng
Agar-Agar Santan Pandan
Air Lemon Laici

Menu Iftar Day 5

Ayam percik sedang dipanggang :)
Panggang ayam ni atas dapur je.. terbaik guna pemanggang ni.. berbaloi-baloi beli kat Rantau Panjang masa balik kampung ari tu.. :)

Ayam panggang disaluti kuah percik
Kuah percik aku ni incik asben kata macam termanis sikit..hahaha.. besala minah kelate.. sebenarnya takleh nak bajet sgt sebab takleh nak rasa time bulan posa neh.. :p.. nantila bila2 aku wat lagi skalik aku kasik resepi yang betol sukatannya.. :) time buat nih pakai hentam keromo jek cari resepi google pastu campur ngan resepi ma..

Sayur Kacang Buncis Goreng

Nasi Mentega
Sedap jugak nasi mentega ni.. saja buat nasi mentega ni bagi ada rasa sket.. lagik sedap kalo dimakan ngan ayam masak merah.. takpon buat nasi ayam pon terbaik.. pastu guna beras Basmathi lak tuh.. makan sambil nangis terharu (T_T)..huhuh.. tapi kalo letak kismis lagik kebaboom kot.. aku tak letak sebab takde stok kat dapur..huhuh..

Resepi Nasi Mentega
* Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
- 3 pot beras basmathi (cuci dan tos)
- air (sama banyak dengan beras)
- 2 sudu besar mentega - aku guna buttercup 
- 3 ulas bawang putih - hiris 
- 5 ulas bawang merah - hiris 
- 2 inci halia - mayang 
- 1 cawan susu cair/sejat
- 2 helai daun pandan - disimpul 
- secubit garam

Cara2:
Panaskan butter dekat kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi. Tutup api.

- Masukkan bahan goreng tadi ke dalam beras yang dah ditos dan dikacau seketika. Masukkan air, susu, daun pandan, dan garam. Tanak seperti memasak nasi biasa. 

- Bila nasi dah masak, gembur-gemburkan nasi dengan menggunakan senduk. 

- Boleh hias nasi dengan bawang goreng, kismis, gajus, dan sebagainya. Aku tak letak pong sebab takde bahan..huhuhu..


Air Lemon Laici sebelum letak ais
Okeh air lemon laici ni korang wajib buat.. terbaik giler rasa dia.. (T_T) nangis lagik.. air laici tu memang kita dah tahu kemanisan dia camne kan..pastu bayangkan pulak dicampur dengan hirisan lemon yg masam2 manis..pergh.. terasa fresh bila minum... start addicted masa adik ipar beli kata bazaar masa kat kampung ari tu.. (^_^)v makcikk sukooo..

Agar-Agar Santan Pandan
Agar-agar santan aku nih macam terlebih air sikit..sebab pi campur sekalik air tapisan pandan tuh..so sukatan air mcm dah lari sikit..uhuhuh.. tp memang sedap bila dimakan tambah2 lagi baru kuar daripada fridge..

Resepi Agar-Agar Santan Pandan

Bahan2:
- 10g serbuk agar-agar (aku beli 20g nyer agar2 so potong dua)
- 1 cawan gula (aku kurangkan manis sket letak 3/4 cawan je)
- 1100 ml air 
- 1 cawan santan kelapa
- 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
- secubit garam
- 1 helai daun pandan
- tapisan air pandan (make sure kurangkan sikit jumlah air kat atas tadi kalo air tapisan ni banyak)
- pewarna hijai untuk mencantikkan warna agar-agar

Cara2:
- Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
- Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
- Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul - dan berbintil2.
- Tuang kedalam loyang atau acuan.
- Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong. kalau ada acuan berbentuk bajet comel leh letak dlm tu.. :)

No comments:

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...