Klik Klik..

Tuesday, September 25, 2012

Trip Kuching Sarawak (Day 1): Dari Bangi ke LCCT Air Asia


Alhamdulillah... akhirnya berjaya jugak kami satu famili cuti-cuti Malaysia ke Kuching, Sarawak.. sebab asben tak pernah lagi jejak kaki ke Sarawak.. so ni antara target place kitorang la bila nak book tiket flight.. sebenarnya plan ni dari taon lepas lagik..dah siap book tiket Air Asia awal2.. masa book tu tak pregnantkan si Kashaf lagik..alih2 time yang patotnya kitorg naik flight tu aku dah sarat mengandungkan si Kashaf..so, terpaksala burn tiket gitu je..uhuhu... Terima kasihla Air Asia sebab slalu wat offer tiket murah.. lagi skali berjaya mencuba nasib beli tiket.. finally dapat book utk 4 kerusi pergi balik rm232 je total.. murahkan murahkan.. (^_^)v.. makcikk sukooo.. pastu tambah rm30 la utk luggage masa balik 20kg.. sbb dah tau for sure memborong punya.. kereta sewa yang murah kat Kuching pon berjaya booking jugak..:D

Flight kami kol 9.45pg... ada lagik awal tp aku tak berani amek takut tak sempat..ahahah.. google punya google, aku dpt kumpul info camne nak save budget part nak ke LCCT neh..yerla, kalo nak tinggal keta parking kat sana 2,3 ari confirm mahal punya.. pastu nak naik teksi pong confirm rm70-80 nya tak kurang.. sebenarnya ada cara mudah + jimat.. parking keta kat area putrajaya (lagi elok kalo ada saudara mara/sahabat rapat).. pastu pi naik KLIA Ekspres kat Putrajaya Sentral.. beli tiket kat kaunter cakap nak pergi LCCT.. nanti dia bg korang pakej tiket rege rm5.50 (dewasa), rm4 (kanak2 2-12 tahun). tu dah termasuk tiket ERL ke stesen Salak Tinggi ngan tiket bas dari Salak Tinggi ke LCCT.. total utk kami berempat rm15.. kira murah la tu.. jimat dah kat situ ;)

KLIA transit ke LCCT
KLIA transit ke LCCT
erl lcct
Harga tiket erl ke LCCT

Terima kasih tak terhingga kat bestpren aku si Hazie neh..seb baik dia dok dlm kawasan Putrajaya..dapatla aku menumpang kasih parking keta umah dia..ihiks.. jasamu dikenang weh.. :p

Mak supir kami Hazie yang baik hati bagi kami parking keta kat umah dia n tlg hantar ke Putrajaya Sentral.. sayang ko Hazie.. :D
Kami sampai kat Putrajaya Sentral kol 7.15pg so sempatla kejar naik tren kol 7.20pg. korang kalo nak naik ni kena plan betol2 sebab tren ni mmg menepati masa.. segala maklumat lengkap pasal tren, jadual n rege tiket leh tgk kat web ni: Jadual tren ke LCCT.

pergh..gaya anak ibu berjalan macam ala2 tgh shoot iklan.. :p
menggeliat sambil menunggu tren..uhuhu..muka excited nak travel..
menanti ketibaan Thomas..woot woot..
tu dia tren betoi2 sampai kol 7.20pg
dalam erl pon sempat snap gambar lagik..hehehe.. itulah kelebihan smartphone.. :p x segan sgt nak bergambo..
perjalanan dari stesen Putrajaya ke Salak Tinggi sekejap je dalam 10min sebab 1 stesen..uhuhu.. sapa2 yang naik Air Asia kena turun kat Salak Tinggi..sapa2 yang naik MAS leh turun stesen lagi satu KLIA. ;) best..cepat pon cepat..
time ni asben dok sibuk simpan beg n stroller dalam shuttle bus nak ke LCCT..uhuhu..
Dah sampai kat stesen Salak Tinggi, shuttle bus dah menunggu kat luar.. rezeki kami.. sampai2 je, pastu naik bas tak sampai dalam 5 minit terus gerak.. :) tak perlu tunggu lama okeh.. agak kagum dengan perkhidmatan pengangkutan awam neh.. :p

Hazmi excited, first time naik bas.. :D
punyala leka melayan pemandangan tepi tingkap..langsung tertidur.. :p ngantok weh bangun pagi sangat..
Perjalanan bas ni dari Salak Tinggi ke LCCT amek masa dalam 20-30min la.. tengok keadaan jalan la time tu jem ke tak.. tapi so far adalah ok walaupon bertembung ngan org2 sebok nak pergi keja.. kitorang sampai kat LCCT around 8.20pg.. boleh diconsider perjalanan yang lancar la... next time kalo nak travel ngan Air Asia confirm kami pilih cara macam ni lagik... :)

Memandangkan masih awal, sempatla kitorg singgah McD kat dlm LCCT neh isi perut dulu..uhuhuh..sebab boarding time kol 9.05pg.. Hazmi dok pulun tido lagik dalam stroller..
breakfast di McDonald LCCT
bersambung ke episod seterusnya... tunggu!!! :P

5 comments:

Mrs. Norrie said...

aku ada masalah skit klu nak naik tren naik bas nih...anak kedua aku kaki mabuk..sikit2 mesti nak muntah...sabar jelah

M1ss F0r3st said...

wah...lawo kulit baru..bila tukar ni? bukan masa kat UXX kan? huk2... sebab ko ada letak gambo aku yg mmg cute tu, aku cayang ko gak.tp sapa kata free wei :-p. masuk buku tu. muahahahah...

~SaTo OrEo~ said...

norrie,
siannya... leceh sikitla nak berjalan gitu... kena standby plastik muntah, minyak angin sama.. xpon kena pi travel naik keta jek la..uhuhu..

hazie,
:p muhahaha.. aku tukar smlm... kat umah tau..ahahah omeyy tak.. bosan template lama tu takleh letak gambar besar2.. yg baru ni puas ati sikit.. :D

salzahari said...

nak tanya,time u pi ni yg 2nd one tu infant lagi ke? kalau infant,AA tak bagi web check in ke?

~SaTo OrEo~ said...

salzahari,
saya tak pasti la bab tu sebab mmg masa ni anak saya still infant tp masa beli seat tu saya letak dia as child sbb nak seat.. so takde masalah nak web check in..

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...